Çerkezköy'de namaz kılınacak yerler belli oldu

Mart ayının ortalarında Cuma namazının yanı sıra toplu halde namazların geçici olarak kılınmasının yasaklanmasının ardından yaklaşık iki buçuk aydan sonra Çerkezköy'de Cuma namazının ed

27.05.2020 12:12:00 0
Çerkezköy

Covid-19 salgını nedeniyle geçici olarak ibadete kapatılan camilerde uzun bir aradan sonra 29 Mayıs Cuma günü Cuma namazı kılınacak ve ondan sonraki tarihlerde de öğle, ikindi ve Cuma namazları kılınmaya devam edecek.

 

15 NOKTADA KILINACAK

 

29 Mayıs 2020 tarihinden itibaren 'cami ve mescitlerde cemaatle ibadet edilmesi' ile ilgili İçişleri Bakanlığı Genelgesi, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında Çerkezköy Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda kurum müdürlerinin katılımı ile yapılan toplantıda değerlendirilerek alınacak tedbirler karara bağlandı. Önceki gün yapılan toplantıda namaz kılınacak 18 cami avlusu, okul bahçesi ve açık alan belirlenirken, İçişleri Bakanlığı’nın dün aldığı yeni karar doğrultusunda okul bahçeleri ve açık alanlar iptal edildi. Yeni alınan karara göre öğle, ikindi ve Cuma namazı genişliği ve şartları uygun olan 15'e yakın cami avlusunda kılınacak.

 

MASKESİZ KİMSE ALINMAYACAK

 

Toplantıda "Namaz kılınacak alanların temizliği ve dezenfekte işlemleri Belediye ekiplerince namaz öncesi yapılmış olacak. Cami avlularına ses yayın cihazı konulacak ve hoca ile müezzin için kablosuz mikrofon sistemi hazırlanacak. 50*100 santimetre ebatlarında seccade yerleri işaretlenecek. Ön ve yan cephelerde birer metre aralıklar olacak. Seccadeleri vatandaş getirecek ve maske kullanımı mecbur olacak. Camii ve namaz kılınan nokta girişlerine birer litre dezenfektan konulacak" kararları alındı.

 

GENELGE YAYINLANMIŞTI

 

İçişleri Bakanlığı tarafından cami ve mescitlerin 29 Mayıs'tan itibaren öğle, ikindi ve Cuma namazlarında cemaatle ibadete açılacak olmasına ilişkin genelge önceki gün yayınlanmıştı. Buna göre; cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve Cuma namazları kılınacak. Öncelik cami bahçesi ve avlusu olmak üzere mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.

 

ABDESTHANE, ŞADIRVAN VE TUVALETLER KAPALI OLACAK

 

Cemaatle ibadete başlanan cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek. Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Abdest gibi ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilmesi suretiyle cami ve mescitlere gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler yapılacak. Cemaatle öğle, ikindi ve Cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak. Maskesi olmayan kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek. Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacak. Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek. Koronavirüs ile ilgili alınacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler bastırılarak bütün cami ve mescitlere asılacak. Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilmek suretiyle kullanıma sunulacak. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlara  seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecek. Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır türü yaygılar kullanılmayacak. Cami ve mescit girişlerinde ve ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacak.

 

KOLLUK PERSONELİ GÖREVLENDİRİLECEK

 

Cuma Heyeti; görevlendirilecek kolluk personeli ile koordineli şekilde cemaatin belirtilen şartlar dahilinde namaz kılınacak alanlara girmesi, saf tutması, içeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde anlatılması ve namaz sonrası cemaatin sosyal mesafeyi koruyarak çıkmalarının sağlanması konusunda görev yapacak. Valilik ve kaymakamlıklarca belirtilen kuralların uygulanması, özellikle de cemaatin namaz kılınacak yerlere sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dahilinde alınması, namaz kılınacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmemesi, içerideki kapasite dolduğu zaman dışarıdaki cemaatin bilgilendirilmesi, sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde kalabalık oluşmaması konularında doğrudan sorumlu olacak kolluk personeli görevlendirilecek. Kolluk birimleri görevlerini Cuma Heyetleri ile koordineli olarak yerine getirecek. 

 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10