Düğün sektörü zorda: Kesin tarihi bekliyorlar

Koronavirüs sürecinde 1 Haziran itibarıyla başlayan normalleşme sürecinde AVM'ler, cafe ve restoranlar yeniden hizmete açıldı ancak düğün sektörü için kesin ve net bir açıklama yapılmadı. 

Çerkezköy 8.06.2020 20:33:00 0
Düğün sektörü zorda: Kesin tarihi bekliyorlar

Mart ayının başından itibaren Türkiye’yi etkisi altına yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgını nedeniyle sosyal hayat durma noktasına gelmişti. Koronavirüs salgınının kontrol altına alınması ve vaka sayılarının azalması ile Türkiye’de 1 Haziran itibarıyla normalleşme süreci başladı. AVM, kafe, restoran, piknik ve mesire alanları, kreşler gibi salgın sürecinde faaliyetlerine ara veren birçok sektör normalleşme adımları ile belirlenen kurallar çerçevesinde yeniden hizmete başladı.  Yaz sezonunun en yoğun geçtiği düğün sektörüne dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili Bakanlıklardan net bir açıklama şuana kadar yapılmadı.  Düğünlerin yapılmaya başlanması için yetkili mercilerden henüz bir açıklama yapılmazken, sosyal medyada ve esnaflar arasında 11 Temmuz’da düğün sektörünün yeniden faaliyete geçeceğine dair söylentiler var.

 

 

YAŞAR: MÜŞTERİLERİMİZE TARİH VEREMİYORUZ

 

Kapaklı’da bulunan Lidya Wedding Garden/Kır Düğün Salonu işletmecisi Hasan Yaşar, kendileri için sıkıntılı dönemin Ramazan ayından sonra başladığını belirterek “Müşterilerimize tarih veremiyoruz. Bizlere bir kesin bir tarih vermedikleri için tek sıkıntımız bu. Salgın sürecinde iptal olan bir organizasyonumuz yok. Ancak ileri bir tarihe de net bir tarih olmadığı için erteleyemiyoruz. Tüm müşterilerimizi herhangi bir tarihe ertelemek için aradık ama sanıyorum böyle devam ederse bu organizasyonlarımız iptale dönecek. Çünkü düğün gibi organizasyonlarda insanların hazırlanması için en az bir ay gibi bir süreye ihtiyacı var. Kesin bir tarih verilmediği için herkes diken üstünde. Şuan çok fazla etkilemez ama süreçte tarih verilmediği için bundan sonraki her geçen gün iki üç katı zarar verecek.” diye konuştu.

 

“TEMMUZ’DA SEZONUN YÜZDE 70’İ BİTMİŞ OLUYOR”

 

Düğünlerin Temmuz’da başlamasının sezonun yüzde 70’nin bitmesi anlamına geldiğini ifade eden Yaşar, “Temmuz ayında düğünlere başlanabilir denilirse bizim sezonumuzun yüzde 70’i bitmiş olacak. Daha önceki yıllarda Ramazan ayı sezonun ortasına denk geliyordu ama yine iftar programları, mezuniyetler oluyordu. Bu yıl salgın nedeniyle 10’a yakın mezuniyet programımızı yapmadık. Nisan ayından bugüne kadar düğün için sürekli bekleyen insanlar var. Kaporalarını verenler var. En büyük sıkıntı da bu. İnsanlar hem kaparo verdi hem de tarih veremiyoruz. Kapalı alanlarda düğünler yapılmayabilir ama kır düğün salonları için de izin yok, net bir durum yok. Açık havada düğün yapılabilir. Otobüslerde yolcu taşınıyor ama biz açık havada düğün yapamıyoruz. Bizim salonumuz 600 kişilik bize densinler ‘300 kişilik yapın’ bizde ona göre hazırlık yapalım.” dedi.

 

 

ÖZEN: SALGININ OLUMSUZ ETKİLERİNİ DAHA ATLATAMADIK

 

Koronavirüs salgını ile Türkiye’de tün etkinlikler, düğün ve eğlencelerin iptal edildiğini ve bu süreçte işlerini yapamadıkları için sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Tatlı Telaşlar Organizasyon firmasının sahibi Murat Özen, salgın sürecinde ve sonrasında başlayan normalleşme sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Salgın sürecinin olumsuz etkilerini daha atlatamadık. Ekonomik açıdan zor durumdayız. Kiralarımız birikti. Burayı açarken krediyle açmıştık. Kredilerimiz birikti. Normalleşme sürecine girdik ama sektörümüzle ilgili hala net bir açıklama yok. Düğünler yapılmaya başlansa bile bu durumdan nasıl çıkacağımızı bilemiyorum. Organizasyon işleri sezonluk işler. Bizler bir sezon kazandığımız ile bir yılımızı geçiriyoruz. Bu nedenle düğünlerin yapılamaması bizim gibi şirketleri kötü etkiliyor. ”

 

“DÜĞÜN SALONLARI NEDEN NORMALLEŞMİYOR?”

 

“Nisan ayında 20’ye yakın organizasyonumuz vardı. 10 tanesi iptal oldu. 10 tanesi Haziran’a ertelendi.” diyen Özen, Haziran’da da düğünlerin yapılmaması nedeniyle tekrar Ekim ayına ertelenen işlerinin olduğunu belirtti. Özen, “Net bir tarih olmadığı için bizim işlerimizde durgunluk var. Sabah 10.00’da açıyoruz akşam 20.00’a kadar bir tane iki tane müşteri geliyor. Onlarla da düğün tarihleri belli olmadığı için net bir şey konuşamıyoruz. Sektörümüzde ekonomik yönden işleyiş yok. Devletin açıkladığı esnaf destek paketinden yararlandık ama çektiğimiz kredi iki taksit olarak verildi. Ekim ayında yarısı, 2021’in Nisan ayında diğer yarısı şeklinde. İş olmadığı sürece iyice batışa gideceğiz. Devletten tek ricamız düğün sektörü için kesin bir tarih açıklasın. Her yer normalleşmişken düğün salonları neden normalleşmiyor?” şeklinde konuştu.

 

 

KÖROĞLU: SALGIN SÜRECİNDE ÇOK BÜYÜK YIKIMA UĞRADIK

 

Saffet Müzik ve Organizasyon olarak Çerkezköy’de organizasyon sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Saffet Köroğlu, “İşini profesyonel anlamda yapmaya çalışan sektörlerde ve tek geçimi organizasyon olan sektörlerde faaliyet gösterenler olarak salgın sürecinde çok büyük yıkıma uğradık. Çünkü bizler sezonluk çalışan insanlarız. Dolayısıyla 2019 Ekim ayından bu tarihe kadar hiçbir gelirimiz yok. Sezonda çalışıp kazandığımızı 12 aya bölüp o şekilde yaşamımızı sürdürüyoruz. Her yer açıldı düşünün en hassas nokta çocuk kreşleri bile açıldı. Ama eğlence kısmı yasak. Bu yüzden bekliyoruz. Belirlenen bir tarih yok. O kadar çok alınmış düğün, kına, sünnet organizasyonu olacak müşterilerimiz ne zaman sorusunu soruyor ki. Sünnet organizasyonlarımızı 2021’e erteledik. En azından orda tek taraf olduğu için daha rahatız o konuda. Ama kına ve düğünler konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Onlar da bizim ağzımıza bakıyor: ‘serbest, sezon şu tarihte açılacak’. Devletimizin alacağı karara bağlıyız. Onların alacağı kararın dışında bizim bir şey yapmamız mümkün değil. Hassas bir konu. Sezonumuzun açılacağı sürecin biraz daha uzayacağını tahmin ediyorum” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10