Hacıbekiroğlu: Sunum için en önemli aşama hazırlıktır

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından 'Etkili Sunum Teknikleri' eğitimi verildi. Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, "Hazırlık en önemli aşamadır.

Çerkezköy 10.12.2019 15:57:00 0
Hacıbekiroğlu: Sunum için en önemli aşama hazırlıktır

Salı günü 10.00-16.00 saatleri arasında ÇTSO Konferans Salonu’nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından ‘Etkili Sunum Teknikleri’ eğitimi verildi.

 

SUNUMDA İLK GİRİŞ ÇOK ÖNEMLİ

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Hazırlık en önemli aşamadır. Dinleyici kitlenizin kim olduğunu önceden bilmek gerekiyor. Eğer bir akademisyen bir gruba hitap edecekseniz konuya özel en güncel kanıta  dayalı bilgilerle hazırlık yapmanız gerekiyor. Çünkü genel sorular cevap almak için değil de eğitimcinin bilgisini teyit etmek üzere sorular soruluyor. O nedenle de o tür bilimsel oturumlarda kanıta dayalı bilgiler verebilmek için makaleler ve güncel yayımları takip etmek gerekiyor. Dinleyici kitlesi hakkında bilgi aldıktan sonra konunun dinleyici ile bağlantısını kuracak ilk giriş çok önemli. Amacınızın ne olduğunu iyi anlatmanız lazım. Çünkü gerçekten 3-5 dakika derler ilk izlenimin 10 saniyeden olduğu söyleyenler var. Gerçekten çok önemli zamanlar.” dedi.

 

 

DİLİMİZ NE İSE O ŞEKİLDE KONUŞMAK GEREKİR

 

Teknik terimler ve yabancı dilde ifadelere değinen eğitmen Hacıbekiroğlu, “Bazı eğitimciler ve konuşmacılar, donanımlı olduğunu hissettirmek için güya araya İngilizce kelimeler sıkıştırır çok acemice ve çok amatörce yapılmış şeyler. Dilimiz ne ise o şekilde konuşmak gerekir. Başka dilde kelimeler kullanılmamalı. Bazı insanlar karizmatik bir hal alıyormuş gibi düşünüyor ama öyle bir etkisi inanın olmuyor. Katılımcıların yüzde 90’ı hangi dilde konuşuyorsa o dilde eğitim yapılmalı” açıklamasında bulundu.

 

SUNUM EĞİTİCİYE HATIRLATMAK İÇİN BİR ARAÇTIR

 

“Çok bilgi ve uzun sunum iyi değildir” diyen Hacıbekiroğlu, “ Karakterler ne yumuşak ne de keskin olmalı. Önemli yerler biraz koyu renkle gösterilmelidir. Noktalama işaretleri ve imla hatalarında olabildiğince hata olmaması lazım. Sadece yazı ile olan sunumlar kişilerin dikkatini çekmiyor, aksine daha çok yoruyor. Sunum eğiticiye hatırlatmak için bir araçtır. Sunumdan kişinin okuyup öğrenmesi için anlam kazanmıyor. Burada özet net bilgi olacak. Eğitimci oradan ne anlattığını hatırlayacak.” ifadelerini kullandı.

 

SÜREYİ İYİ KULLANMAK LAZIM

 

Sunum hazırlarken prova yapılmasının önemine değinen Hacıbekiroğlu, “Sunumu hazırlarken süreyi iyi kullanmak lazım o yüzden provaları yaparken sürede tutmak gerekiyor. Zamanı aşmamak lazım zamanın altında kalırsanız sorun değil. Yeter ki iyi bir içerik verilsin. Zamandan daha kısa sürede bitirilmesi iyi bir yöntemde olabiliyor.” dedi.

 

SUNUM HAZIRLARKEN DİKKATLİ OLUNMASI LAZIM

 

Hacıbekiroğlu, “Akılda kalınmasını istediğiniz ne varsa onları vurgulamak gerekir. Ana başlık mutlaka olmalıdır. Ben kısa kısa yazısını özellikle koyuyorum uzun uzun metinler baştan insanı bıktırıyor ama kısa kısa deyince hemen beyin oh kısa geçecek deyince daha iyi algılıyor.” dedi. Eğitmen Hacıbekiroğlu, “Etkili slâytlar için mutlaka aynı font kullanılması gerekiyor. Bazen bazı sunumlar görüyorsunuz farklı yazı karakterleri oradan burada kopyalanmış imla hatalarıyla dolu, hiç puntoya uygun olmamış şeyler. Sunum hazırlarken dikkatli olunması lazım.” diye konuştu.

 

HEM SUNUMDA HEM DE SİZDE BİLGİ OLMALIDIR

 

“Başlıklar açık ve net olmalıdır” diyen Hacıbekiroğlu, “Mümkünse de tek satırı geçmemelidir. Bazen uzun başlıklar oluyor ikinci satıra kayıyor. Çok tercih etmemek lazım. Kolay okumayı sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Slayt içindeki maddeler olabildiğince 2 satırı geçmemelidir. Fazla oluyorsa da ekranda da dinleyicilerin okuyabilmesi için tutabilmek lazım. Çünkü her söylediğinizi dinlemeyecek ama her yazılanı da takip edebileceği şekilde hem sunumda hem de sizde bilgi olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

ARKA PLAN GÖRSELLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

 

İnfografik kullanımı çok sevdiğini ifade eden Hacıbekiroğlu, “Tek bir görselde bütün tarihi geçmişinizi anımsatabiliyorsunuz. Özellikle de sayıların ve verilerin uzun ve tarihi geçmiş olan kurumlarda ve paylaşımlarda İnfografik bu bağlamda çok önemli. Yani 3 görselle içinde bir sürü bilgiyi aynı anda aktarabiliyorsunuz.” dedi. Hacıbekiroğlu, “Çiçek böcek gibi arka fonlar, içerik ne olursa olsun insanın algısını değiştiriyor ve anlattığı şey ne kadar kıymetli olsa da insanın aklı takılıp kalıyor görsele.” şeklinde konuştu.

 

ULAŞILABİLİR OLMAK KIYMETLİ VE ÇOK DEĞERLİDİR

 

Sunumda iletişim bilgilerinizi mutlaka koyulması gerektiğini vurgulayan Hacıbekiroğlu, “Çünkü insanlar sunumdan sonra bile sizinle bağ kurmak istiyor. İnsanların kafalarına bir şey takıldığında size nasıl ulaşılabilmesi çok kıymetli bir şey. Ben sunum yaparken telefonuma kadar veriyorum. Bu zamanda ulaşılamaz olmak kıymetli bir şey değildir. Genelde yöneticiler, şirket sahipleri kendini belli bir yere konumlandıran insanlar kendini değerli yapmak için ulaşılamaz olmayı bir meziyet olarak görüyorlar ama bu zamanda ulaşılabilir olmak kıymetli ve çok değerlidir. O yüzden telefona, maile ya da sorulara geri dönebilmek için size nereden ulaşılacaksa sunuma net bir şekilde koymak lazım.” dedi.

 

ERKEN GELMEKTE FAYDA VAR

 

“Sunum yapılacak yere önceden gelmek gerekir” diyen eğitmen Hacıbekiroğlu, “Ortamın sıcaklığını öğrenmek için, hazırladığınız sunumlar açılıyor mu? Sunacağınız yer de hazırlıklar tamam mı? Çünkü biz burayı düşündüğümüz zaman ÇTSO işbirliği ile eğitim veriyoruz. Ticaret Odası’nın eksik yaptığı şeyler benim performansımı benim yaptığım eksik yaptığım şeyler ÇTSO’nun performansını etkilediği için iki kurumun olduğu yerlerde birbirinin yapmış olduğu şeyleri birbirine hatırlatıp daha iyi sunum yapabilecek bir hale gelebilmek adına erkenden sunum yaptığınız yerde olmanız lazım. Ama biz zaman yönetiminde önemsiz bir toplum olduğumuz için genelde en geç gidenler eğitimciler oluyor. Eğer eğitimci iseniz mutlaka erken gelmekte fayda var.” diye konuştu.

 

ÖNEMLİ OLAN HATALARDAN BİR ŞEYLER ÖĞRENEBİLMEK

 

Hacıbekiroğlu, “Karikatürler sunumda güzel ve etkili oluyor. Karikatürleri zekice buluyorum. Uzun uzun anlattığımız kitap yazılan şeyleri bir çizimle aktarabilmek bence acayip bir yetenek. Çünkü burada bir zeka var.”dedi. Hacıbekiroğlu, “Sunum esnasında somurtmamak, gülümsemek ve enerjik bir giriş yapmak çok önemlidir. Duyguyu da ifade etmek gerekir. Genelde eğitimciler ve sunum yapanlar heyecanını saklarlar. Bende aksine o günkü duygum ne ise onu söylemekten yanayım. Ben bugün heyecanlıyım diyorum heyecanlıysam bunda çekinecek bir şey yok duygularımızla varız. Heyecanlana biliriz, hata yapabiliriz ya da yanlış konuşabiliriz ama niyetimiz ve hazırlığımız tam ise hiç bunlara takılmayın. İlave bir stres yaşamanıza hiç gerek yok. Çünkü herkes hata yapabiliyor. Önemli olan hatalardan bir şeyler öğrenebilmek.” ifadelerini kullandı.

 

GÖZ TEMESI KURMAK KİŞİLERİ ZİNDE TUTAR

 

Sunum sırasında göz teması kurmanın çok önemli olduğunu belirten Hacıbekiroğlu, “Olabildiğince herkese hitap edebilmek lazım. Bazı sunumları görüyorsunuzdur tek bir kişiye odaklanırlar. Ama olabildiğince herkesle temas edebiliyor olmak, arada sırada o kişilerle göz göze gelebiliyor olmak herkesi zinde tutar ve herkeste iyi bir etki bırakır.”dedi. Hacıbekiroğlu, “Sunumu anlatırken sabit durmak iyi bir şey değildir. Sabit durmayı bazı yerlerde özellikle yapıyorlar. Özellikle yapıyorlar TED gibi. Bazen ileriye gitmek geriye gitmek, kürsünün arkasından değil de hareketli bir şekilde sunum yapmak çok çok etkileyicidir. Eğer 15 kişiden fazla kişiye hitap edeceksek mutlaka mikrofon kullanmak gerekir. Çünkü mikrofon bir şekilde sesinizi de rahat kullanmanızı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

 

BİLMİYORSANIZ, BİLMİYORUM DEYİN

 

“Yanıtını bilmediğiniz sorulara biliyormuş gibi cevap vermeyin” diyen Hacıbekiroğlu, “Bilmediğinizi söyleyin ama bunu araştırıp sonradan konuşalım birlikte bakalım deyin. Cevabı bilinmeyen soruları biliyormuş gibi cevap vermek yanlış bir bilginin bir başkasına ve oradan da bir başkasına ulaşmasını sağlamış oluyorsunuz. Her şeyi bilmeniz gerekmiyor. Kendi uzmanlığınız olsa bile. Ama öğrenmek ile ilgili bir şeyi sorun edindiğimiz için bakıp yeniden dönmek önemlidir.”dedi.

 

SLAYTLARINIZA SADECE HATIRLAMAK İÇİN BAKIN

 

Hacıbekiroğlu, “Sunum yapan kişiler, dinleyicinin ilgisini canlı tutabilmek için sunum yapan kişiyi oraya sabitler. Daha çok dinleyiciye 10 dakika içerisinde bütün mesajı verebilmek için tercih edilen yöntemlerden biridir.” dedi. Eğitmen Hacıbekiroğlu, “Size zor soru geldiği zaman dinleyiciye iltifat edin ama gerçekçi ve inandığınız şekilde iltifat etmek önemlidir. Notlarınıza ve slaytlarınıza sadece hatırlamak için bakın. Slayttan okumak kimse üzerinde etki oluşturmaz. Dinleyicide biz bunları okuyacaksak siz bize okumayın biz size okuruz. Burada onun için zaman geçirmek istemiyoruz. Siz bize deneyimlerinizden bahsedin diye düşünebilirsiniz.” diye konuştu.

 

SUNUMU, VİDEOLARLA, İNFOGRAFİKLERLE, TABLOLARLA SÜSLEYİN

 

“Her bir rengin yaşamımızdaki anlamı var” diyen Hacıbekiroğlu, “Sunumlarda da benim en çok tercih ettiğim beyaz zemin üzerine de siyah yazı bazen de bazı şeyleri renklendirerek dikkat çekmek adına vurgu yapılabilir. Kırmızı ile bazı yerlerin altı çizilebilir. İtalik yapılıp bol yapılabilir. Ama ağırlıklı olarak siyahı zemin olarak kullanmamak lazım. Beyazı zemin olarak kullanmamız lazım. Siyahı yazı olarak kullanıp turuncu, sarı ve maviyi de arada sırada da içeriklilikle ilgili canlılık katmak adına kullanabilirsiniz. Rengârenk sunumlar içinde ciddiyet barındıran sunumlarda çok tercih edilmiyor. Sunumu süslendirmek isterseniz, videolarla, infografiklerle, tablolarla yapabilirsiniz.”ifadelerini kullandı.

 

Haber/ Ogün DÜRÜMLÜ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10