Salgın sürecinde satışlar yüzde 70 düştü

Dünyada 140'tan fazla ülkede görülen ve ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele edilen bu süreçte Çerkezköy'de faaliyet gösteren mobilya mağazalarının yaşadÄ?

Çerkezköy 6.05.2020 14:16:00 0
Salgın sürecinde satışlar yüzde 70 düştü

Nilay Halı ve Mobilya Mağazası'nın sorumlusu Mahmut Durmuşoğlu, koronavirüs salgını ile mücadele edilen bu zor süreçte mobilya mağazalarının yaşadığı sıkıntıları anlattı. Salgınla beraber hayatın ciddi anlamda değiştiğini ve bu sürecin piyasayı ciddi şekilde kısıtladığını kaydeden Mahmut Durmuşoğlu, “İnsanların evde kaldığı bu süreçte alım gücü düştü. Herkes gibi bu durumla mücadele etmeye çalışıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başladığında da insanlar sadece çıkıp gıda alışverişi yapıyor.  Bu da mobilya mağazası olarak etkilendik. Mağazamızda birkaç arkadaşımızı izne çıkardık, onun dışındakiler çalışmaya devam ediyor. Fakat çalışma saatlerimizde değişiklik oldu. Şu an 6 saat çalışıyoruz. Ekonomik paketlerden faydalanan esnaf arkadaşlarım var ama biz faydalanmadık. Zaten çok cazip bir şey değil çünkü yararlanmak için belirli şartları karşılamak gerekiyor. Devletin vermiş olduğu güzellikleri koşula dayalı bir sisteme dönüştürürsek olmuyor.” diye konuştu.

 

MOBİLYA SATIŞLARI YÜZDE 70 AZALDI

 

Mağazada çoğunlukla elden taksitle satış yapıldığını kaydeden Durmuşoğlu, salgın sürecinde gelecek elden taksit ödemelerinin de gelmediğini, satışların ise yüzde 70 azaldığını belirtti.  Bu nedenle ürünlerin fiyatlarında da indirime gidildiğini söyleyen Durmuşoğlu, insanların salgın nedeniyle oluşan belirsizlikten etkilendiğini, düğün yapacakların düğünlerini ertelediğini ifade etti. “Artık toplumlar birbiriyle yakın mesafe dahi kuramıyor.” diyen Durmuşoğlu, koronavirüs ile başarıyla mücadele edip bir an önce bu süreci atlatamazsak büyük sıkıntıların olacağına dikkat çekti.

 

“GELEN TAKSİT ÖDEMELERİMİZ DURDU”

 

AHS Halı ve Mobilya Mağazaları'nın çalışanları Hamide Ayten ise salgının etkisi altında geçen bir buçuk aylık bu süreçte yaşanan sıkıntılar hakkında şunları söyledi: “Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bir buçuk aylık dönemde en çok gelen taksit ödemelerimiz durdu. Yaptığımız satışlar durdu. Piyasa zaten durdu. Bunun yanında dışarıdan beklediğimiz firmalardan gelen ürünlerimiz durdu. Bu dönemde yüzde 80 işlerimiz durdu. Bizim gibi mağazaların işleri ve kazançları günlük ilerliyor. Sürekli bir sirkülasyon olması lazım ki masraflarımız çıksın.”

 

"1170 LİRA BİR İNSANA NE KADAR YETEBİLİR"

 

Mağaza çalışanlarının, devletin açıkladığı ödeneklerden yararlanması için başvuru yapıldığını ifade eden Ayten, kısa çalışma ödeneğinin bazı çalışanlara çıktığını ancak bazılarına ise çıkmadığını söyledi. Salgın sürecinin belirsizliği ve bu sürecin getirdiği olumsuz etkilerin insanları umutsuzluğa sürüklediğine dikkat çeken Ayten, “Şuan insanların alım gücü var. En kötü 2 aylık erzağım var diyorum. Piyasa bu şekilde ilerler ve ikinci dalga gelirse Türkiye büyük bir krizin içine girer. Alım gücümüz zayıfladı. 1170 lira bir insana ne kadar yetebilir. Verilen ücret çok düşük. Bu paraya insan kirasını mı ödesin faturasını mı ödesin. Gıda masrafını mı karşılasın. Bence yetersiz. Bu süreç insanları bunalıma soktu etrafımızda görüyoruz. Bir çok intihar vakası var." diye konuştu.

 

“2001 KRİZİNDEN ÇOK İYİ BİR DURUMDAYIZ”

 

Beyaz eşya, mobilya züccaciye ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Özcan Kardeşler şirketinde mağaza sorumlusu Ümit Özcan 20 yıldır Çerkezköy’de esnaflık yaptıklarını belirterek salgın süreci hakkında “20 yıldır çok fazla ekonomik krizler yaşadık. Bu ekonomik kriz değil bence. Ben 2001 krizini yaşamış biri olarak söylüyorum. 2001 krizinden çok iyi bir durumda geçiyor. O süreçte yaşadığımız sıkıntıları bugün yaşamadık. Yaşasak bile devletin vatandaşa sunduğu ekonomik katkılar 2001 yılında sunulmadı. O süreçte çok kötü günler geçirdik. Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu döneme baktığımızda ise hem dükkan kapalı 3-4 gün yatıyorsun. Kim derse ki işim ‘iyi değil’ yalan söylüyor. Buna inanın samimiyetle söylüyorum. Bunu da herhangi bir parti tutarak veya sempati durak konuşmuyorum.” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN EN HIZLI VE LOKOMOTİF BÖLGESİ”

 

“İşçi çalışıyor parasını alıyor.” diyen Özcan,  salgın sürecinden en az etkilenecek Çerkezköy ve Çorlu esnafları olduğunu ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İşten çıkarılmışsa bile devlet ufakta olsa bir destek veriyor. Bizim ülkemiz çok iyi. Ben bu süreçte büyük sıkıntılar yaşamadım. Lokantamızı bu süreçte açmadık. Paket servisi bekleyebilirdik ama kapattık. Mobilya mağazamız tadilatta. Burası açık. Biz halimizden memnunuz. Çok şükür. Çerkezköy’deki esnaf derse ki ‘benim halim perişan’ yalan söylüyor. Nedeni şöyle açıklayayım: Türkiye’nin en hızlı ve lokomotif bölgesi Çerkezköy ve Çorlu’dur. Çünkü örneğin Edirne’de böyle bir hareketlilik yok. Sadece yurt dışından yani sınırdan gelen olursa iş oluyor.  Güneydoğu’daki insan sadece çiftçilik yapıyor.  Orada esnaf, çiftçiyi bekliyor. Ama buradaki esnaf, hem çiftçiyi hem sanayiyi hem de denizden iş getiriyor.  Bir tarafımız deniz bir tarafımız ova daha ne diyebilirim. ‘Burada ben aç kaldım’ diyen insan yalan söyler. Bu koronavirüs daha 2 ay oldu geleli yani hiç mi birikimin yok kardeşim.”

 

“MOBİLYACILAR EN ÇOK HAFTA SONU İŞ YAPAR”

 

Özaydın Mobilya ve Beyaz Eşya AVM’nin Mağaza Müdürü Hasan Dağ da bu süreçte işlerinin düştüğünü belirterek “Personelimiz esnek çalışma saatlerine geçti. Mağazamızda 15 personelimiz var. Şuan 6 kişi çalışıyoruz. Dönüşümlü çalışıyoruz.  Mobilyacılar en çok hafta sonu iş yapar. Sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte işlerimiz daha çok düştü. Mağazamızın taksit ödemeleri durdu. Ödemelerimizi alamıyoruz. Düğünlerin iptal olması nedeniyle çeyiz müşterimiz de gelmiyor. Esnaf, salgın nedeniyle çok zor durumda. Büyük esnaflar ayakta duruyor ama küçük esnaf zor durumda. Bu işletmelerin kirası, faturası, çalışan giderleri var. Sürecin getirdiği belirsizlik nedeniyle kimse ne yapacağını bilmiyor.  Bu süreçte ürünlerimizde de herhangi bir zam yapılmadı. Ama salgın sonrası zamların geleceğini düşünüyorum. İnşallah bu süreci atlatırız.” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10