Yüceer'den 'kadın cinayetleri azaldı' açıklamalarına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İçişleri Bakanlığı'nın 2020 yılının ilk dört ayını kapsayan "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Olaylarında Azalma GÃ?

31.05.2020 18:57:00 0
Yüceer

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, açıklamasında Manisa’da işe gitmek için servis beklediği sırada erkek arkadaşı Yusuf A. tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürülen Gülnur Kocabaş (22) olayı ve son günlerde yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddetin dünyada artarken Türkiye’de azaldığına yönelik açıklamalarına Milletvekili Yüceer, “Bugün, 22 yaşında gencecik bir kadın daha sokak orasında silahla öldürüldü! Salgın döneminde kadına yönelik şiddetin azaldığını yalan yanlış verilerle açıklayan İçişleri Bakanlığı nerede? Nereden bulundu bu pompalı tüfek? Sahi siz hangi ülkeye "bakıyorsunuz" ?” sözleri ile tepki gösterdi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AMASIZ FAKATSIZ UYGULANMALIDIR”

 

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin azalmadığını aksine arttığını, İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekleyen Yüceer, açıklamalarına “Kadınlar dünyanın her yerinden şiddete karşı birlikte haykırıyor, bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!” şeklindeki sert sözler ile devam etti. Salgın dönemini kapsayan 2 aylık dönemde en az 42 bin 693 kadının şiddete maruz bırakıldığına dikkat çeken Yüceer, “Ülkemizde her gün kadınlar öldürülürken, salgın dönemindeki 2 ayda en az 42 bin 693 kadın şiddete maruz bırakılmışken, karantina koşullarında kadınlar şiddet karşısında güvenlik ve yargı mercilerine ulaşamazken, İçişleri Bakanlığı'nın "kadına yönelik şiddet olayları azaldı" açıklaması insanların aklıyla dalga geçmektir. Şiddetin önlenmesi ve kadınların yaşam hakkı için, 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi amasız fakatsız uygulanmalıdır!” dedi.

 

BAKANLIĞIN AÇIKLADIĞI VERİLER

 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Koronavirüs salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye'de bu olaylar azaldı. Bu yılın 4 aylık döneminde meydana gelen kadın cinayetleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 oranında düştü. Türkiye’de ilk koronavirüs vakası görülmeye başlandığı 11 Mart tarihinden önceki ve sonraki 70 günlük dönem kıyaslandığında ise aile içi ve kadına yönelik şiddet olay sayısında yüzde 7’lik, hayatını kaybeden kadın sayısında yüzde 31’lik azalma görüldü. Bu yılın 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 45 bin 798 kadına şiddet olayı yaşanırken, 11 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında 42 bin 693 kadına şiddet olayı yaşandı. 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 48 kadın hayatını kaybederken, 11 Mart- 20 Mayıs tarihlerinde 33 kadın hayatını kaybetti.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10