Tekirdağ TSO'da salgının ekonomiye etkileri masaya yatırıldı

Koronavirüs salgın sürecinin ne zaman biteceğinin belli olmadığını belirten Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, toplantıda bu salgının ekonomiye ilişkin önemli değişimleri beraberinde getireceğini

Tekirdağ 3.05.2020 16:11:00 0
Tekirdağ TSO

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm etkinlik, toplantı ve programların iptal edilmesine yönelik genelge kapsamında Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (Tekirdağ TSO) Mart - Nisan ayı olağan Meclis Toplantısını video konferans üzerinden gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Hakan Şık başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri katıldı.

 

ANA GÜNDEM MADDESİ: SALGIN

 

Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Hakan Şık, “Ülkemiz ve dünya zorlu bir süreçten geçiyor, dolayısıyla devletimizin aldığı tedbirlerin yanı sıra bireysel olarak da salgından korunmak adına kurallara riayet edersek umut ediyorum ki biran önce bu salgından kurtulur, normalleşme sürecine girmiş oluruz. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda Mart ile Nisan aylarında yapılan faaliyetlere de yer verildi. Toplantının ana gündem maddesi ise koronavirüs salgınının ekonomiye etkileri oldu.

 

TOPLANTIYA VALİ YILDIRIM DA KATILDI

 

Gerçekleşen olağan meclis toplantısına Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım telefonla bağlanarak, meclis üyelerine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında kentte yapılan çalışmalarla ilgili bilgileri paylaştı. Vali Yıldırım konuşmasında şunları söyledi: “Uyum içerisinde çalışmayı gerektiren bir süreçteyiz. Tekirdağ olarak bunu en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz.  istikrarlı bir şekilde bu süreci devam ettirerek salgından kurtulacağız. Hepimize çok önemli görevler düşüyor. Evde kalacağız. Kurallara riayet edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odamızın üyelerinden sokağa çıkma yasağı konusunda gelen taleplerini alıyor, makul ve uygulanabilir yöndeki taleplerini karşılıyoruz.”

 

“DOĞRU ÖNLEMLERİ ALMAK ZORUNDAYIZ”

 

Koronavirüs salgınının sağlık, finansal piyasalar ve reel ekonomiyi olumsuz etkilendiğini belirten Tekirdağ TSO Başkanı Günay, salgının başladığı ilk andan itibaren Tekirdağ’ın ekonomik ve ticari hayatında valimiz, kaymakamlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile eş güdümlü olarak işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi. “Sanayimizin teknolojik dönüşüm, kaynak ve yatırım sorunu bulunuyor” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Günay, “İnsan kaynağımızın kaybedilmemesi, işçi-işverenin karşı karşıya bırakılmaması, fabrikaların açık olması, işletmelerin faaliyetlerini yürütmesi ve pazarlarımızın korunması büyük önem taşıyor. Doğru önlemleri almak zorundayız. Devletimiz açıklamış olduğu önlem paketleriyle ekonomimizin ayakta kalması için sürekli yeni ilaveler yapıyor. Süreç çok dinamik olduğu için her gün yeni sorunlar çıkabiliyor. Tüm dünyanın etkilendiği bu pandemi sonrası dönemi iyi okumamız gerekiyor. Süreci iyi analiz etmek ve hazırlık yapmak zorundayız.” dedi.

 

 “BÜYÜK BİR DEĞİŞİMLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”

 

Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin sektörleri büyük bir değişimle karşı karşıya bırakacağını vurgulayan Günay, “Dünyanın düzeni değişecek. Sosyal hayattan eğitime, üretimden lojistiğe kadar bundan sonra her şey çok farklı olacak. Bu pandemi sonrası toplumu ve bütün olarak canlı hayatının sağlığını ön planda tutan yaklaşımlar öne çıkacak. Ekonomik sorunlar karşısında parasal genişleme, düşük faiz gibi kısa vadeli tek taraflı, merkez bankalarına sırtını dayayan, sadece günü kurtaran ama uzun vadede kimseye faydası olmayan çözümler yerine daha köklü ve sürdürebilir çarelere odaklanmak, orta ve uzun vadede değer kazanacaktır.” diye konuştu.

 

“MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA ALINMALIDIR”

 

TOBB koordinasyonunda pandemi krizinin ilk başından itibaren sektörlerin en az hasar görmesi için çalıştıklarını ifade eden Günay, alınan tedbirler hakkında Meclis üyelerine bilgilendirmede bulundu. Günay, “Salgının seyri konusundaki belirsizlikler nedeniyle dinamik bir süreç ile karşı karşıyayız. Talep koşullarının normalleşme sürecine kadar gelir ve istihdam kaybının önlenmesi ve telafisine yönelik politikaların devamı çok büyük önem taşımaktadır. Bunun, ekonomi yönetimi tarafından dikkate alınacağını değerlendiriyorum. Alınan önlemlerde en önemlisi ise ayrım yapmadan bütün sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.” dedi.

 

“TİCARET MERKEZLERİNDE DEĞİŞİKLER OLABİLİR”

 

Covid-19 ile ilgili sürecin ne zaman biteceğinin belli olmadığını ifade eden Günay, bu krizinde geride kalacağını, ancak ekonomiye ilişkin önemli değişimleri de beraberinde getireceğini söyledi. Tedarik zincirinin önemli bir husus olarak öne çıktığını belirten Başkan Cengiz Günay, dünya ekonomisinin fabrikası gibi imalat sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştiren Çin’in bu durumu korumasının çok mümkün görünmediğini kaydetti. “Bu pay azalmaya aday görünüyor.” diyen Günay, bu süreçten sonra ticaret yolları ve merkezlerinde değişikler ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

 

DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

 

Başkan Günay açıklamasının son kısmında “Birçok büyük firmanın alternatif tedarik merkezleri oluşturma gayretini görebiliriz. Çin’de salgının ortaya çıkmasının ardından gördüğümüz gibi ülkemiz birçok sektörde alternatiflerden birisi olabilir. Bu salgından da mesajlar çıkarmalıyız. Dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu dijitalleşmeye yatırım yapan ülkelerde şirketlerin rekabet gücünün arttığını, kendi kendimize yeter hale gelmemiz için sağlık sektörüne ve tarıma önem verilmesi gerektirdiğini göstermiştir. Milli savunma sanayii de başarımız gibi milli sağlık sanayi ve milli tarıma yatırım yapmalıyız. Hem sektörümüz hem ülkemiz açısından çok iyi izlememiz ve hazırlık yapmamız gereken bir sürecin içindeyiz. Ümit ediyorum ki biran önce salgın tehlikesi geçer ve normalleşme süreci ile birlikte sosyal ve ticari hayatımız sağlıklı günlerine kavuşur.” ifadelerine yer verdi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10