Öğrencilere böbrek sağlığı eğitimi

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Mütevelli Heyet Üyesi Ali Arda, Kapaklı İrfan-Fatma Mandalı okulu öğrencilerine "Böbrek Sağlığı ve Beslenme" konusunda eğitim gerçekleştirdi. Seminerde konuşan T?

Kapaklı 10.12.2019 15:45:00 0
Öğrencilere böbrek sağlığı eğitimi

Türk Böbrek Vakfı tarafından Kapaklı İrfan-Fatma Mandalı İlkokulunda böbrek sağlığı ve koruma önerileri konulu seminer düzenlendi.

 

SEMİNERİ ARDA VERDİ

 

İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu öğrencilerinin katıldığı  ‘Böbrek Sağlığı İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri’ konulu semineri Türk Böbrek Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Genel Koordinatörü Ali Arda verdi. Seminere Saray İlçe Sağlık Müdürü Ceren Özen, Okul Müdürü Erdal Durak, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Seminerde konuşan Ali Arda “ Doğru beslenme tercihi sağlıklı bir hayat anlamına geliyor. Beslenme tercihinizi doğru yapmazsanız bu yaşlarda olmazsa bile ileriki yaşlarda muhakkak sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Beslenme, büyümemiz için gerekli olan besinlerden vücuda yeteri kadar almaktır. Bu bizim yaşamsan en olmazsa olmazımız. Yeterli miktarda beslenmek çok önemli” diye konuştu.

 

“SABAH KAHVALTISI YAPIN”

 

Öğrencilere sabah kahvaltının öneminden bahseden ve okula gelmeden kahvaltı yapma önerisinde bulunan Arda “  Sabahleyin kahvaltı etmeden okula gelirseniz öğretmeninizin ilk derste anlattıklarını dikkatli dinleyemez ve öğrenemezsiniz. O yüzden sabah kahvaltısı çok önemlidir. Şimdi size sağlıklı yemek tabağında yer alan gıdalarla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Ölçülü ve dengeli beslenerek hastalıklara karşı önlem alabiliriz ve sağlıklı bir hayatımız olabilir” dedi.

 

“2 BÖBREKTE 2 MİLYON 400 BİN TANE FİLTRE VAR”

 

Böbreklerin vücudun arka kısmında, bel hizasında e omurganın iki yanında bulunduğunu kaydeden Arda “ Şekilleri fasulyeye benzer. Her biri yumruğumuz büyüklüğündedir. Böbrek günde 200 litre kanı temizler, tansiyonu düzenler. Böbrek hastalandığında beyin, kalp, göz, iskelet, kemik sağlığınız da bozulur. Hipertansiyona neden olmaktadır. Böbrekler üriner sistemin bir bölümüdür. Böbrek atar damarı ile kan buraya sistematik dolaşımdan gelir ve böbrek toplar damarı ile tekrar sistematik dolaşıma katılır. Böbrekler vücudun filtresi demektir. Kalbimizin pompaladığı kan vücudumuzda dolaşıyor, dolaşırken kirleniyor, böbreklere geliyor, orada temizleniyor, sonra tekrar kalbimize gidiyor. O küçücük böbrekler günde 200 litre kan temizliyor. Her böbreğin içinde 1 milyon 200 bin tane nefron denilen filtre var. 2 böbrekte toplam 2 milyon 400 bin tane filtre var. Biz bu yüzden bu küçücük böbreklere muhteşem organlar, muhteşem böbrekler diyoruz” dedi.

 

“ BOL BOL SU TÜKETİN”

 

“Böbrekler vücudun tuz ve su dengesini sağlıyor” diyen Arda “ Böbreklerimiz kemik iliğine ne kadar kan yapılacağı komutunu verir. Kemiklerin sağlam olmasını ve gelişmesini sağlar. Böbrekleri iyi çalışmayan bir insanın kemik metabolizması bozulur, kemikleri zayıflar ve kolay kırılır. Böbrek hastalarının iskeletleri bozulur” dedi. Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, organ naklinden de bahsederek “Hastanede beyin ölümü gerçekleşen bir kişi organ bağışıyla 8 kişiye hayat verebiliyor. Çok sevap ve çok ulvi bir şey. Böbrek sağlığı için günde en az 6-8 bardak su içilmesi gerekiyor. Çocuklar gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Yasak yok ama her gün içmemek gerekiyor. Çünkü gazlı içeceklerin vücudumuzda tahrip etmediği hiçbir organ yok. İçlerinde çok fazla kimyasal madde ve kötü şeker var. O yüzden bunlardan mümkün olduğu kadar az tüketmemiz lazım. Hazır besinler sağlığı olumsuz etkiliyor. Genellikle fazla miktarda tuz ve şeker içeriyor. Küçük çocukları şeker bağımlısı yapıyor. Tuzun fazlası zarar, şekerin fazlası zarar” açıklamasında bulundu.

 

3 MİLYON OBEZ BULUNUYOR

 

Arda “ Dünyada 3 milyon obez insan var. Bunların 1 milyon 800 bini ise 0-18 yaş grubudur. Obez bir nesil geliyor. Sağlık Bakanlığı da 2023’e kadar çocuklarda obeziteyle mücadele yılı ilan etti. Çünkü çağımızın hastalığı” dedi. İnsan vücudunda kemiklerin ağırlığının 8 kilo olduğunu kaydeden Arda “Geri kalan kaslar, iç organlar ve sudan oluşuyor. İnsan kilo aldığı zaman kemikleri aldığı kilo ile doğru orantılı olarak gelişmiyor. Aynı kalıyor. Sen o incecik omurgana fazladan yük taşıttırıyorsun, hamallık yaptırıyorsun. Küçücük kalbin kocaman bedenine kan pompalamak için çok çalışıyor, çabuk yoruluyor. Ondan sonra kalp hastalıkları meydana geliyor” diye konuştu.

 

 MUTLAKA SPOR YAPIN

 

Cumhuriyet tarihinde ilk defa 3 tane bakanın bir araya geldiğini, geçen sene haziran ayında bir protokol imzaladıklarını ifade eden Arda “Okul kantinlerinde satılacak ürünlere gıda logosu konulması için protokol imzalandı. Kantincilerin baskısı yüzünden 1 yıl ertelendi. 1 Ocak 2020 itibariyle bütün paketlenmiş ürünlerde trafik ışıkları modeli geliyor. İçinde çok fazla tuz ve şeker olan ürünlere kırmızı etiket, orta ölçekli tuz ve şeker olan ürünlere sarı etiket, az tuz ve az şeker olan ürünlere de yeşil etiket konulacak” dedi. ‘Çocuklarımızın ufak yaşlarda mutlaka bir spor yapma alışkanlığı edinmesi gerekiyor’ diyen Arda videolar eşliğinde çocukları bilgilendirdi.

 

“EN FAZLA 50 GRAMDIR” 

 

Şeker kullanımı ile ilgili de konuşan Arda “ En fazla tüketebileceğiniz şeker miktarı 50 gramdır ve yaklaşık 13 küp şekere karşılık gelir. Bu miktar, işlenmiş sebze ve meyvelerden aldığımız doğal şekeri de kapsar. İhtiyaç duyduğumuzdan daha fazla şeker tükettiğimizde bedenimiz alarm verir. Kan şekerimiz yükselir, pankreas bunu dengelemek için insülin adı verilen bir hormonu gerektiğinden fazla salgılar. Sık sık işittiğimiz ‘insülin direnci’ adı verilen rahatsızlık başlar. Vücuttaki yağ oranı artar, obozite tehlikesi baş gösterir. Fazla şeker şişmanlık, diyabet, diş çürümesi, kemik erimesi, sinirlilik, kanser riskinde artış, bağışıklık sisteminin zayıflaması, karaciğer yağlanması, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar, damar sertliği, besin alerjileri, unutkanlık ve erken bunama hastalığına yol açar” dedi.

 

“ BÖBREKLERE GERİ KAÇABİLİR”

 

Çocuklara ‘ Tuvaletiniz geldiğinde tuvaletinizi tutmayınız’ tavsiyesinde bulunan Arda “ Çişinizi tutma alışkanlığı edinirseniz idrar kesenizin normal gücü bozulur. Böbrek hastalıkları veya idrar yolu hastalıkları gelişir, çişiniz tekrar böbreklere geri kaçabilir. Çişini tutma, böbreklerini yorma” diye konuştu. Öğrencilere Türk Böbrek Vakfı tarafından sanal ortamda açılan ‘Obez Market’ ile ilgili videolar izleten Arda seminerin sonunda öğrencilere şeker ve tuz tüketimi, böbrekler ve sağlıklı beslenme ile ilgili kitaplar hediye etti.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10