Faiz oranları 0.64'e düştü emlak piyasası canlandı

Kamu bankaları vatandaşlara ve sektörlere destek olmak amacıyla kredi faiz oralarını düşürdü. Konut kredilerinin faiz oranlarının yüzde 0.64'e düşürülmesiyle Çerkezköy emlak piyasasında d

2.06.2020 17:10:00 0
Faiz oranları 0.64

Küresel olarak toplum sağlığını tehdit eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından ekonomik ve ticari şartları etkilenen hanehalkı ile üreticilere ve firmalara destek olmak için kamu bankaları tarafından Sosyal Hayatı Destek, Tatil Destek, Taşıt Kredisi ve Konut Kredisi kredi paketleri oluşturularak 1 Haziran itibariyle kamuoyuna duyurulmuştu. Bu kapsamda kamu bankalarının konut kredileri 12 aya kadar ödemesiz dönemli olmak üzere; sıfır konutlara özel olarak yüzde 0.64 faiz oranı ile ikinci el konutlar için ise yüzde 0.74 faiz oranı ile 180 ay vadeli konut kredisi desteği verecek.

 

AKARSU: İNSANLAR HOBİ BAHÇESİ İÇİN ARSA VE ARAZİ ALMAYA YÖNELDİ

 

Aile mesleği olarak uzun yıllardır Çerkezköy’de emlak sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyleyen Soydanoğlu Emlak sahibi Uğur Akarsu, kredi faiz oranlarının yüzde 0.64’de düşürülmesinin şimdiden sektörde bir hareketlilik yaşanmasına neden olduğunu belirtti.  Koronavirüs sürecinde emlak sektöründe de düşüş yaşandığını ifade eden Akarsu, başlatılan bu kampanyalar ve normalleşme sürecinin sektöre önemli bir fayda sağlayacağını söyledi. Akarsu, “Yaşadığımız virüs salgını dolayısıyla evlerde karantinada kalan insanlar şu anda hobi bahçesi için arsa ve arazi almaya yöneldi. Çerkezköy’de Ambardere civarı daha çok villa yerleşimleri olduğu ve fiyatları yüksek olduğu için Pınarça, Yeniköy, Karlılöy ve Bahçeağıl tarafları hobi bahçeleri için tercih ediliyor.” dedi.

 

“DÜŞEN FAİZ ORANLARIYLA FİYAT ARTIŞLARI YAŞANACAK”

 

Sıfır dairelerde faiz oranının yüzde 0.64’e, ikinci el daireler de ise yüzde 0.74’e düşürüldüğünü ifade eden Akarsu, “Şuanda tüm ayrıntıları açıklanmış değil ama takip ettiğim kadarıyla örneğin 100 bin TL kredi çeken bir kişinin aylık taksitleri bin 196 TL’ye gelecek. Faiz oranları düşmeden önce aylık taksit ödemeleri 2 bin TL’ye kadar çıkıyordu. Düşürülen faiz oranları ile konut kredisi kullanacak kişilerden bankalar yüzde 10 gibi bir peşinat istiyor. Düşük faiz oranından yaralanmak isteyen müşteriler kendileri de bankalara başvurabilir, biz Emlakçılar aracılığıyla da başvurabilirler. Bu durumda insalar çok düşük peşinatlarla ev alabilecekler. Ancak çok fazla satış olursa emlak piyasası için yine sıkıntı olacak. Çünkü bu sefer ucuz yoldan ev almak isteyenler ev alamayacak. Çerkezköy konut durumunda Trakya’nın en ucuz yeri gibi gözüküyor. Diğer iller çok pahalı ama Çerkezköy’de düşen faiz oranlarıyla fiyat artışları yaşanacak.” şeklinde konuştu.

 

ATASEVER: ŞEHİR DIŞINDAN YOĞUN BİR TALEP OLUŞMAYA BAŞLADI

 

Atasever İnşaat Gayrimenkul Danışmanlık sahibi Ufuk Atasever ise yaklaşık 6 yıldır Çerkezköy’de emlak sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek “Konutlar için kredi faiz oranları yüzde 0.64’e kadar düşürüldü. Kredi faiz oranlarının düşmesi ile emlak, inşaat sektörü de canlanacak. İnşaat sektöründe yaklaşık iki yıldır yaşanan bir kriz vardı. Virüs salgınıyla beraber bu kriz sektörde daha da etkili oldu. Devletimiz de bunu krizi gördüğü için faiz oranlarını düşürdü. Buna istinaden de yeniden yapılaşma, yeniden bir büyüme yaşanacağını düşünüyorum. Bu muhtemelen konut fiyatlarına da yansıyacak. Şu zamanlar tam anlamıyla değerlendirilecek zamanlar. Çerkezköy’de de satışa hazır daire stokları birkaç ay yetecek kadar mevcut. Seyahat izinlerinin kalkmasıyla dışarıdan yoğun bir talep oluşmaya başladı.” dedi.

 

“SALGINDAN SONRA ŞEHİRLERDEN KÖYLERE GÖÇ BAŞLADI”

 

Bundan yaklaşık üç ay önce konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 2,25’leri bulduğunu kaydeden Ufuk Atasever, salgın sürecinde duran konut satışlarının kısıtlamaların kalkmasıyla artacağını ifade etti. Bundan sonraki süreçte konut satışlarının yanında toprak alımlarına da talebin arttığına dikkat çeken Atasever, “Salgından dolayı evde kalan insanlar arazi almak için talepte bulunuyor. Bize gelen talepler şu anda bu yönde. İnsanlar artık “çocuklar eve hapsolmasın, kapının önüne çıkıp bir şeyler ekeyim” düşüncesiyle herkesten uzak sakin bir yerde tatil yapmak, dinlenmek için arazilere rağbet etmeye başladı. Deniz kenarı bir evim olsun hayalleri salgından sonra yeşil alanı bol, ormanlık alan içerisinde bulunan toprak alımlarına döndü. Bu nedenle arsa ve toprak alımlarında Saray, Kapaklı’nın köylerine ve hızlı tren çalışmalarının başlaması nedeniyle Kırklareli Babaeski, Pehlivanköy, Demirköy’e talep var. İnsanlar “Hem bahçe olarak kullanayım hem de yatırım yapmış olayım” diye düşündükleri için artık şehirlerden köylere göç etmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10