Üyelerin taleplerini Hisarcıklıoğlu'na iletti

Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında ve 365 Oda/Borsa yönetim kurulu başkanının katÄ?

9.04.2020 19:12:00 0
Üyelerin taleplerini Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda; Oda/Borsa üyelerinden gelen talepler, sorunlar ve çözüm önerileri dile getirilerek tarım, hayvancılık, vergi, kredi, finansman, kefalet, istihdam, mali yükler, ulaşım, eğitim ve gümrükler konu başlıkları altında bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

“TOPYEKÜN MÜCADELE VERİYORUZ”

 

365 Oda/Borsa yönetim kurulu başkanının katılımıyla gerçekleşen video konferans toplantısında koronavirüsün etkisi altında olan ülkemizin topyekûn bir mücadele verdiğini dile getiren Başkan Hisarcıklıoğlu sözlerine “Bu süreçte oda ve borsaları görevlerinin başında görmekten büyük gurur duyuyorum. Hepinizi yakından takip ediyorum. Allah hepinizden razı olsun. Canla başla üyelerinizin derdi için çaba sarf ediyorsunuz" şeklinde devam etti.

 

‘MÜCBİR SEBEP DURUM SORGU EKRANI’ AÇILDI

 

Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, toplantıda koronavirüs (Covid-19) salgınının iş dünyasına etkileri karşısında hayata geçirilen önlemler hakkında bir açıklama yaptı. Başkan Süleyman Kozuva sözlerine “Bu süreçte ülke ve sektör gündemine ilişkin konularla ilgili gelen sorun ve taleplerle, gecesini gündüzüne katarak yakından ilgilenen Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım” diyerek başladı. Oda ve borsalardan, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda kamu kurumlarına iletilen talepler sonucunda Mart ayı KDV ödemelerinin 1 ay, ayrıca muhtasar-KDV-SGK’nın da 6 ay ertelendiğini ifade eden Başkan Kozuva, “Gelir İdaresi Başkanlığı interaktif vergi dairesi internet adresinde, ‘mücbir sebep durum sorgu ekranı’ açıldı; üyelerimiz ‘mücbir sebep’e girip girmediğini sorgulayabilecek.” dedi.

 

İŞ’E DEVAM KREDİ DESTEĞİ’ VERİLECEK”

 

KOSGEB’in 30 Haziran’a kadar tahakkuk edecek alacaklarının 2021’e ertelendiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kozuva, “Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek. Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak. Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilecek. Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihi 30 Haziran’a ertelendi. Turizm sektöründe otel kiralamalarına ilişkin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları hasılat payı ödemeleri ve irtifak hakkı bedelleri 6 ay süreyle erteledi. Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi. Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların kamu bankalarına olan kredi anapara ve faiz ödemeleri 3 ay öteleniyor. Kamu bankalarında 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, 36 ay vadeli ve yüzde 7,5 faiz+1,5 komisyonlu ‘İş’e Devam Kredi Desteği’ verilecek. Çek ödemesi için Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz ‘Çek Ödeme Destek Kredisi’, yüzde 9,5 faiz + yüzde 1 komisyonla verilecek.” şeklinde bilgiler verdi.

 

“KEFALET KAPASİTESİ 500 MİLYAR TL’YE ÇIKARILDI”

 

Başkan Kozuva, 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçlarının, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyeceğine dikkat çekerek 30 Haziran’a kadar vadesi gelecek reeskont kredilerinde de 90 gün vade uzatımı, yeni kullanılacak reeskont kredilerine ise 12 ay ek taahhüt kapama süresi verildiğini belirtti. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin 500 milyar TL’ye çıkarıldığını kaydeden Başkan Kozuva,  “31.12.2020 tarihine kadar kullandırılacak kredilerde, ‘vergi borcu yoktur’ ve ‘SGK prim borcu yoktur’ belgeleri aranmayacak. ‘Ticari Alacak Sigortası’ kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dâhil edildi.” dedi.

 

“BDDK ŞİKÂYET HATTI OLUŞTURULDU”

 

Bankalara yönelik BDDK nezdinde şikâyet hattı oluşturulduğunu kaydeden Başkan Kozuva, kamu ihalelerinde Covid-19 nedeniyle sözleşme şartlarının yerine getirilememesi halinde, süre uzatımı veya sözleşmenin feshedilmesinin de mümkün hale geldiğini aktardı. 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesinin, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi olarak görülemeyeceğini dile getiren Kozuva, “İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durduruldu. Kapasite Raporlarının süreleri 1 Mayıs’a uzatıldı. Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, gecikme zammı ve faiz tahakkuk ettirilmeksizin Ekim ayına ertelendi. 20 yaş altında çalışanlara sokağa çıkma izni verildi. Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelere, SGK’nın ödemesi yükseltildi.” ifadelerini kullandı.

 

 

“SON 120 GÜNLÜK PRİM ÖDEME ŞARTI 60 GÜNE İNDİRİLDİ”

 

Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartlarının dabu süreçte iyileştirildiğinin müjdesini veren Kozuva, 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartının ise 60 güne indirildiğini belirtti. Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısının 10’dan 2’ye düşürüldüğünü de hatırlatan Kozuva, “Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı. Turizm sektöründe, iş sözleşmeleri askıda olan çalışanlardan Nisan ayında sigortalı girişi yapılan işçiler kısa çalışma ödeneği kapsamına alındı. Kısa çalışma ödeneği kapsamındaki çalışanın kısa çalışma ücreti ile net maaşı arasındaki fark, SGK bildirimi ‘0 gün’ yapılarak işverence ödenebilecek. Kısa çalışma kapsamında bulunan işyerlerinde çalışmasını sürdüren çalışanlar için, asgari ücret desteği ödenmeye devam edecek.” dedi.

 

HIZLI TANI TESTİ YAPAN MOBİL LABORATUVAR KURULACAK”

 

Sağlık Bakanlığı tarafından Kapıkule Gümrük Kapısı’na hızlı tanı testi yapan mobil laboratuvar kurulmasına ve hızlı tanı Covid-19 testi yapılmasına onay verildiğinin altını çizen Kozuva, “Mersin Limanı’nda ardiye ücretleri düşürüldü. Muayene süresi gelen tüm araçlar için araç muayene süreleri 3 ay ertelendi. Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri 3 ay süreyle ertelendi. 11 Mart 2020 tarihi itibariyle, ticari taşımacılık yapan firmaların yetki belgelerinde kayıtlı olan ve muayene süreleri geçen araçların (TIR, kamyon, kamyonet vb.) yetki belgelerinden düşüm işlemleri ertelendi. Kapıkule Sınır Kapısı’nda (öncesinde Habur’da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılacak.” diye konuştu.

 

“KREDİLER, FAİZSİZ OLARAK 2 AY SÜREYLE ERTELENDİ”

 

Mevsimlik tarım işçilerinin tarım arazilerine ulaşım, barınma ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Süleyman Kozuva, “Tarım Kredi Kooperatiflerine Nisan ve Mayıs’ta ödenmesi gereken krediler, faizsiz olarak 2 ay süreyle ertelendi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşık 1,9 milyar TL’lik destekleme ödemesi açıkladı. Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek.” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10