Başkan Özkan: Çiftçiler için hayal kırıklığı

Ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüsü salgını ile mücadele sürecinde tarım sektörünün ve çiftçinin olumsuz etkileneceğini belirten Malkara Yağlı Tohumlar Başkan Cem Özkan açıklanan ekonomi

Malkara 22.03.2020 14:36:00 0
Başkan Özkan: Çiftçiler için hayal kırıklığı

Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen Koronavirüsü salgınının tarım sektörüne etkisi ve açıklanan ekonomi politikaları üzerine bir değerlendirme yaptı. Salgının yayılmasını engellemek ve bir an önce kontrol altına alınması adına Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbir ve uyarılara uyulması çağrısı yapan Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, salgının yayılmasını engellemek amacıyla vatandaşların bu süreçte evde kalmaları gerektiğine vurgu yaptı.

“ÇİFTÇİNİN SORUNLARINA HİÇ DEĞİNİLMEDİ”

Koronavirüsü salgını ile mücadele sürecinde evlerinde kalıp, zamanın geçmesini bekleyemeyecek az sayıdaki mesleklerin arasında çiftçilik olduğuna dikkat çeken Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, açıklanan ekonomi paketinin çiftçiler için hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Başkan Cem Özkan, “Ayçiçek ekimlerinin başladığı bu günlerde çiftçi mazot, tohum ve gübre almanın hesaplarını yaparken, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomi paketi üreticimizde büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Tüm büyük platformlarda verimli toprakları ile tarım ve hayvancılık ülkesi olarak boy gösteren ülkemizde ekonomik olarak zor günler yaşanacağı öngörülürken, tasarlanan ekonomi planlarında çiftçinin sorunlarına hiç değinilmemesi kabul edilemez.” dedi.

“ÇİFTÇİNİN ESAMESİ BİLE OKUNMAMIŞTIR”

“Açıklanan ekonomi paketinde inşaatlardan, otellere, hava yollarından, büyük firmalara kadar birçok sektöre değinilirken çiftçinin esamesi bile okunmamıştır.” sözleri ile ekonomi paketini eleştiren Başkan Cem Özkan açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Fakat unutulmamalıdır ki bu salgın sürecinde halkımız önceliğini çiftçinin el emeği göz nuru ile ürettiği un, yağ, şeker, makarna, bakliyat vb. ürünlere vermiştir. Tüm dünya ülkelerinin kendi kabuğuna çekildiği ve kendi öz imkânları ile bu küresel krizi atlatmaya çalıştığı dönemde; zamanında dünyada kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak, gerçek yükselişin yine bu ülke topraklarına ve o toprakları işleyen insanlara yatırım olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

“ÜRETİCİMİZE ACİLEN CAN SUYU GEREKLİDİR”

Çiftçinin ekonomik durumunun içler acısı halde olduğuna dikkat çeken Başkan Özkan, çiftçinin bitmeyen sorunlarını “Üreticimizin dört gözle beklediği ayçiçeği desteklemeleri henüz ödenmemiştir, bu zor süreçte üretimin aksamaması adına Ayçiçek desteklemelerinin ödenmesini talep etmekteyiz. Geçtiğimiz iki ay boyunca üre – nitrat – kompoze gübrelere %50 zam yapılmıştır. Tüm bu zamlar çiftçimizin sırtındayken çiftçilerimiz kooperatiflerden ve bankalardan aldıkları kredileri nasıl ödeyecek? Geçtiğimiz yıldan kalan %40’lık faiz oranlarının açıkları kapanmak bilmiyor. Üreticimize acilen can suyu gereklidir.” şeklinde sıraladı.

ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR

Üretimde girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ülkemizde çiftçi sayısının gün geçtikçe azaldığını hatırlatan Başkan Cem Özkan, ilerleyen günlerde ülke olarak içeriğinden ve sağlığından şüphe duyulacak birçok ürünü ithal etmek zorunda kalacağına işaret etti. Başkan Özkan, “Bugünün özelinde ise gümrük kapılarımız kapalı olmasından dolayı çiftçilerimize özen gösterilmeli, tarım ve hayvancılık politikaları tekrar gözden geçirilmesini temenni eder tüm üreticilerimize bereketli bir harman dilerim.” ifadeleri ile değerlendirmesini bitirdi.

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10