Faizler düştü tapu'daki yoğunluk 3 katına çıktı

Koronavirüs salgını nedeniyle kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesiyle konut satışlarında artış yaşanıyor. Çerkezköy Tapu Müdürlüğü'nde, konut satışlarında ya?

Çerkezköy 9.07.2020 18:47:00 0
Faizler düştü tapu

 

Koronavirüs salgını sürecinin piyasalarda yarattığı durgunluğu canlandırmak amacıyla birçok sektör için ekonomik kalkınma paketi açıklandı. Bunların en çok ilgi göreni ise kamu bankalarının konut kredileri için başlattığı konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi oldu. Kamu bankaları konut kredilerinin faiz oranlarını; sıfır konutlar için 15 yıla kadar yüzde 0.64’e, ikinci el konutlar için ise 15 yıl vade ve yüzde 0.74’e düşürdü. Türkiye’nin sanayi lokomotifi olan Çerkezköy’de de konut satışında hareketlilik yaşanıyor. Konut satışlarında yaşanan bu hareketlilik, tapu dairelerindeki işlemlerin de artmasına neden oluyor. Bu kapsamda Çerkezköy Tapu Müdürlüğü'ndeki günlük ortalama başvuru sayısının arttığını belirten yetkililer, koronavirüs salgını öncesi ve sonrası dönemdeki başvuru sayının Haziran ayı itibariyle 3 katına çıktığını kaydetti.

 

TAPU BAŞVURULARI GÜNLÜK 100-130’A YÜKSELDİ

 

Çerkezköy Tapu Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mayıs ayında günlük ortalama 30-40 arası başvuru gelirken Haziran ayı itibarıyla günlük ortalama başvuru sayısı 100-130’a yükseldi. Yetkililer, bu sayının artmasında kamu bankalarının kredi faiz oranlarının düşürmesinin çok büyük etkisi olduğunu belirtti. Konut kredilerinin faiz oraları düşünce ev satışlarının çoğaldığını kaydeden yetkililer, konut kredilerinin faiz oranları yüksekken ev fiyatlarının düşük olduğunu ancak kredi faiz oranlarının düşürülmesi sonrası ev fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Bu süreçte artan başvurular nedeniyle iş yükü artan Tapu Müdürlüğü çalışanları, başvuru işlemlerini hızlı bir şekilde sonuçlandırmak için fazla mesai yaparak çalışıyor.

 

“WEB TAPU UYGULAMASI ZORUNLU OLDU”

 

Tapu Müdürlüklerinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmek amacıyla uzun zamandır uygulamaya konulan ancak vatandaşların pek fazla kullanmadığı Web Tapu uygulamasının koronavirüs sürecinde zorunlu olarak kullanılmaya başlandığını kaydeden yetkililer, vatandaşların mesai saati fark etmeksizin e-devlet üzerinden web tapu uygulamasına veya ALO 181 hattını arayarak başvurularını yapabileceklerini ifade etti. Yetkililer, Web Tapu’yu internet üzerinden alanların, evraklarını düzgün ve eksiksiz olarak sisteme yüklediklerinde Tapu Müdürlüğüne sadece imzaya geldiklerini ifade etti.

 

WEP TAPUDAN ANINDA BAŞVURU

 

Evrakların fotoğraflarını telefon ile çekerek dosya ekle kısmından sisteme yükleyebilme kolaylığı olduğunu da hatırlatan yetkililer, bu aşamadan sonra başvurunun Tapu Müdürlüğü tarafından incelenip onaylandığı hakkında başvuru sahibine telefonla bilgi verildiğini ve başvuru sahibinin harcını yatırıp Tapu Müdürlüğüne sadece imza atmaya geldiğini söyledi. Yetkililer, Web başvuruda vatandaşların evraklarını sisteme tam ve eksiksiz yüklemeleri konusunda vatandaşları uyardı. Yetkililer, ALO 181 hattı üzerinden alınan başvuruların günlük verildiği için ileri tarihlere atıldığını, 10-15 günlük sürelerde randevu verildiğini belirtirken web tapu üzerinden yapılan işlemlerin anında müdürlüğün sistemine düştüğünü söyledi.

 

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10