Erdoğan açıkladı: Şehirlerarası seyahatler izne bağlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam yaptığı konuşmada koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınacak tedbirleri açıkladı. Virüsün yayılmasını engellemek için da

29.03.2020 10:27:00 0
Erdoğan açıkladı: Şehirlerarası seyahatler izne bağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsü tedbirlerini açıkladığı konuşmasında şehirlerarası yolculuk için “Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.” açıklamasını yaptı. İçişleri Bakanlığı tarafından şehirlerarası yolculuğu da kapsayan genelgede 28 Mart Cumartesi 17.00’den itibaren yürürlüğe girdi. Özel araçla yolculuk yapacaklar için henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Valilikte kurulan komisyonlarda vatandaşların özel araçları ile şehirlerarası seyahatlerinin kısıtlanıp kısıtlanmayacağı kararı önümüzdeki günlerde verilecek.

 

SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK ZORUNLU OLDU

 

Yeni alınan kararla şehirlerarasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilikler ve kaymakamlıkların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvuru yaparak seyahat etmek için izin alacak. Şehirlerarası otobüsle yolculuk talebi kurul tarafından uygun görülen vatandaşlar, yolculuk güzergahı ve süresi belli olacak şekilde "şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi” alarak seyahat edebilecek.

 

OTOGAR ÇIKIŞLARINDA SAĞLIK NOKTALARI OLUŞTURULACAK

 

Açıklamada; Seyahat İzin Kurulu’nca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi için başvuru yapanlar dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacağı ve ilgililere bilgi verileceği belirtilirken şehirlerarası seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personellerin sağlık kontrolleri için de otogar çıkışlarında sağlık noktaları oluşturularak gerekli kontroller yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlanacağı ifadeleri yer aldı. Koronavirüsüne karşı alınan önlemler neticesinde otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetlerinin de yasaklandığı duyuruldu.

 

GELEN YOLCULAR İL GİRİŞLERİNDE KONTROL EDİLECEK

 

Açıklamanın devamında ise “Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adresleri seyahat edilen Valilikle paylaşılacak. Valilikler illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrol edecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak. İzinsiz yolculukların önlenmesi için Valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler uygulanacak” denildi.

 

HAVA YOLU SEYAHATLERİ DE İZNE BAĞLANDI

 

Bu genelgeye göre şehirlerarası seyahatlerin izne bağlanmasının yanında Uçak seyahatleri de izne bağlandı. Havayolu ile düzenlenecek uçuşlarda da yolcular, 29.03.2020 tarihinde saat 06.00’dan itibaren Seyahat İzin Belgesi olmadan seyahat edemeyeceğine yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önceki akşam yapılan açıklama ile duyuruldu.  Hizmetine ihtiyaç duyulan üst düzey kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlerin görevleri çerçevesinde seyahat etmelerinde kısıtlama olmayacağının belirtildiği açıklamada uçak seferlerine devam edilen havaalanlarında, havaalanı mülki idare amirlerinin başkanlığında, Türk Hava Yolları, Emniyet Müdürlüğü ve havaalanı işletmesinin temsilcilerinden oluşan Seyahat İzin Kurulları oluşturulacağı belirtildi.

 

İZİN BELGESİ OLMAYANLAR SEYAHAT EDEMEYECEK

 

Alınan bu yeni kararlar kapsamında “Türk Hava Yolları başta olmak üzere tüm hava yolu firmaları seyahat izin belgesi olmayan vatandaşlara bilet satışı yapmayacak ve uçak ile seyahat etmelerine kesinlikle izin vermeyecek. Tüm vatandaşların bulundukları şehirde kalmaları esas olacak. Ancak 28.03.2020 tarih ve 6009 sayılı Genelgemiz de belirtilen; Tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar, özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde, kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar, Seyahat İzin Kurullarından seyahat izin belgesi alarak hava yolu ile seyahat edebilecek. Ayrıca hava yolu ulaşımı ile sınırlı olmak üzere temel insani ihtiyaçların üretim ve tedarik süreçleri içerisinde yer aldığını ilgili meslek odalarından belgelendirenler, seyahat izin kurullarına başvurmaları ve bu talebin ilgili kurulca uygun görülmesi halinde şehirlerarası seyahat edebilecek. Hizmetinin/görevinin devamına ihtiyaç duyulan üst düzey kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlerin görevleri çerçevesinde seyahat etmelerinde kısıtlama olmayacak.” ifadelerine yer verildi.

 

İZİN BELGESİ İÇİN BAŞVURU MASALARI KURULACAK

 

Seyahat İzin Belgesi taleplerinin otobüs ve hava yolu seyahatleri için düzenleneceği ve bu kapsam dahilindeki vatandaşların izin talepleri; otogar ve havaalanlarında bu amaçla oluşturulan Başvuru Masaları, İçişleri Bakanlığı tarafından bu işlemler için tahsis edilecek olan Alo 199 Çağrı Merkezi ve Bakanlık tarafından kurulacak E-Başvuru sistemi üzerinden alınacağı konusunda yapılan açıklamanın devamında “Seyahat izin belgesi talepleri, Seyahat İzin Kurullarınca gecikmeksizin değerlendirilerek yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde karara bağlanacak. Karara bağlanan seyahat izin belgesi talepleri; bireysel başvurularda elden verilecek, telefon ve elektronik başvuruların sonuçları vatandaşlara mail, mesaj veya telefonla bildirilecek. Seyahat İzin Kurullarınca, hava yolu ile seyahatine izin verilen vatandaşların listesi uçuşun gerçekleştirildiği il valiliğine gönderilecek.” denildi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10