Aygun: Salgında kendi kendimize yetemedik

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Nisan 2020 tarihinde korona salgın sürecinde Türkiye'nin gıda maddelerinin tamamında kendi ken

24.04.2020 16:41:00 0
Aygun: Salgında kendi kendimize yetemedik

Aygun, daha düne kadar pek çok ürünü Türkiye'den alan Bulgaristan'ın son 10 yılda tarıma yatırım yaparak önemli gelişmeler sağladığını vurgulayarak, "Kovid 19 sonrası Bulgaristan, market zincirlerine yerel çiftçinin ürünlerini satma zorunluluğu getirdi. Bunun yanı sıra üretici seralarından domates, biber, salatalık satın alan perakende şirketlere de hibe desteği getirdi. Bu bizim iktidara örnek olsun. Türkiye'de de gıda zincirleri marketlere Türk çiftçisinin ürünlerini satma zorunluluğu getirilmelidir. Bu konuda hemen karar alınmalı" dedi.

 

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 26 Ekim 2019 tarihinde Besilik Sığır Dışalımı Uygulama Talimatı ve Teknik Şartnamesi’ndedüzenleme yapılarak besilik hayvan dışalımının tamamen durdurulduğu açıklandı. Kovid-19 salgını sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin gıdada kendi kendine yettiği yönündeki açıklamasına karşın, 26 Ekim 2019 tarihli açıklamaya aykırı ithalatlar yapıldığını anlatan Aygun, “10 Nisan 2020 tarihinde İrlanda’dan ithal edilen 2 bin 905 baş besilik sığır Tekirdağ Ceyport Limanı’na indirilmiştir. Bu tarihten iki gün sonra 12 Nisan 2020 tarihinde Brezilya’dan ithal edilen 10 bin baş besilik hayvan İskenderun Limanı’na indirilmiştir. Üstelik Bu şartname, Kovid-19 salgını nedeniyle bir kenara atılmamıştır. Aldığımız bilgiye göre ithalat izin belgesinin Kovid-19’dan aylar önce Aralık 2019 tarihinde alınmıştır. Yani26 Ekim 2019 tarihli karar, Kovid-19 salgını öncesinde devre dışı bırakılmıştır! ”dedi. Aygun,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Nisan 2020 tarihli “Ulusa Sesleniş” konuşmalarında; “Ülkemizin hububatta yeterliliğinin yüzde 100’ün üzerinde olduğunu” söylediği gün sıfır gümrüklü 100 bin ton pirinç, ayçiçeği ve melas ithalatı için karar yayımladığını kaydetti.

 

"BU İTHALATLARI YAPMAK ZORUNDA KALMAKTADIR"

 

Türkiye’deki 10 şeker fabrikasını alelacele satan AK Parti'nin melas için ithalat kararı almasının, ülke kaynaklarının nasıl yok edildiğinin en iyi örneklerinden biri olduğunu ifade eden Aygun, sokağa çıkma yasağı olan 18 Nisan 2020 tarihinde de 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton kuru baklagiller ithalatı yönünde Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandığını anlattı.

 

Aygun, aynı Resmi Gazete ’de çıkan Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 85 ve daha fazla ince hayvan kılı içeren dokumalar ile yünden ve ince hayvan kılından yapılmış dokumalar ile yüzde 85 veya daha fazla pamuk içeren dokumaların ithal edilmesi ve ilave gümrük vergisi alınmaması kararı alındığına dikkat çekerek, “Hayvancılık ve pamuk üreticisine yeterli desteği vermeyen iktidar, ülke kaynaklarının azaldığı süreçte bu ithalatları yapmak zorunda kalmaktadır” dedi.

 

 ABD’DEN ÇİFÇİSİNE BÜYÜK YARDIM

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Vekili Aygun, Kovid-19 salgını sonrasında gıda güvenliğini sağlamak ve çiftçisini rahatlatmak isteyen ABD Devleti’nin çiftçisine 19 milyar dolar yardım paketi açıkladığını, Türkiye’nin ise çiftçi borçlarını bile ertelemediğini ifade eden Aygun, “Çiftçinin mazot, gübre ve yem masrafları sübvanse edilmelidir. Uçak biletinde KDV oranını yüzde 1’e çeken iktidar, çiftçinin girdileri için aynı anlayışta değildir” dedi.  Aygun, Kovid-19 salgını sonrasında yem fiyatlarının yüzde 15 oranında zamlandığını, saman fiyatlarının son 9 ay içinde yüzde 300 oranında arttığını belirterek, “Arpa, buğday, mısır fiyatları ise bir yıldır aynı fiyatta. Üretici bu duruma dayanamaz. Lokanta ve restoranların kapanması ile et tüketimi de azalıyor. Üreticiye destek şart. Böyle devam ederse et ve süt üretimi sıkıntıya gider” dedi. Aygun, üreticinin elektrik ve su borçlarının da silinmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçinin 2019 yılından kalan destek ödemelerinin halen ödenmediğine dikkat çeken Aygun, “2020 destek ödemelerini ne zaman açıklayacaksınız? Kovid-19 salgını nedeniyle büyük sıkıntı çeken üreticiyi desteklemek için ürünlerin alım fiyatlarını açıklamayı ve alım garantisi vermeyi düşünür müsünüz?” sorularını yöneltti.

 

Haber/Melek ELMA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10