57. Alay sancak devir teslimini yaptı 

Çanakkale Savaşları kara harekatında kahramanlıklarıyla destanlaşan 57. Piyade Alayı şehitlerini anmak adına "Sancak Devir Teslimi ve Çelenk Sunma Töreni"  Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı

Tekirdağ 23.02.2020 14:01:00 0
57. Alay sancak devir teslimini yaptı 

1915 yılında Çanakkale Savaşları kara harekatında kahramanlıklarıyla destanlaşan 57. Piyade Alayı şehitleri başta olmak üzere Çanakkale Şehitlerini anmak için 57. Alay Vefa Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Sancak Devir Teslimi ve Çelenk Sunma Töreni”  Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı önünde  yapıldı. Törene Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü ve  26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği üyeleri  ve vatandaşlar katıldı. 

ŞEHİTLER ANISINA MEVLÜT OKUTULDU

26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma ve Araştırma Gönüllüleri Derneği Üyelerinin anıta çelenk sunmasıyla başlayan Devir Teslim Töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okumasıyla devam etti. 57. Alayın sancağı  Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım tarafından Yürüyüş komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz'a teslim edildi.  Komite başkanı Yılmaz da Vali Yıldırım ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a desteklerinden dolayı plaket verdi. Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yürüyüş komitesine her türlü desteğin verileceğini söyledi. Ortacami'de  şehitler anısına Mevlüt okutuldu ve Büyükşehir Belediyesi tarafından pilav dağıtıldı. Yürüyüş komitesi 13 Martta yola çıkacak ve 18 Mart törenlerinde Çanakkale'de olacak.

"DÜŞMANA CANLARI PAHASINA ENGEL OLMUŞLARDIR"

Türk ve Dünya tarihine geçen Çanakkale Savaşı'nın insanlık tarihinin şahit olduğu en büyük savaşlardan biri olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Vali Aziz Yıldırım konuşmasında, "Bu savaşa Tekirdağımızdan da bir alay katılmıştır. Bu alay 57. alaydır ve Komutanı Hüseyin Avni Bey’dir. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verilen 57. Alay, Çanakkale’ye doğru yola çıkmıştır. Alay’ın Conkbayırı’na hareket eden üç taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3000 subay ve askeri, Conkbayırı'nda kendisinden yaklaşık 6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir. Büyük bir kısmı bu taarruzda şehit olmuştur ancak çıkarmayı durdurmuş ve düşman unsurlarının hedeflerine ulaşmasına canları pahasına engel olmuşlardır. Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Alay; milletimizin inancını, savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir." ifadelerine yer verdi.

"57. ALAY TEVHİD’İ KURTARANLARIN ALAYIDIR"

57. Alay'ın, özgür Türkiye’yi, bu toprakları kaybetmemek, bu bayrağı indirtmemek, bu ezanları dindirmemek için mücadele etttiğinin altını çizen Vali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Mehmet Akif Ersoy’un şiirinde belirttiği gibi 57. Alay Tevhid’i kurtaranların alayıdır. Onlar, öleceklerini biliyorlardı. Sevdiklerini arkalarında bırakacaklarını biliyorlardı. Onlar sevdiklerinin kendi hasretlerini çekeceklerini biliyorlardı ama  onlar bir şey daha biliyordu, kendilerinden sonra mutlaka yerini alacak birileri vardı ve bu topraklarda özgür ve bağımsız bir şekilde yaşamaya devam edeceklerdi. Vatanımız için, geleceğimiz için, bizler için hiç düşünmeden canlarını vererek bu vatanı bize emanet eden şehitlerimiz gibi bizlerinde aynı ideallerle ve onların kutlu yürüyüşünden ilham alarak; vatanımız için, milletimiz için, bayrağımız için çalışacağımızı ve mücadele edeceğimizi belirtmek istiyorum."

"TÜRKİYE'Yİ YAŞATMAK İÇİN TAŞIDIĞIMIZ RUHTUR"

57.  Alay’ın anısını yaşatmak için başlatılacak bu yürüyüşün o günkü ruhun kaybolmadığına dair bir gösterge olduğunu sözlerine ekleyen Vali Yıldırım, "Bu ruh; bugün, özgür ve  bağımsız Türkiye‘yi daima yaşatmak ve yüceltmek için taşıdığımız ruhtur.  1915’te başlayan kutlu yürüyüşü bize unutturmayan ve 57. Alay’ı yaşatan bu yürüyüşün, aynı coşkuyla ve aynı özgüvenle devam etmesini temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı. Tören, Çanakkale Destanı’nı yazan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 57. Alayının Şanlı Sancağı’nın Vali Aziz Yıldırım tarafından,  26. 27. ve 57. Alayları Yaşatma Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz’a teslim edilmesiyle sona erdi.

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10