Toprak: Çiftçinin umudu yağacak yağmurda

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, geçtiğimiz günlerde azda olsa yağan karın toprağı nemlendirmesi acısından umut olduğunu ancak yeterli olmadığını belirterek çiftçilerin umudunu ya

Çerkezköy 23.02.2020 14:42:00 0
Toprak: Çiftçinin umudu yağacak yağmurda

Çerkezköy Ziraat odası başkanı Hasan Toprak Trakya’da son 40 yılın en kurak yıllarını yaşadığını  belirterek,  “ Trakya bölgesi olarak son 40 yılın en az yağış bölgesi olduk ve bu nedenle Trakya bölgemiz de önümüzdeki günlerde yeterli yağış düşmez ise kuraklık had safhaya çıkacak. Çiftçiler olarak umudumuz yağacak yağmurlara kaldı. Geçtiğimiz günlerde azda olsa yağan kar toprağı nemlendirdiği için ekili alanlarımıza umut oldu. Ancak bu yeterli değil.  Yeterli yağmur yada kar yağar ise çiftçimizin yüzü gülecek. Önümüzdeki günlerde ayçiçeği ekimi yapılacak. Eğerki ekim yapıldığında da yağmur yağmazsa ayçiçeğinde de verim çok düşük olacak. Bu nedenle çiftçiler olarak yağmur bekliyoruz. Bizi kurtaracak olan yeterli yağışın yağmasıdır”dedi.

 

"DÖRT GÖZLE YAĞMUR BEKLİYORUZ"

 

Hasan Toprak, “Trakya’nın dört bir yanındaki çiftçimiz yağmur bekliyor. Bölgede yer yer kuraklık had safhadadır. Bölgemizde yeterli yağış yağmazsa  buğday başta olmak üzere diğer ürünlerden de yeterli ve beklenen ürünü alamayacağız. Son yıllarda girdi maliyetlerimizde giderek arttı. Eğerki düşük ürün elde edersek maliyetimizi daha karşılayamayacağız.Bu nedenle çiftçiler olarak dört gözle bol yağış yağmasını bekliyoruz ve umudumuz ve beklentimiz yağacak yağmurlara kaldı. Çiftçinin her yıl tek beklentisi yeterli ve bol ürün alması yönündedir. Dolayısıyla çiftçimiz hasat zamanı bol ürün elde ederse hem harcını borcunu ödeyecek hem de az da olsa geçinebileceği bir  paraya kavuşacak. Bölgemizde birçok çiftçimizin ekim alanı az olması nedeniyle elde ettiği ürünle hem geçimini sağlamaya hem de masraflarını karşılamaya çalışıyor. Buna rağmen yinede harç borç geçinmeye çalışıyor.Hiç olmazsa bu sezon çiftçimiz önceki yıllara göre daha bol ürün elde edebilirde yüzü güler diye düşünüyoruz. Bunun içinde yağacak yeterli yağmurlara ihtiyaç var. Çiftçiler olarak umudumuzu  yağmurlara bıraktık ve dört gözle yağmur bekliyoruz.” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10