Kıbrıs gazileri' Barış Harekatı'nı öğrencilere anlattı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve dernek üyesi Ahmet Galak Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi 10-B sınıfının ' Değerlerimiz' konulu rehberlik dersine kat

Çerkezköy 9.12.2019 17:59:00 0
Kıbrıs gazileri

Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi 10-B Sınıfı Rehberlik dersine konuk olan Kıbrıs gazileri Hasan Hüseyin Yarlıgan ve Ahmet Galak öğrencilere Kıbrıs Barış Harekâtı’nı anlattı.

 

BÖLGE ALININCA ZEYBEK OYNADILAR

 

10-B sınıfının ‘Değerlerimiz’ konulu rehberlik dersine katılan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan “ Kıbrıs’ta soydaşlarımıza yapılan soykırıma karşı Türk Ordusu Kıbrıs Adası’nda da barış ve güvenliği sağlamak amacıyla 20 Temmuz 1974’de saat 06.00 sularında Girne’ye çıkarma başlattı. Burada Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak istiyorlardı. Kıbrıs Barış Harekatı ile bu hayallerine son verdik. Türkiye Kıbrıs’ta garantör devletti. Önce İngilizlerden adadaki soykırıma son vermelerini istedik. İngilizlerden herhangi bir yaptırım olmayınca Kıbrıs’a çıkarma yapmaya karar verdik. Mehmetçik Beş Parmak Dağları’nda destan yazdılar. Burada askerlerimiz bölgeyi alınca zeybek oynadılar” dedi.

 

HAREKATLA TÜRK HALKI GÜVENE KAVUŞMUŞTUR

 

Yarlıgan “Ordumuz çok önemli başarı elde edince Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanarak ateşkes ilan edildi. Cenevre’de İngiltere- Yunanistan ve Türkiye görüşmelere başladı. Rumların Türklere yaptığı saldırılar devam ediyordu. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ‘Ayşe tatile çıksın’ talimatını verince 2’nci harekâtımız başladı. Şanlı ordumuz Yunanlılara gereken dersi vermişti. Yunan kışlası duvarına asılan Cesursan gel al yazısının yanına Mehmetçik ‘Cesursan gel al demiştin, cesurum geldim aldım’ yazıyı yazdı. Bu Barış Harekatı ile Bölgede yaşayan Türk halkı güvene kavuşmuştur” diye konuştu.

 

GENÇLER, VATANINIZIN KIYMETİNİ BİLİN, BAŞKA TÜRKİYE YOK!

 

Kıbrıs’a savaş için değil barış için gidildiğini vurgulayan Kıbrıs Gazisi Yarlıgan, “Bizim birliğimiz 17 Ağustos’ta geri döndü. Bu Barış Harekatı’nda 498 şehidimiz vardı. Burada Rumların ‘Bekledim de gelmedin’ şarkısına karşılık 20 Temmuz’da Kıbrıs Bayrak Radyosu’ndan yayınlanan  ‘Bir gece ansızın gelebilirim’ şarkısını unutamıyorum.” dedi. Öğrencilere Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, hakkında bilgiler veren Yarlıgan, “Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, Barış Pınarı Operasyonu’nda Mehmetçik destanlar yazdı. Devletimiz emir verirse her zaman göreve hazırız. Gençler, vatanınızın kıymetini bilin, başka Türkiye yok!” diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10