Araç sahipleri kış bakımı için uyarıldı

Çerkezköy küçük sanayi sitesi esnafı, sürücülerin kışın yolda kalmaması için araçlarının kış şarlarına uygun olması için bakımlarını mutlak surette yapılması uyarısÄ?

Çerkezköy 11.12.2019 15:44:00 0
Araç sahipleri kış bakımı için uyarıldı

Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi esnafı, araç sahiplerinin araçlarını kış şartlarına uygun olarak bakım yapmaları uyarısında bulundu.

 

ÖNCE MOTORU ISITIN

 

Kuzey Oto Sahibi Rahmi Karahan, “Anti friz, yağ bakımı, lastik bakımı, fren bakımı çok önemlidir. Sileceklerin servis mod da olması gerekiyor ki camı çizmesin. Camdaki buzu ya motoru ısıtıp öyle çözeceksiniz ya da ılık su dökerek çözeceksiniz. Ama motoru ısıtarak çözülmesi daha iyidir. Çoğu insan motoru ısıtmadan yola çıkıyor. Böyle olunca da yatak çeviriyor. Ani ısınma ve soğumalar turbonun bozulmasına sebep oluyor. Soğuk zamanlarda motoru ısıtıp öyle yola çıkılması gerekiyor. Ayrıca plastik buz kazıcıları kullanmayın onlar camı çiziyor.” dedi.

 

MUTLAKA MOTOR BAKIMI YAPTIRILMASI LAZIM

 

Çerkezköy Küçük Sanayi esnaflarından Seçkin Oto Sahibi Seçkin Koçmacı “ Kış şartlarında kullanılan ne marka araç olursa olsun öncelikle motor bakımını yapılmalı. Bu ayni zamanda yaz içinde ayni ancak şunu da özellikle belirtiyorum motor bakımı belirli zamanlarda düzenli olarak yapmasında fayda var. Bakımsız arabanın motoru hiç umulmadık zamanda yolda bırakır. Bakımı düzenli yapılan aracın motoru ilk aldığı gün gibi motor gücüne sahip olması olur ve bu nedenle araçlarda motor bakımı düzenli şekilde yapılmalıdır. Özellikle de kış aylarında araçlarda motor bakımı çok daha önemlidir. Aracın motoruna gerekli bakım yapılmasına özen gösterilmez ise hiç umulmadık bir anda ansızın arızalanır ve büyük masraflar açar. Bu nedenle  kış aylarında aracınız ne marka olursa olsun mutlaka motor bakımı yaptırılması lazım” dedi.

 

GÜVENLİ YOLCULUK İÇİN AKÜ BAKIMI ŞART

 

İstek Oto Sahibi Hüseyin İstek’te kış aylarında araçlarda Akü bakımı hakkında bilgiler verdi. “Araçlar için kış bakımının çok önemlidir. Özellikle Hava sıcaklığı eksilere indiğinde çoğu zaman akünün donmasına neden olabiliyor. Yolda kalmamak ve güvenli bir yolculuk için akü bakımları ihmal edilmemesi gerekiyor. Aksi halde aracın marş motoru, ateşleme sistemi, far, radyo gibi elektrik sistemi aracılığı ile çalışan fonksiyonlarının tamamında çalışma aksar. Dolayısıyla akünüzün kutup başlarında oksitlenme başlamışsa ya da var ise üzerine sıcak su dökerek ardından fırça yardımı ile bu oksitlenmeler iyice temizlenmelidir. Ayrıca aracın stop halinde olduğundan emin olun ve akünün kablolarının da kesinlikle sökülmemeli. Akü başlarında sigorta grubu mevcut ise bu parçalara zarar vermemeye de çok dikkat edilmeli.  Özellikle bu konuda şunu da belirtmekte fayda görüyorum, bu işlem sırasında oksit çözücü ve buna benzer maddelerde araca zarar vermemesi için kesinlikle kullanılmamalıdır. Akünün kutup başlarını ve akü kapağını anti statik biz bezle temizlenmesi gerekir. Bu şekilde yapılan işlem kutup başlarında kalan oksit kalıntılarını gereksiz elektrik boşaltımı yapmasının da önüne geçer. Ayrıca akünün su seviyesi de her zaman düzenli olarak kontrol edilmeli ve su seviyesi plaka seviyesinin altına düşürülmemelidir”diye bilgi verdi

 

YAZINDA ANTİ FRİZ KULLANILMASI GEREKİYOR

 

Araçların kışlık bakımları ile ilgili ilk akla gelenlerin anti friz, radyatör, kalorifer, silecek bakımı akla geliyor” diyen Güner Oto sahibi Ahmet Sudan, “Sıvı aksağımı, lastik bakımları yapılması gerekiyor. Çünkü yola çıktığınızda yolda kalmamak için. Anti friz çok önemli yoksa araç kımıldamaz.” dedi. Sudan, “Kışın en çok şikayetlerin termostatlar ve kaloriferlerden geliyor. Yazın millet anti friz kullanmıyor. Soğutmak için normal su koyuyor. Ama kışın iş çıkartıyor başına haberi yok. Radyatörlerin patlamasına gibi birçok aksamı bozuyor. Yazın anti friz almak vatandaşlara çok geliyor. Yazın 20 TL verip ati friz alsa kışın radyatör almayacak. Bunun nedeni ya bilinçsizlik ya da suyun bedava olmasından dolayı vatandaş tercih ediyor. Ayrıca normal su kullanmak kireç yapıyor. Kireç olunca paslanma oluyor. Bir süre sonra da termostatlar görevini yapamaz hale geliyor. Böyle olunca da kapağı kapanmıyor ve su oradan düzenli geçiyor geçince de içerisi ısınmıyor. Kapıyı açık tutun sobayı yakın içerisi ısınır mı? Bu da ona benziyor.” diye konuştu.

 

ANTİ FRİZLERİN KALİTELİ OLMASI GEREKİYOR

 

Her anti frizin alınmamasını belirten Sudan, “Günümüzde anti frizlerin merdiven altı var. İnsanlar ucuza alıyor ama hiç almasa daha iyi. Çünkü merdiven altı anti frizler belli soğuğa dayanıyor ve işlevini yitiriyor. O bakımdan anti frizlerin kaliteli olması gerekiyor. Ayrıca silecek sularına da anti friz konulması gerekiyor. Çünkü havların soğuması ile birlikte silecek suyunun donarsa sistem bozuluyor. Bu sefer sürücü kendisi temizliyor. Dar bir alanda gitmeye çalışıyor.” dedi. Sudan, “Havaların soğuması ile birlikte camlar buzlanıyor. Bu buzlanmaların çözmek için bu çözücü veya anti frizli cam suyuyla çözebilirler. Aşırı buzlanmalarda buz kazıcı şart ama onlarda cam çiziyor. Elle de temizleyemezsin ya ılık su ya da kazıması lazım.” ifadelerini kullandı.

 

KAZALARIN ÇOĞU BAKIMSIZLIKTAN KAYNAKLANIYOR

 

Sudan, “Bilinçli sürücüler soğuklar başlamadan Eylül ve Ekim aylarında bakımını yaptırıyor. Ya bilinçsizlikten ya da parasızlıktan mı bilemiyorum. Kar yağdığında ya da havaların soğuduğunda insanlar geliyor bakım yaptırmaya böyle olunca da kuyruk oluşuyor. Ama son yıllar da insanlar daha bilinçli olmaya başladı. Bizde insanları sürekli uyarıyoruz. Otomobilde insanlar can taşıyor. Kaldı ki kazaların çoğu bakımsızlıktan kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

 

YOLDA KALMAMAK İÇİN BAKIM ŞART

 

Kış gelince araçlarda ilk akla gelen anti frizler, cam sileceklerinin olduğunu söyleyen Damping Ticaret’in sahibi Aydın Kırıklar, “Havaların soğuması ile birlikte araçlarda öncelikli iş anti friz ve silgilerin yenilenmesidir. Kışın gelmesi ile birlikte insanlar araçlarının mekanik bakımlarını yaptırmaya başladılar. Klimaların kışlık bakımları, su bakımları çok önemlidir. İnsanlar yolda kalmak istemiyorsa, sorun yaşamak istemiyorsa araçlarının kışlık bakımlarını yaptırması şart.” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10