ÇOSB Müdürlüğü'ne 72 bin TL ceza

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan'ın Çerkezköy'den geçen Kavak Dere'nin renk değiştirip kirli akması ile ilgili 5 ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtl

Çerkezköy 16.12.2019 17:23:00 0
ÇOSB Müdürlüğü

Kavak Dere’nin renk değiştirip kirli akmasının çevrede yaşayan vatandaşları endişeye sevk ettiğini söyleyen Milletvekili Kaplan, aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi TIR Garajı’nın altından geçen yağmur suyu kanallarından da içeriği belli olmayan kimyasal madde karıştığının Zabıta Müdürlüğü tarafından tutanak tutularak belirlendiğini ifade etmişti.

 

5 AY SONRA CEVAP GELDİ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde “Kavak Deresi’nde daha önceden de böyle değişimler ve şikayetler olmuş mudur? Olmuş ise önlem alınmış mıdır? Bu kirliliğin kaynağı nedir? Söz konusu derenin kirliliği çevreye ne gibi zararlar vermiştir? Bu zararları nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz? Kavak Deresi’nin şimdiki durumu ile ilgili ne gibi çalışmalarınız vardır? Kavak Deresi’nin etrafında sanayi işletmeleri var mıdır? Var ise bu işletmeler atıklarını nereye ve nasıl dökmektedir?” sorularını yönelten Milletvekili Enez Kaplan’ın önergesine 5 ay sonra cevap geldi.

 

“TERFİ İSTASYONUNDAN DEREYE ATIK SU VERİLDİĞİ TESPİT EDİLDİ”

 

Kaplan’ın sorum önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 29 Mayıs’ta Kavak Deresi’nin renk değişimi ile ilgili şikayetlerin ulaştığını ifade ederek, bölgede gerekli incelemenin yapıldığını, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne ait atık su arıtma tesisi terfi istasyonunda yaşanan arıza nedeniyle terfi istasyonundan dereye atık su verildiğinin tespit edildiğini ifade etti.  Atıksulardan numune alındığını dile getiren Bakan Kurum, numunelerin analiz sonucuna göre Kavak Deresi’ne deşarj edilen atık suların Su kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde deşarj standartlarından ‘Kimyasal Oksijen İhtiyacı’, ‘Yağ ve Gres’, ‘Toplam Fosfor’ ve ‘Toplam Kjeldahl Azatu’ parametrelerinin sınır değerlerini aştığının tespit edildiğini belirtti.

 

72 BİN TL CEZA

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne 72 bin 197 TL idari para cezası verildiğini ifade eden Bakan Kurum, gerekli tedbirlerin alınması ve atıksuların yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olarak deşarj edilmesi için süre verildiğini kaydetti.

 

KİRLİLİĞİN KAYNAĞI

 

Bu kirliliğin kaynağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Kurum, “Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze gelen ihbara istinaden yapılan denetimde Kavak Deresi’ne Çerkezköy Organize Sanayi Müdürlüğü’ne ait yağmur suyu hattından beyaz renkli atık su geldiği, atık su içerisinde köpük şeklinde malzemenin gözlendiği tespit edilmiştir. Ayrıca, dere boyu gerekli incelemeler yapılmış olup, derenin herhangi bir bölgesinde beyaz renkli ve köpüklü bir kirlilik oluşumuna rastlanılmamıştır. Bununla birlikte, söz konusu hattında bağlı olan tesislerin yağmur suyu hatları kontrol edilmiş ve yine beyaz renkli atık veya atık suya rastlanılmamıştır. Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün TIR Garajı’nın altında bulunan yağmur suyu hattının deşarj noktasından bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuar eşliğinde analiz yapılmak üzere numuneler alınmıştır. Ayrıca köpük şeklindeki malzeme içeriğinin belirlenebilmesi için Çerkezköy Organize Sanayi bölge Müdürlüğü’nden yağmur suyu hattına bağlı olan işletmelerin kullandığı ham maddelere ilişkin Malzeme Güvenlik Bilgi Formları talep edilmiştir.” dedi.

 

“DENETİM VE KONTROLLER DEVAM EDİYOR”

 

Bölgede yağmur suyu hatlarında denetim ve kontrollerin devam ettiğini dile getiren Kurum, “Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne kendi sorumluluğunda bulunan yağmur suyu herhangi bir atık suyu deşarj edilmemesi için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması husus bildirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

 

“GEREKLİ DENETİMLER TİTİZLİKLE YAPILMAKTADIR”

 

Kavak Deresi’nin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden geçerek Çorlu Deresi ile birleştiğini dile getiren Bakan Kurum “Dolayısı ile derenin etrafında Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü sınırlarında çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren sanayi işletmeleri mevcuttur. Bu işletmeler atık sularını Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne ait kanal bağlantı şebekesi ile yine Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne ait atık su arıtma tesisine göndermektedir. Atık sular haricindeki atıkların ise Geçici Faaliyet Belgesi/ Çevre İzin ve Lisans Belgesi bulunan geri kazanım veya bertaraf tesislerine vermeleri için Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce gerekli denetimler titizlikle yapılmaktadır.” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10