Bayram: 2020 yılında sağlık çalışanların sorunları çözülmelidir

Kısa adı Liyakat Sen olan Liyakatlı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Kızılpınar Aile Sağlığı Merkezi hemşirelerinden Naciye Bayram, 2020 yılında sağlık çal

Çerkezköy 6.01.2020 16:03:00 0
Bayram: 2020 yılında sağlık çalışanların sorunları çözülmelidir

Liyakatlı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Kızılpınar Aile Sağlığı Merkezi hemşirelerinden Naciye Bayram” Sağlık Liyakat- Sen 17 Nisan 2019 tarihinde siyasetten uzak, tarafsız, sağlık ve sosyal iş kolunda yeni bir sendikal anlayış ile kurulmuştur. 26 Ekim 2019 tarihinde Ankara Genel Merkezi’nde 1. Olağan Genel Kurulumuzu değerli üyelerimiz ve misafirlerimizin katılımlarıyla gerçekleştirdik. Genel Merkez Yönetim Kurulu’nda Eğitim ve Sosyal İşler Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Maalesef sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda birçok sorunların kelimelerden öteye gitmemesi hayal kırıklığına neden olmuştur. Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanların sorunları benimsenmesi ve çözüme kavuşturulması artık elzem bir hal almıştır. Sendikalar öncelik olarak iş kollarında çalışanların haklarını gözetmek ve sorunların çözümü konusunda çalışmalar yaparak ilgili makamlara sunmak ile görevliyiz. Yıllardan beri çözümü bekleyen, 3600 ek düzenlenmesi, Unvan ve görevde yükselme sınavın açılması,görev tanımı olmayan yardımcı hizmetliler özlük ve sosyal haklardan mahrum bırakılmış, günümüz koşullarında ise yapmış olduğu görevleri taşeron firmalar aracılığıyla hizmetler aksamadan devam etmiş, çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondaki çalışanlarımızla sınavsız sözleşme imzalanmış, yardımcı hizmetli kadrosu bu anlamda miadını doldurmuş, yardımcı hizmetli kadrosunun sınavsız olarak Genel İdari Sınıfı’na geçirilmesi ile adalet yerini bulacaktır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan kurum eğitimlerini tamamlamış, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’na tabi olarak 4 bin civarında ATT, hemşire, sağlık memuru aile sağlığı çalışanı kamu personeli olarak sağlık kurumlarında büyük özveri ile görevlerini yapmaktadır. Maalesef, iş güvenceleri, yer değişikliği hakları, iş sonu tazminatları, refakat izinleri, vatani görevlerini yerine getirmek üzere çalıştığı kurumlardan ayrılan sözleşmeli sağlık personeli, askerlik süresi boyunca dondurulmaması nedeniyle sözleşmenin sona erdirilmesi gibi sorunlarla karşılaşmaktadır” dedi.

 

“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞACAĞIZ”

 

Bayram “ Yıllardır özlük haklarında düzenleme yapılmayan kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanları, çalışma alanlarında yalnızlığa itilmiş ve psikolojik olarak yıpranmışlardır. 2020 yılına girdiğimizde bu günlerde 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanuna tabi olarak 4 bin civarında sağlık çalışanlarımızın sorunları noktasında adımların atılması, yeni yönetmelik hazırlanarak güvence altına alınması kaçınılmaz bir hal almıştır. Yeni açılan şehir hastanelerinde sağlık çalışanların ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulması ve ücretsiz servis olanağı sağlanması, çalışanların gereken konular arasında ise doktorlar döner sermayeden istifade ederken sağlık çalışanlarının bu alanda kapsam dışı bırakılması kabul edilir değildir. Unutulmamalıdır ki sağlık işi ekip işidir. Bütün unvanlar birbirine bağlantılıdır. Doktorun sağlık çalışanlarına nasıl ihtiyacı varsa sağlık çalışanlarının doktora ihtiyacı vardır.  Bu mesleklerin birbirinden ayırt edilmesi kabul edilir bir durum değildir. Döner sermayeden diğer sağlık çalışanlarında dahil edilmesi gerekmektedir.112, yoğun bakım, radyoloji, nöbet ücretleri yeniden günümüz koşullarına göre revize edilmelidir. Sağlık Liyakat- Sen olarak sorunların çözümünde yeni yönetim kadromuz ile gece gündüz demeden çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10