Başkan Özkan'dan Trakya'nın devre dışı bırakılmasına tepki

Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, 21 il kapsamında uygulanacak tohum hibe desteği hakkında yazılı açıklama yaparak bu iller arasında Trakya'nın yer almamasına tepki gösterdi. Başkan Öz

7.04.2020 16:09:00 0
Başkan Özkan

Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, 21 il kapsamında uygulanacak tohum hibe desteği hakkında yazılı açıklama yaparak bu iller arasında Trakya’nın yer almamasına tepki gösterdi. “Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesidir” cümlesini ilkokuldan başlayıp tüm hayatı boyunca herkesin duyduğunu ve bu cümle ile Türkiye’nin tüm üst düzey platformlarda tanıtılırken telaffuz edildiğini belirten Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan, “Çiftçimizde yıllardan beri bu sorumluluğun farkında olup alın terini toprakla harmanlayıp geçimini sağlamakla birlikte tüm halkımızın sofrasına kadar uzanan kırılmaz zincirin bir parçası olmaktadır.” dedi.

“HİBE DESTEĞİNDE TRAKYA’DAN

 HİÇBİR İL BULUNMUYOR”

Tüm dünyanın koronavirüs salgını süresince kıymetini anladığı en önemli şeylerden birinin beyaz önlükleriyle bilim adamları, diğerinin ise çamurlu çizmeleriyle çiftçiler olduğunu vurgulayan Başkan Cem Özkan, tohum hibesi yapılacak iller arasında Trakya bölgesinden hiçbir ilin olmamasını eleştirerek “Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı tohum hibesi yapılacak 21 il arasında Trakya’dan hiçbir il bulunmamaktadır. Konuyu bölgesel olarak ele aldığımızda tam da Ayçiçek ekim zamanı sürecinde yapılabilecek bu destek çiftçimizi kalkındırabilecek büyük bir adım olabilirdi. Çiftçinin kalkınması demek elde edilecek ürünlerden pazarda, markette vatandaşımızın mutfağında, sofrasında herkesin kalkınması anlamına gelir.” ifadelerini kullandı. 

“STK’LARI BİRLİKTE HAREKET 

ETMEYE DAVET EDİYORUM” 

Trakya Birliğin bir kolu olan Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi olarak bu durumu kabullenemediklerinin altını çizen Başkan Özkan bu konudaki eleştirilewrini şöyle sürdürdü: “Bölgemizde bulunan tüm Ziraat Odaları, Yağlı Tohumlar Kooperatifleri, Süt birlikleri, Önder Çiftçi Kuruluşları ve tüm tarım ve hayvancılık üzerine kurulan STK’ları birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Eğer birlikte sesimizi yükseltirsek bizim dışında bırakıldığımız bu uygulamadan dönüleceğini düşünüyorum.”

“SÜRECİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ 

TALEP EDİYORUZ”

“Türkiye’de Ayçiçeğinin yüzde 75’ini üreten, pirincin yüzde 60’ını üreten yer Trakya’dır.” diyen Başkan Özkan bu hibe desteklerinde Trakya’nın devre dışı bırakılmasına “Fakat sıra üreticinin desteklenmesine gelince Trakya devre dışı bırakılıyor. Bölgemizi ve ihtiyaçlarını iyi bilen meclis başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere gerek iktidar gerekse muhalefette olan tüm vekillerimizden sürecin yeniden değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Tüm dünyada petrol fiyatları düşmüşken, özellikle ayçiçeği ekim sezonun bölgemizde başlaması ile birlikte bu desteklerin sadece tohum ile sınırlı kalmayıp, mazot, gübre ve ilaç desteği olarak arttırılmasını istiyoruz.” sözleri ile tepki gösterdi.

GIDA SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ 

Dünya var oldukça birçok salgın ve felaketin yaşanmasının muhtemel olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Cem Özkan gıda sorunu yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek “Dünya bugün koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Ülkemizin tüm yaşanılabilecek felaketler karşısında gıda sorunu yaşamaması adına bu zor süreçlerden ders çıkarılması gerekmektedir. Çiftçiye destek olacak, üretimi, üreticiyi ve dolayısı ile toprağımızı koruyacak tarım politikaları ülkemizin geleceğini garanti altına almak anlamına gelir.” dedi. Başkan Özkan, açıklamasına, Türkiye ve Trakya adına dönüm noktası olabilecek desteklemeler konusunda tüm tarım ve hayvancılık kuruluşları ile birlikte, ticari ve sosyal STK’ları birlik olmaya, birlikte hareket etmeye ve haklarını aramaya davet ederek son verdi. 

Haber/ Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10