Komisyonda kurban kesim bedelleri belirlendi

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu, kesim yerlerinde koronavirüs salgını nedeniyle tedbirlerin üst seviyede tutulacağını belirtilerek, kurban kesim ücret

Çerkezköy 10.07.2020 20:53:00 0
Komisyonda kurban kesim bedelleri belirlendi

 

Çerkezköy Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu önceki gün saat 10.00’da Kaymakam Atilla Selami Abban başkanlığında toplanarak, kurban kesim yerleri, şartları ve alınacak tedbirler ile ilgili kararlar aldı. Çerkezköy İlçe Kaymakamlığı Kurban Hizmetleri Komisyonu, bu yıl Kurban Bayramı’nda dini amaç ve ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların, kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesebilmelerini sağlamak amacıyla kurban satılacak veya kesilecek yerlerin belirlenmesi ve bu konulara ilişkin diğer tedbirlerin alınması ile ilgili kararları kamoyu ile paylaştı.

 

KONTROLLER ÜST SEVİYEYE ÇIKARILACAK

 

2020 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ doğrultusunda Çerkezköy’e, kurbanlık hayvan girişlerine 1 Temmuz tarihinden itibaren izin verilmesine karar verilen Komisyon kararında, kurbanlık hayvanların giriş noktalarında, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ekiplerince denetim ve kontrollerin birlikte yapılacağı, hayvan taşıma olasılığı bulunan kamyonların tamamının durdurularak kontrol edileceği ve özellikleri belgelerine uymayan hayvan sevkleri ile raporsuz hayvan sevkleri hakkında gerekli yasal işlemlerin uygulanacağı belirtilerek, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimlerinin etkinliğinin arttırılacağı ve yol kontrollerinde kullanılmak üzere motorize ekiplerin ilgili kurumlar tarafından oluşturulacağı kaydedildi.

 

KOLLUK KUVVETLERİ 7/24 NÖBET TUTACAK

 

Öte yandan kararda, yıl boyu denetim ve kontrolü yapılan Hayvan Sevk Kontrol Noktalarında 8 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince oluşturulacak ekipler tarafından, sorumluluk alanları içinde bulunan kolluk kuvvetleri ve zabıta ekipleri ile birlikte, daha sıkı denetim yapılması amacıyla 7/24 saat esasına göre nöbet tutulmasına ve hayvan hareketlerinin belge kontrolünün yapılacağı belirtildi. Deniz yoluyla Tekirdağ’a giriş yapacak olan hayvan nakil araçlarının denize kıyısı olan Marmaraereğlisi, Süleymanpaşa, Şarköy ve Saray İl/İlçe Belediyeleri ve İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından kontrol edileceği de ifade edildi. Denetimler esnasında, kaçak olarak yapılan hayvan sevklerinin tespiti halinde hayvanların yediemin ile sahibine teslim edilerek hayvan sahibinin göstereceği bir işletmede karantinaya alınacağı, hayvan sahibinin karantina için yer gösterememesi durumunda, İl/İlçe Belediyelerinin göstereceği yerde masrafları hayvan sahibince karşılanmak üzere karantinaya alınacağı belirtildi.

 

SATIŞ ALANINDA 8 METREKAREYE BİR KİŞİ

 

Kurban satış ve kesim yerlerinde Covid-19 salgını sebebiyle alınacak tedbirler şöyle açıklandı:  Satış ve kesim yerlerinde maske kullanılacak, en az 1,5 metre (3-4 adım) fiziki mesafe kurallarına uyulacak, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulacak, Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılır, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışı için kontrollü kapılar oluşturulacak. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) düşmesine dikkat edilecek. Giriş kapılarına ve uygun yerlerine, Covid-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılacak, ateş ve solunum sıkıntısı olanlar alınmayacak, müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılacak, hayvan satış üniteleri arasında mesafe en az 2 metre olacak, her ünitenin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak kolonya bulundurulacak, alan içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulacak.

 

TOKALAŞARAK PAZARLIK YAPILMAYACAK

 

Ayrıca Komisyon kararı ile hayvan pazarlarının geleneklerinden olan tokalaşarak pazarlık yapılmasına izin verilmeyecek. Müşteri ve satıcıların hayvan satış alanlarında fiziki mesafeye uymalarının sağlanacak, müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamasının sağlanacak, satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe, en az 1,5 metre olacak. Satış ünitesinde bulunan satıcıların diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemesine dikkat edilecek.

 

KASAPLAR MASKE ELDİVEN ÇİZME KULLANACAK

 

Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanacak. Her hayvan kesiminden sonra, eldiven değiştirecek, kesim aletleri yıkanacak ve dezenfekte edilecek. Belediye Başkanlığı tarafından kurbanlık hayvan satış yerlerinin taşeron firmalara verilmesi durumunda, yapılan sözleşmenin alınan komisyon kararları doğrultusunda hazırlanması sağlanacak. Halk Eğitim Müdürlğü’nce, ilgili uzman kişilerden de faydalanarak, kurban kesimi konusunda kasaplara ve kurban hizmetlerinde görev alacak tüm personele yönelik görev alanları ile ilgili kurslar düzenlenecek, İlçe Müftülüğü tarafından kurbanlık satış ve kesim yerlerinde görev yapacak personele tanıtıcı “Görevli Kimlik Kartı” ve “Kesim Elemanı Kimlik Kartı” düzenleyecek. Kurban bayramı müddetince İlçe Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulacak ekipler ve görevlendirilen yetkililerce ihbar ve şikayetler değerlendirilecek, Çerkezköy Belediye Başkanlığının beyaz masa telefonlarına (153 ) ve 726 10 59 nolu beyaz masa telefonlarına şikâyetler bildirilebilecek.

 

KURBANLAR RANDEVU SİSTEMİ İLE KESİLECEK

 

Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşasının önlenmesi için randevu sisteminin getirilmesi ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirler alınacak. Kurbanlık hayvan satış yerlerinin olası hastalık riskine karşı Çerkezköy Belediye Başkanlığı’na bağlı ekiplerce her gün temizlik ve dezenfeksiyonu yapılacak ve görevlilerce dezenfeksiyon kayıtları tutulacak. Ayrıca kaçan kurbanlık hayvanların yakalanması için yakalama gereçlerine sahip yakalama timleri oluşturulacak. Bayram öncesi ve bayram süresince özellikle kurban kesimlerinin yoğun olduğu ilk iki gün Çerkezköy Belediyesi Zabıta birimleri aralıksız denetim yapacak. Kesimhanelerde kesilen kurbanlık sığır ve koyun/keçi cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri, kesim yerlerindeki görevliler, muhtarlar ve belediye görevlileri tarafından toplanarak kulak küpe listeleri oluşturulup Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne yedi (7) gün içinde teslim edilecek. Kurbanlık hayvan satış yerlerine 2020 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğde belirtilen hususlara uymayan, küpesiz ve belgesiz büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişlerine izin verilmeyecek ve olumsuzlukların tespiti halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacak.

 

KURBAN KESİM BEDELLERİ BELLİ OLDU

 

Kurban kesim bedelleri ile ilgili alınan kara göre; bu yıl büyükbaş kurbanlıklar 300 TL’den kesilirken, küçükbaş kurbanlıklar 100 TL’den kesilecek. Kurban kesim bedelleri tahsilinin nasıl yapılacağı ise şu ifadelerle açıklandı: “Çerkezköy İlçe Kurban Komisyonu’nca belirlenen bir bedelin Kurban Satış ve Kesim Yerlerinden tahsil edilerek, açılacak hesaba yatırılmasına ve ilgili hesaptan görevlendirilen personele ödeme yapılmasına, İlçemizde 2020 yılı Kurban Kesim Ücretlerinin; Büyükbaş Kurbanlıklar için: 300-TL. Küçükbaş Kurbanlıklar için: 100-TL. Tesislerden yararlanma için: 50-TL. Özel Toplu Kesim Yapmak İsteyen Tesisler İçin: bin 500-TL olarak belirlenmesine ve de kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10