ÇTSO'da yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürü Taner Baş tarafından Yapı Müteahhitlerinin SÄ?

Çerkezköy 14.01.2020 15:07:00 0
ÇTSO

ÇTSO Konferans Salonu’nda dün 13.30 – 16.00 saatleri arasında Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürü Taner Baş tarafından Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması bilgilendirme semineri yapıldı.

 

2 ARALIK 2019 TARİHİNDEN SONRA MECBURİYET GETİRİLDİ

 

Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürü Taner Baş, “Yapı Müteahhitlerin Sınıflandırma Yönetmeliği 2 Mart 2019’da yayınlandı. Sınıflandırma mecburiyeti de önce Eylül ayında devreye girdi. Bir üç aylık uzatma ile beraber 2 Aralık2019 tarihinden sonra Yapı Ruhsatlarına imzalama aşamasında müteahhitlerimize sınıflandırma mecburiyeti getirildi. 03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28  maddesinin 8’nci Fıkrası 42 ve 44’ncü maddeleri ile 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan bir sayının Cumhurbaşkanı Teşkilatı hakkında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni 107’nci maddesinin 1’nci Fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır yönetmeliğimiz.” dedi.

 

YAPI MÜTEAHHİTLERİNE SINIFLANDIRMA MECBURİYETİ GETİRİLMİŞTİR

 

Yönetmeliğin amacını söyleyen Baş, “Yapı müteahhitlerimizin ekonomik ve mali mesleki ve teknik yeterliliğine göre sınıflandırılarak yetki belgesi numarası verilmesine kayıtlarının tutulmasına, belge numaralarının veya gruplarının iptaline ilişkin usul ve esasları düzenlemek. Bu yönetmelik ile yapı ruhsatlarına tabi her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek veya tüzel kişileri kapsıyor. Yönetmeliğin 30’ncu maddesinin a bendi kapsamında 2 Aralık 2019 tarihinden sonra yapı ruhsatları düzenlenirken yapı müteahhitlerine sınıflandırma mecburiyeti getirilmiştir.” diye konuştu.

 

YETKİ BELGESİ OLMAYAN USTA ÇALIŞTIRAMAZ

 

Baş, “Yapı müteahhidi, yapıyı, tesisatı ve malzemeleri ile birlikte ilgili mevzuata uygulama ve imar planına, ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa etmek neden olduğu mevzuata aykırılığı gidermek mecburiyetindedir.  Yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak. Mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur. İlgili fenni mesullerin denetimleri olmaksızın inşaat ve tesisatlarına ilişkin yapım işlerini sürdüremez inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramaz. İş sağılığı ve güvenliği kanununda öngörülen iş sağlığı ve güveliğinin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almakla sorumluluğundadır”ifadelerini kullandı.

 

9 FARKLI ŞEKİLDE GRUPLANDIRILMIŞTIR

 

“Yapı sahibi ile yapım sözleşmesi yapmakla yükümlüdür” diyen Baş, “Yapı sahibinin aynı zamanda yapı müteahhidi olma durumları taşıdığı hallerde Başka bir yapı müteahhidi ile sözleşme şartı aranmamaktadır. İnşaat ve tesisat işlerinde şantiye şefi ve yetkili belge usta çalıştırmak ve belgelerin bir örneğini şantiyede dosyasında bulundurmak zorundadır.” ifadelerini kullandı. Baş, “Müteahhitlerin sorumluluğu hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra müteahhitlik sınıflandırması hakkında bilgi vermeye devam edeceğim. Yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek ve tüzel kişiler yönetmelik kapsamında ekonomik ve mali mesleki yeterlilikler esas alınarak a, b, c, d, e, f, g, h ve geçici olmak üzere 9 farklı şekilde gruplandırılmıştır.” dedi.

 

HER MÜTEAHHİDİN YETKİ NUMARASI OLMASI GEREKİYOR

 

Baş, “Yapı ruhsatına tabi bütün yapıların gerçek veya tüzel kişiliği haiz bir yapı müteahhidinin veya bunların oluşturacağı ortak girişimin sorumluluğu altında inşa edilmesi, her müteahhidin yetki belge numarası alması esastır. Bu numaranın yapı ruhsatında yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmesinde kullanılması zorunludur. Yapı müteahhitliği belge numarası Tekirdağ ilin 0059’la başlamakta, İstanbul ilinde de 0034 ile başlamaktadır. Her ilin il koduna göre düzenlenmiş bu şekilde her müteahhidin yetki numarası olması gerekiyor. Artık yapı ruhsatlarına imza atmak için yapı müteahhitliği belge numarası yeterli olmayıp ayrıca bununla beraber sınıflandırma koşulu da getirilmiştir.” diye konuştu.

 

MÜTEAHHİT SINIFLARI NASIL BELİRLENİR?

 

Yetki Belge Grubu’nun belirlenmesinde esasları anlatan Baş, “Yapı müteahhitlerimizin ilk sorularından biri şu olur. Ben sınıfımı nasıl belirleyeceğim? H grubu için herhangi bir yeterlilik aranmamaktadır. G grubu belgesi almak isteyenlerin iş deneyim belgesi, banka referans mektubu ve iş gücü kriterleri aranıyor. Diğer gruplar da ekonomik ve mali, mesleki ve teknik yeterlilik, banka referans mektubu ve iş gücü kriterleri aranmaktadır.”dedi. Baş, “Peki mesleki ve teknik yeterlilik kriteri nedir? Mesleki ve teknik yeterliliğin sağlanması kapsamında iş deneyim belgeleri ve iş deneyimini gösteren belgeler.  Kat veya arsa karşılığı inşaat işlerinde nereden alınır? Belediye sınırları veya mücavir alanlar içerinde ilgili belediye tarafından belediye sınırları veya mücavir alanlar dışında il özel idaresi tarafından düzenlenmektedir. Belediyenin ilgili birim amirliği tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı ve yetkili birim amirliği tarafından il özel dairsi tarafından düzenlenenler ise vali veya yetkilendireceği kişi tarafından onaylanmaktadır.”  ifadelerini kullandı.

 

Haber/ Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10