Aygun: Ne zamandır adaletin terazisi leğen oldu?

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada; Çorlu tren kazasının 2. yılında olduğunu, verilen önergelerin gündeme alınmadığını, davada sorulan so

9.07.2020 18:07:00 0
Aygun: Ne zamandır adaletin terazisi leğen oldu?

 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu tren kazasına ilişkin Araştırma Önergesi ve Tekirdağspor'un hak gasbına yönelik, TFF’nin BAL ile ilgili kararı hakkında TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Konuşmasına Sakarya’da meydana gelen patlamada şehit düşen 3 jandarma personelini anarak, ailesi ile Türkiye’ye başsağlığı dileyerek başlayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, yaralılara ise acil şifalar diledi. Milletvekili Aygun, şehitlerden birinin Süleymanpaşa’dan olduğunu söyledi.

 

ÇORLU TREN KAZANSININ 2. YILINDAYIZ

 

Ardından Çorlu tren kazasının 2. yıl dönümünde olduğumuzu belirterek bugün üzüntülü ve dertli olduklarını ifade eden Aygun, "25 canımızı kaybettiğimiz Çorlu tren kazansının 2. yılındayız.  Devam eden ve daha ne kadar süreceği bilinmeyen acıların tam ikinci yılındayız. Tarafımdan görülen ve gündeme alınmayan önergemin ikinci yılındayız. Daha kaç önerge vereceğiz cevabını bilmiyoruz. Ama bildiğimiz tek bir gerçek var. Kazada büyük acılar yaşayan ailelerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu yüzden size Pir Sultan Abdal’ın sözüyle sesleniyorum: Bir gün mahşer olur divan kurulur. Suçlu suçsuz varsa orada bulunur. Piri olmayanlar anda bilinir. Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan.” dedi.

 

 “BU NASIL VİCDANSIZLIKTIR”

 

Tren kazasında çocuklarını, anne ve babasını yitiren ailelerin mahkeme süreçlerinde, hak arama sürecinde değersizleştirildiğini vurgulayan Aygun, “Acılı ailelere ‘bir daha çocuk yaparsınız’ denmekte, mahkeme önünde polisin ‘süpürün’ sözleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sonra da polisleri darp ettikleri gerekçesiyle mahkeme önüne çıkartılmaktadırlar. Aileler sanık haline getiriliyor. Bu nasıl vicdansızlıktır. Bu nasıl hukuktur. Sorarım sizlere. Çorlu tren kazasının 5. duruşmasında gördüklerimiz gerçekten dudak uçuklatmaktadır. Bilim bir kenara bırakılmış tavuk ve leğen üzerinden konunun üzeri örtülmek istenmektedir.” diye konuştu.

 

 

 

“MAHKEMELERDEKİ ŞU DİYALOGLARDAN UTANIYORUZ”

 

“Tanıklara yöneltilen sorulara bir bakın” diyen Aygun, bu soruların bilimden uzak olduğunu belirterek eleştirilerini sürdürdü. Aygun, “Davada, ne kadar yağmur yağdı? leğen çok mu doldu az mı doldu? Yağmur sularının dolduğu kümeste kaç tavuk telef oldu? Bu ucube sorularla oradaki insanlar karşı karşıya kalmak zorunda kalıyorlar. Bu soruların sonucu kazanın nedenini yağmura atmak içindir. Yazıklar olsun diyorum. Vicdanınıza sesleniyorum: ne zamandan beri adaletin terazisi leğen oldu? Tavuk oldu? Mahkemelerdeki şu diyaloglardan utanıyoruz. Leğenle yağmurun miktarı nasıl ölçülür diye sizlere sormak istiyorum. Atatürk’ün en büyük yol gösterici ilimdir irfandır dediği günlerden tarikatların her yanı sardığı, bilimin rafa kaldırıldığı, aklın yok sayıldığı günlere geldik.” dedi.

 

MİLLETİN TEMSİLCİSİ VEKİLE BAKAN YALAN SÖYLEMİŞTİ”

 

Aygun, kaza ile ilgili önergelerinin mecliste reddedildiğini hatırlatarak “Çorlu’da 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen kaza ile ilgili dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan’a sorduk: Önergemizde tarihe not düşmek adına Türkiye’nin 11 bin 394 kilometre demir yolu ağı var. Bu hesaba göre bin 200 tane yol bekçisine ihtiyaç var demiştik. Sayın Bakan 7 Eylül 2018’de verdiği cevapta: artık yol bekçilerine ihtiyaç kalmadığını ultra sonik cihazlarla önlem alındığını ifade etti. Ama Gazeteci İsmail Saymaz’ın devlet demir yollarının 25 Aralık 2019 ve 15 Ocak 2020, 8 Mayıs 2020 tarihli yazışmalarını ortaya çıkardı. Bakan tarafından verilen bilgilerin hepsi yalandı. Yani halkın seçtiği, milletin temsilcisi, milli iradenin temsilcisi milletvekiline bakan yalan söylemişti. İşte gerçekler burada. Sayın başkanım vicdanınızı rafa kaldırmayın, yüreğinizin sesini dinleyin, gelin Cumhur ittifakı olarak hep beraber bu önergeye destek olalım, hep beraber araştırma komisyonunu kuralım. Kazanın ardındaki ihmalleri, tüm boyutları araştıralım. Yeni kazaları önleyelim.” ifadelerini kullandı.

 

“YARGIYI MAHVETTİNİZ. KURUMLARI ÇÖKERTTİNİZ”

 

Çoklu baro yasasının adalet komisyonundan geçerek Genel Kurul gündemine geldiğini söyleyen Aygun, bu yasa değişikliği ile avukatlar arasında kamplaşma oluşacağını ifade etti. Aygun çoklu baro değişikliği ile ilgili eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Çünkü adaletin son kalesi olan avukatlık sistemi de saldırı altında. Yargıyı mahvettiniz. Kurumları çökerttiniz. Yargı cemaatlerin iç kavgasıyla kavruluyor. Şimdi avukatlık sistemini de çökertmek istiyorsunuz. Bu hak mücadelesini çok daha zorlu bir noktaya taşıyacaktır. Avukatlar arasında kamplaşmalar oluşacak. İktidara yakın baroya üye olan avukatlar dava kazanmak isteyen vatandaş için daha çok tercih edilecek. Vatandaş avukatın belki de uzmanlık alanına değil, iktidara yakın baroya kayıtlı olup olmadığına bakmak zorunda kalacak. Avukatlar kamplaşacak. Ülkedeki kutuplaşma artacaktır. Vatandaşın hak arama mücadelesini sekteye uğratacaksınız. Zaten şuanda bile vatandaşın hakkını savunmak için nasıl mücadele ettiğini, nasıl soğuk terler döktüğünü çorlu tren kazası davasından sizlerde çok iyi biliyorsunuz.”

 

“YOKSA ANADOLU HALKI TFF’Yİ AFFETMEYECEK”

 

“Anadolu kulüpleri kan ağlıyor” diyerek TFF’ye seslenen Aygun konuşmasının sonunda “Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Bölgesel Amatör Ligler ’de (BAL) mevcut puanları tescil ederek kalan maçları oynatmadan şampiyonu ilan etmiştir. Bu hakkaniyet ve eşitlikten uzak karar, Anadolu kentlerindeki taraftarda derin bir hayal kırıklığı ve tepki yaratmıştır. Tekirdağsporumuz ve diğer kulüplerin haklarına federasyonca el konulmuştur. Daha liglerin tamamlanmasına 4 maç varken Tekirdağsporun lider takım arasında sadece 2 puan fark varken federasyonun kararı yüreğimize ateş düşürmüştür. Hakkaniyetin yerini bulması en doğru karar olacaktır. Federasyona buradan çağrı yapıyorum: Bu hukuksuz kararınızı acilen geri çekerek hakkaniyetli bir karar alın. Yoksa Anadolu halkı sizi affetmeyecek” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10