Elektrik sorunu bir babanın intihar girişimiyle sonlandı

Veliköy Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında bulunan 13 bloktan oluşan Veliaport'ta birikmiş elektrik borcundan ötürü 320 dairenin elektriği kesilirken, site sakinleri ise üç gün süren yardım çı

Çerkezköy 24.01.2020 15:43:00 0
Elektrik sorunu bir babanın intihar girişimiyle sonlandı

Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında bulunan 13 bloktan oluşan Veliaport’ta 8 blok karanlığa gömüldü. 13 bloklu sitede, ilk etapta yapılan ve 2013 öncesinde ruhsatları verilen 5 blokta aboneliklerle ilgili herhangi bir sorun olmazken, ikinci etapta yapılan 8 blokta ise iskan olmadığı için dairelerin ayrı elektrik abonelikleri de yok. 8 bloğun 600 bin TL’yi aşan elektrik borcu nedeniyle elektrikleri kesilen ve kış günü hem soğuğa hem de karanlığa mahkum olan vatandaşlar her ay elektrik paralarını yöneticiye verdiklerini, fakat paraların TREDAŞ’a ödenmediğini iddia etmişti. 

 

 

“BİZE YARDIM ETSİNLER”

 

Çerkezköy Haber, Marmara Haber sosyal medya hesapları üzerinden iki gün boyunca Veliaport sitesinin önünden canlı yayın yaparak vatandaşların yaşadıkları mağduriyeti takipçileriyle paylaştı. Günlerdir elektriksiz yaşadıklarını kaydeden site sakinlerinden Kıbrıs Gazisi İsmail Yıldız “Günlerdir elektriksiz kaldık. Biz Avrupalıyız diyoruz ama böyle elektriksiz Avrupalı nasıl olunur? Ben bu daireyi yaklaşık 3 yıl önce aldım. TREDAŞ zamanında buraya elektrik vermiş. Müteahhitten parayı tahsil edememiş. Azken bu parayı tahsil etmemiş meblağ yükselince de TREDAŞ gelip elektrik saatini söktü. Devletimizden yardım bekliyoruz. Müteahhitten alacağı var diye bu soğukta bizi mağdur ediyorlar” dedi. Bir başka site sakini Mükerrem Sezer de “Biz 2 senedir burada oturuyoruz. 3’ü engelli 4 çocuğum var. Günlerdir elektriksiziz. Çözülecek diyorlar ama çözülmedi. Günlerdir küçük tüple ısınmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını, bize yardım etmelerini bekliyoruz. Çok mağduruz” dedi. 

 

 

“BAŞKASININ CEZASINI BİZE KESMESİNLER”

 

Nevşehir’den buraya geldiğini ve daire satın aldığını belirten bir başka site sakini de “Biz mağdur olduk. Suriye’den insanlar geliyor. Devletimiz, herkes kucak açıyor. Ama bize burada kucak açan yok. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Bizim elektriğimiz açın biz paramızı ödeyelim. Biz para ödemeyelim demiyoruz. Burada 40 günlük çocuk da var, 6 aylık çocuk da var, 80 yaşında adam da var. Bu soğuğa nasıl dayanacaklar? Bizi mağdur edenler akşam sıcak evlerinde nasıl gönül rahatlığıyla oturacaklar? Biz bu evi alırken banka kredisi ile aldık. Biz krediyi çekerken kimse oranın iskanı yok demedi. Satan da demedi, banka da demedi. Ben kaymakamlığa da dilekçe de verdim. TREDAŞ da ‘borcunuzu ödeyin elektriğinizi açalım’ diyor. Müteahhidin ödemediği 600 bin TL’lik borç var. Başkasının cezasını bize kesmesinler. Elektriğimizi açsınlar, aboneliğimizi yapsınlar, biz her ay paramızı öderiz” dedi. Özellikle çocukların soğuktan çok etkilendiğini ve çoğunun hasta olduğunu söyleyen site sakinleri “İstanbul’un yanı başında Avrupa’da yaşıyoruz. Ama elektriğimiz yok. Burası köy değil, dağ başı değil, kış ortasında elektriği kesmek ne demek. Titriyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz hasta oldu. Kış gününde bu soğukta çoluk çocuk nerede yaşayacağız” diyerek sitemlerini dile getirdi. 

SORUN ABONELİKLERİN YAPILMAMASI

 

Binaları yapan müteahhidin kardeşi Mevlüt Taşçı ise “Sorun iskanların verilmemesi, elektrik abonelerinin yapılmaması. 2015 yılında biz abonelik için TREDAŞ’a dosya verdik. İlgilenmediler. Elektrikleri bazen gelip kafalarına göre kesiyorlar. 6 ay sonra geliyorlar bir daha kesiyorlar. Kış günü insanları bu duruma sokamazlar. Ben belediyeden evrak hazırlattırdım. Buranın ruhsatlarını aslıdır gibi yaptırdım. Bana ‘Bunları getirin abonelikleri yapacağız’ dediler. Bunları götürdüğüm halde yapmadılar” dedi. Veliaport’un ilk etabının 2006’da başka bir müteahhit tarafından yapıldığını söyleyen Taşçı “Tek site. Burası 159 ada 9 parsel, 520 konutluk alan. Çocuk parkı, altyapılar, tenis kordu hepsi buranın ortak mahalidir. Ama önceden yapılan binalar ile sonradan yapılan binalar arasında tel örgü var. Buradaki çocuklar oyun parkından yararlanamıyor” dedi. 

 

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU 

 

Öte yandan dün saat 17.00 sıralarında Veliaport’ta 4 gündür kış günü elektriksiz kalan site sakinlerinden 50 yaşındaki Bektaş Irmak, yetkililere sesini duyurabilmek için çatıya çıkarak intihar girişiminde bulundu. A4 bloğun çatı katına çıkan Irmak dört gündür kimseye dertlerini anlatamadıklarını kaydederek yetkililerin bu soruna biran evvel çözüm bulmasını talep etti. Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin uzun süren ikna çabası sonrası bulunduğu yerden indirilen iki çocuk babası Bektaş Irmak “ Sorunu belirtmek üzere Çerkezköy Kaymakamının yanına gittim. Kendisi beni dinlemedi. Kaymakam seni baba bildim. Sana muhtaç olmasaydım sana varmazdım. Beni burada çoluğuma, çocuğuma, dostlarıma rezil ettiniz. Yazıklar olsun” diyerek yetkililere ateş püskürdü. Baba Bektaş Irmak daha sonra jandarma ekipleri tarafından ifadesi alınmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü. 

 

DEVREYE AKAY GİRDİ 

 

Yurt dışında bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın devreye girmesi sonucu site sakinlerinin sorunu geçici olarak çözüldü. TREDAŞ ekipleri Veliaport sitesine gelerek elektriklerin kesik olduğu trafoda bir saatlik çalışma gerçekleştirerek dört gündür karanlığa gömülen 230 aileyi yeniden ışıkla buluşturdular.  Gelişmeleri canlı yayından takip ettiğini kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay vatandaşların bu sorununa çözüm arayacaklarını kaydetti. 

Haber/Şaban KARDEŞ-Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10