N-95 maskenin üretimine başladılar

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucu, Çerkezköy'de Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde N95 maske makinesi

Çerkezköy 18.05.2020 18:59:00 0
N-95 maskenin üretimine başladılar

 

 

Çerkezköy'de Türk Tekstil Vakfı Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi'nde, N95 maske üretimi için tasarlanan makine ile ilk N95 maskelerin üretimine başlandı.

 

 

SAATTE 600 ÜRETİYORUZ

 

Saatte 600 adet N5 maske ürettiklerini kaydeden Türk Tekstil Vakfı Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kıroğlu, "8 saat çalıştığımız da 4 bin 800 maske üretiyoruz. Günde öğrencilerimiz 8 saat çalışıyorlar, rahatlıkla eğer çok bir durum olursa veya üretimde talep olursa kapasiteyi artırabilir. Gecede çalışabilir öğrencilerimiz 16 saat çalışarak 4 bin 800 yerine 10 bin maske üretebiliriz. Bizim zaten önce Ar-Ge ekibimizle yapmış olduğumuz öngörümüzde saatte 600 adetti. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İkinci makine tasarladık, bununla birlikte ise bin 200-2 bin arası bir hedef öngörüyoruz. İnşallah öyle olursa 8 saatlik bir kapasiteye baktığınız da 8 ile 10 bin arası üretim gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

 

 

ARGE EKİBİMİZ BEŞ KİŞİDEN OLUŞUYOR

 

ARGE ekibinin beş kişiden oluştuğunu kaydeden Kıroğlu, "Burada toplam öğrencilerimizle birlikte 20 kişilik bir ekibimiz var. Koronavirüs başladığından beri tüm öğrenci ve öğretim kadromuzla birlikte maske üretimine devam ediyoruz. Önce ilçemiz, ilimiz, sonra bakanlık adına diğer illerimiz ve ilçelerimize veriyoruz. Ürettiğimiz maskeleri cerrahi olanları sağlık sektörüne ve kamu kurum ve kuruluşlara veriyoruz. N95 maskeleri ise öncelik onlara diye biriktirmeye başladık alım ve dağıtımları onlara göre yapacağız. Farklı illerden de siparişler almaya başladık. Onlar içinde görüşmelerimiz devam ediyor. Önce kendi ilimiz ve ilçemize daha sonra diğer illere sipariş vermeyi düşünüyoruz. Cerrahi maske kapasitemiz ise 2 bin adet paketlenmiş olarak sevkiyata hazır oluyor. Maskede 10 öğrenci tesisi çalıştırıyoruz. Okulumuz döner sermaye işletmesi kapsamında olduğu için öğrencilerimiz de yapmış oldukları iş kapsamında mevcut işin durumuna göre ücretlendirme yaparak kendileri de harçlıklarını kazanmış oluyorlar. Onlar için özel izin alınıyor. Veli ve kaymakamlık olurları ile tesislerimizde görev yapabiliyorlar" diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10