Tavan. Artan maliyetler karşısında müteahhitler mevcudu korumaya çalışıyor

Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan emlak piyasasını değerlendirdi. Emlak piyasasında durgunluk yaşandığını kaydeden Tavan, artan fiyatlar nedeniyle konut fiyatlarında düşüşler o

Çerkezköy 13.02.2020 13:44:00 0
Tavan. Artan maliyetler karşısında müteahhitler mevcudu korumaya çalışıyor

Çerkezköy’de emlak sektörü, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan etkilenen sektör haline geldi. Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, gayrimenkul satışlarında büyük oranda azalma olduğunu ifade etti.

 

MEVCUDU KORUMAYA ÇALIŞIYORLAR

 

Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan yaptığı açıklamada bölgede emlak piyasasının durgun olduğunu belirterek, “Bölgemizde konut fiyatları yüksek olmasına rağmen son aylarda düşmeler yaşanıyor. Satanlar ise borçlarını ödemek zorunda olduklarından kimi maliyetine kimi maliyetinin altında satıyor. Buna rağmen piyasalar gerçekten çok durgun. Bazı müteahhitler ise zararına satma yerine mevcudu korumaya çalışıyor.  İşi bırakan müteahhitlerin kimi market, kafe açarken kimisi ise oto piyasasında iş yapmaya çalışıyor. Bunlar emlak piyasasının durgunluğundan kaynaklanıyor. Herkesin geçimini sağlamak için bir iş yapması lazım, onlarda bu yönde tercihlerini kullanıyor” dedi.

 

FAİZLER DÜŞMESİNE RAĞMEN HAREKET GELMEDİ

 

‘Emlak sektöründe faizlerin düşürülmesinin emlak piyasasını hareketlendirdi mi? ‘ sorusu üzerine konuşan Tavan “ Maliyetler oldukça yüklendi. Gayrimenkul alacaklara kredi faizlerinin yüzde 79’a düşürülmesi fayda etmedi. İlk bir hafta bir iki satış oldu sonrası gelmedi.Ayrıca yeni Emlak kanunu ile gelen değişimler emlakçılığı zorlaştırdı. 5 Haziran 2018 öncesi ticari faaliyette olan oda kaydı olan mesleki muafiyetlerden 30 Ağustos 2020 tarihine kadar devam edecek” dedi.

 

YENİ MESLEĞE BAŞLAYANLARIN ALMASI ZORUNLU OLDUĞU BELGELER

 

Tavan, “Yeni mesleğe başlayanlarda ise Emlakçılık Kursu alması gerekiyor. Bu Milli Eğitim Bakanlığından onaylıdır. Temel Emlakçılık Hizmetleri, hak sahiplerinin talebi üzerine her türlü taşınmazın alımı, satımı, kiralanması konularında pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi ve bu işlemlere her türlü sözleşmenin oluşturularak işlem öncesi, sırası ve sonrasındaki tüm hizmetlerin ifası ile mesleğin konuları içerisinde araştırma, bilirkişilik ve değerleme hizmetlerinin bütünüdür. Mesleki yeterlilik sınavına girmesi gerekiyor. Onlarında lise mezunu olması şartı var. Ayrıca uluslar arası kurumlardan seviye 5 belgesi alınması da şart, ve bu belgenin maliyeti de bin liradır. Ayrıca ticaret yetki belgesi de alınması şartı bulunuyor. Kısaca emlakçılık yapacak olanlar istenen tüm belgelerin hepsini almak zorundadır. Belgelerden biri eksik olursa emlakçılık yapamaz”diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10