Büyükşehir Belediyesi'nden Kızılpınar'daki arıcılara anlamlı destek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında ülke genelinde çok önemli bir yere sahip olan Tekirdağ'da üreticilere destek olmak için arı kovanı dağıtımına devam ediliyor. Arıc

Çerkezköy 14.07.2020 18:15:00 0
Büyükşehir Belediyesi


 

 

Arı kovanı dağıtım törenine; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanvekili Serdar Ürkmez, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, bal üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

ŞARKÖY'DE SONA ERECEK

 

Kızılpınar Eski Belediye binası önünde düzenlenen programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, “2014 yılında Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi'ni hazırladık ve 2015’te uygulamaya koyduk. 5 senedir kesintisiz sürdürdüğümüz projemizi bu sene sonlandıracağız. Hafta sonunda Şarköy'de son kova dağıtımını yaparak projeyimizi sonlandıracağız. Tekirdağ genelinde toplanda 22 bin 293 arı kovanı dağıtmış olacağız" dedi.

 

BİN 982 KİŞİ İLE BİTİRİYORUZ

 

Aslan, "Bu proje Tekirdağ için çok önemlidir. Bin 138 kişiyle başladığımız bu projeyi burada uygulamak zorunda olduğumuz bir projeydi. İlimizde ayçiçeği, kanola üretimi, mera ve orman varlığı dikkate alındığında bu bölgenin büyük çaplı kovana, arıya ihtiyacı vardı. Yeryüzünde yaşayan 8 milyar insanın gıdasını karşılayan yeryüzünde 80 tane bitki var. Bu 80 bitkinin 60’ının tohumlanıp, döl verip, mahsul verebilmesi için de arı ve börtü böceğe ihtiyacı var. Bu proje kapsamında bir takım kriterler koyarken, sınırlarının çizilmesi gerekiyordu. Kriterlerden biri de 30 adetten fazla veremezdik. Çünkü Tarım Bakanlığı 30’dan daha düşük arı sahiplerini işletme kabul etmiyor ve destekleme kapsamına almıyor. 30’un altında olan kovan sayılarını 30’a tamamlamak istedik. Dolayısıyla hem üreticilerimiz üretip para kazansın hem de ayçiçeğinin verimini artırarak bu ülkeye birlikte hizmet edelim diye bir çabamız var. Bu projeye bin 138 kişiyle başladık ve 982 kişi ile bitiriyoruz. Bu proje bizim Tekirdağ’ımızın gereğiydi, biz bunu uyguladık. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu projenin arkasında sonuna kadar durmuştur. Arıcılık konusunda ülkemizde bu çapta bir projeyi gerçekleştiren başka bir il, başka bir kurum yok” açıklamasında bulundu.

 

 

"YERİNİ BULMUŞ OLUYOR"

 

Aslan'ın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tekirdağ'ın beş tane vizyonu var. Biz bu göreve geldiğimizde Tekirdağ’ın tamamında 50 bin kovan vardı. Ama 400 bin kovanlık potansiyel vardı. Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 33’ü, kanola bitkisinin yüzde 65’i Tekirdağ’da üretiliyor. Onun dışında ormanlarımız, meralarımız var. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Bugüne kadar bin 138 kişiye 22 bin 293 tane kovan dağıttık. Bu projenin bal üretimi açısından önemli bir getirisi var ama daha da önemlisi arıların getirdiği polinasyon dediğimiz verim artırıcı özelliğidir. Bunu da ortaya koyduğunuz zaman bu proje gerçekten yerini bulmuş oluyor. Bugün 30 bal üreticimize 234 adet vereceğiz. Bizi çalışmalarımız sadece kovan olarak kalmayacak. Bundan sonra balın satılması ve pazarlanması konusunda da çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

 

 

KOVANLARI DAĞITILDI

 

Albayrak " Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de tarla yollarına greyder desteği yapan tek Büyükşehir'dir. Tekirdağ genelinde 11 tane greyder aldık. Hasat öncesi ve sonrası greyderleri veriyoruz. 300 bin dönüm meraya sahibiz ve bunun 105 bin dönümünü biz ıslah ettik. Artık hizmet zamanı, ilk dönem bitti. Şuan siyaset zamanı değil, hizmet zamanıdır. Siyaseti ise 2023-2024 yılında yapacağız. Şimdi ise verilen yetkiyi ve görevi en verimli şekilde kullanmak ve vatandaşa hizmet götürmektir. Bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Bal üreticilerine ise bu projede geldikleri noktada daha güzel çalışmalar diliyorum" dedi. Konuşmaların ardından toplam 30 arı üreticisine protokol üyeleri tarafından kovanları dağıtıldı.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10