Gelecek Partisi Tekirdağ'dan barolara destek

Çoklu baro sistemi ve baro başkanlarının Ankara'ya girişinin engellenmesi ile ilgili Gelecek Partisi Tekirdağ Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Avukat Ahmet Can Uçar, yazılı bir basın açıklaması ya

Tekirdağ 23.06.2020 09:55:00 0
Gelecek Partisi Tekirdağ

 

Son günlerde kamuoyuna yansıyan, baroların yapısının yasal düzenleme ile değiştirilme isteği ile ilgili Gelecek Partisi Tekirdağ Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Avukat Ahmet Can Uçar açıklamasında “Türkiye’nin birçok ilinden Baro Başkanları’nın katıldığı ‘‘Savunma Yürüyüşü’’ sırasında yaşanan olayları ve Baro Başkanlarının Ankara’ya girişlerinin engellenmesini üzüntü ile takip etmekteyiz. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yargı ayağının üç ana unsurundan biri savunma makamı olup savunmanın örgütlendiği yer barolardır. Çoklu baro sistemi ortaya çıktığı takdirde avukatların siyasi düşüncesine, etnik kimliğine ve mezhebine göre baroların kurulması söz konusu olacaktır.” dedi.

 

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ZEDELENİYOR”

 

“Siyasi düşünce, etnik kimlik, dini inanç vb ayrımlara göre kurulacak baroların adaleti sağlaması mümkün değildir.” diyerek çoklu baro sisteminin yol açacağı sorunlara dikkat çeken Avukat Ahmet Can Uçar, açıklamasına şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın adalete olan güvenini halihazırda sorguladığı dönemde çoklu baro sistemi bir de ‘vatandaşı temsil eden avukatın hangi baroya mensup olduğu’, ‘mensup olduğu baronun hangi partiye-etnik kökene ya da inanca yakın olduğu’ gibi hukukun üstünlüğünü zedeleyen düşünceleri meydana getirecektir.”

 

“ÇOKLU BARO SİSTEMİ, SAVUNMANIN SİYASİLEŞMESİDİR”

 

Avukatların vatandaşın mahkemelerdeki sesi olduğuna dikkat çeken Avukat Uçar, “Savunma makamı yani avukatlar vatandaşın mahkemelerdeki sesidir. Savunmanın güçsüzleştirilmesi, vatandaşın yürütme ve yargı organları karşısında sesinin kesilmesidir. Çoklu baro sistemi, savunmanın siyasileşmesi anlamına gelmektedir. Hukuk devletlerinde hukuk siyasetten üstün ve bağımsızdır. Siyasetin karıştığı hukuk sistemlerinde hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukuku ortaya çıkacaktır. Bu sebeplerle çoklu baro sisteminin, yargının tek bağımsız ayağı olan savunma makamını da siyasetin etkisi altına alacağı aşikardır.” dedi.

 

“ANAYASAYA AYKIRI”

 

Türkiye’nin dört bir yanından yürüyüşe katılan Baro Başkanları’nın Ankara’ya girişlerinin engellenmesi Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiğini ifade eden Avukat Uçar, açıklamasının sonunda “Anayasa’nın 34. Maddesinde düzenlenmiş olan ‘‘Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’’ çerçevesinde davranan avukatlara gösterilen tavrın kabulü mümkün değildir. Avukatlara karşı gösterilen bu tutumun ne demokratik bir devletin gereklerine ne de hukuka uygunluğu bulunmamaktadır. Unutulmamalıdır ki; Savunma makamı bağımsızdır ve bağımsız kalmalıdır. Adalet ancak bağımsız bir savunma ile mümkündür ve adalet bir gün herkese lazım olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 

                                                                                


0282 726 91 91
0282 747 65 10