Termik skandalına son noktayı Danıştay 6.Dairesi koydu

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyesi, Tekirdağ Barosu ve bazı vatandaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada Danıştay 6. Dairesi Çerkezköy'e yapılmak istenen kömÃ?

Çerkezköy 23.07.2020 11:49:00 0
Termik skandalına son noktayı Danıştay 6.Dairesi koydu

Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesi termik santral yapılması amacıyla ‘enerji üretim alanı’ planlamasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 17 Ekim 2017 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzeni Planı değişikliği ve 1/100.000 bin ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı değişikliğinin (F.20 sayılı plan paftası) iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açılmıştı.

 

BİR KEZ DAHA TASDİK EDİLDİ

 

Çerkezköy’ün gündemine 2016 yılında girerek Çerkezköy halkını tedirgin eden termik santral yapım projesi kapsamında Çerkezköy ve Kapaklı halkı ile birlikte ayağa kalkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, dönemin Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, TEMA, bazı siyasi partiler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platformlarla termik santralin yeri, konumu ve yapılış şekli itibari ile yanlış olduğunu Çerkezköy halkı ile birlikte dile getiren Tekirdağ Barosu’nun fedakarca aylardır verdiği hukuk mücadelesi Danıştay 6. Daire’nin tespitiyle bir kez daha tasdik edildi.

 

 

YARGI KARARIYLA BAĞDAŞMADIĞI KAYDEDİLDİ

 

Danıştay 6. Dairesi’nde 2018/2578 sayılı dosyayla işlem gören davada, Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda 5 Haziran 2013 tarih ve 8 Şubat 2015 tarihlerinde yapılan değişiklikler ve anılan değişiklikler için açılan davalarda daha önce verilmiş olan yargı kararının Trakya Bölgesi Ergene Havzası geneline ilişkin bir ilke karar niteliği taşıdığı, bu bölgede bir plan değişikliği ile termik santral alanı önerisi getirilmesinin bu yaklaşımla ters düştüğü, yargı kararıyla bağdaşmadığı, bu saptamanın hem 1/100.000’lik hem de 1/25.000’lik plan değişikliği için geçerli olduğu kaydedildi.

 

 

İLKELERE AYKIRI OLDUĞU İFADE EDİLDİ

 

“Çerkezköy’de sanayi ve konut gelişiminin bu derece yoğunlaştığı bir yapılı çevrede, yerleşimin kuzeydoğusundaki yeşil ve açık alanların (orman alanının) korunması yönündeki plan kararı sürdürülmeyerek, yapılan davaya konu plan değişikliği işlemleri ile sanayi ve enerji üretim işlevinin orman alanlarının içine de dağınık bir şekilde yayılmasının öngörülmesi şehircilik ve planlama ilkeleri açısından doğru bir planlama yaklaşımı değildir” denilen kararda Çerkezköy’de orman alanları termik santral yapımını öngörülen plan değişikliği işlemlerinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının ‘bölgenin ülkesel anlamda en büyük potansiyeli olan tarımsal üretimi desteklemek’ ve ‘tarım dışındaki fonksiyonları da bu doğrultuda düzenlemek’ ilkesi; ‘sanayi gelişimini planlarla sınırlandırmak’ ilkesi; ‘koruma kullanma dengesinin sağlanması’ ilkesi; ‘tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması’ ilkesine aykırı olduğu, bu ana ilkeleri zedelediği,  1/100.000 bin ölçekli Çevre Düzeni Planının ana ilkeleriyle bağdaşmayan bir plan değişikliği işleminin söz konusu olduğu kaydedildi.

 

 

TERMİK SANTRALLERİ YERİNDE İNCELEMİŞLERDİ

 

Danıştay 6. Dairesi’nin tarihi kararını Çerkezköy kamuoyuyla paylaşan isim ise Tekirdağ Barosu oldu. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve dönemin Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın hukukçular ve Çerkezköy ile Kapaklı’daki bazı siyasi partiler ve bazı sivil toplum kuruluşları ile verdikleri termik mücadelesi kapsamında Kapaklı ve Çerkezköy başta olmak üzere Pınarça’da ormanlık alanlarda birçok kez çevrecilerle birlikte mitingler düzenlenmiş, Çerkezköy ve Kapaklı’dan birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla Yatağan Termik Santrali başta olmak üzere Afşin Elbistan Termik Santrali ve Zonguldak Yatağan’daki termik santralleri yerlerinde incelenerek halk bu konuda bilinçlendirilmişti. Pınarçalı teyzeler de termik santral mücadelesi ile özdeşleşmişti.

 

 

“HUKUKA AYKIRI OLDUĞU SONUCUNA ULAŞILMIŞTIR”

 

Gerekçeli kararda “Tüm bu değerlendirmeler ışığında ülkemizin bu eşsiz mekanında, kömüre dayalı termik santral planlamasının doğal çevre için planlarda konulan mekansal ilkelere, planlama esasları ile kamu yararına aykırılık taşıdığı ve dava konusu plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” dendi. Söz konusu kararda “17 Ekim 2017 tarihli değişiklik ile konum değişikliği yapılan Çerkezköy Termik Santral alanı planlamasının iptali istenmiştir. Bütün davaların çözümü dosyalar bir bütün olarak ele alınmak suretiyle gerçekleştirilmiştir” denildi.

 

 

TERMİK SANTRAL İÇİN KAMPANYALAR YÜRÜTMÜŞLERDİ

 

Termik santralin Çerkezköy’e yapılacağı duyulduğu günden beri bazı kurum ve vatandaşlar bu yanlışa baş kaldırırken bazıları da termik santralin akıllı olacağı, akıllı kömürlerle milli enerjiye katkı sağlayacağı kampanyaları yürütmüş, halkın bilgilendirilmesi için Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ÇED bilgilendirilmesi toplantısında halk ile bakanlık yetkililerinin karşı karşıya geldiği olaylarda araya polis girmişti.

 

 

 

 

GÖREVİNDEN İSTİFA ETMİŞTİ

 

Dönemin AK Parti Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Ömer Kılınç da 2018 yılı Mart ayında “Yarın Hakk’a veremeyeceğim vebali bugün halka vermekten kaçınmam” diyerek termik santralin yerinin yanlışlığına dikkat çekmek için görevinden istifa etmişti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10