Sahte altın mağduru olmayın

Son günlerde artan altın fiyatlarını fırsata çevirmeye çalışan kalpazanlar yeni bir vurgun yöntemi geliştirdiler. Sahte altına karşı altının sadece kuyumculardan alınması gerektiğini kaydeden yetkil

5.08.2020 16:26:00 0
Sahte altın mağduru olmayın


 

Altın fiyatlarının yükselmesi ve düğün sezonunun açılmasıyla birlikte sayıları artan dolandırıcıların, özellikle kalabalık ortamlarda yoğun şekilde görüldüğünü belirten sektör temsilcileri, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 

VATANDAŞLARI TUZAKLARINA DÜŞÜRÜYORLAR

 

Yaz dönemi nedeniyle artan düğünler, ülke genelinde altına olan talebi artırırken, emniyet güçlerinin aldığı tüm önlemlere rağmen sahte altın dolandırıcıları bazen esnafı bazen de sokaktaki vatandaşı tuzaklarına düşürüyor. Altın fiyatlarının yükselmesi ve düğün sezonunun açılmasıyla birlikte sayıları artan dolandırıcılar, özellikle hastane, alışveriş merkezi ve çarşı gibi kalabalık yerlerde, değerinden düşük fiyat biçerek tuzaklarına düşürdükleri vatandaşları, sahte altınla mağdur ediyor.

 

AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

 

Bakır, gümüş gibi farklı metalleri eriterek altın görünümü vermek, bir metali altın kaplayarak ederinden pahalıya satmak ve düşük ayarlı altını yüksek ayardan satmak dolandırıcıların en çok başvurduğu yöntemler arasında. Sahtesiyle gerçeğini ayırt etmek ise neredeyse imkansız. Her gün yurdun farklı bir yerinden ‘sahte altın operasyon’u haberi geliyor. Kolay yoldan köşeyi dönme hevesiyle hareket eden bu düzenbazlar, masum vatandaşı mağdur ediyor.

 

ISIRMAYA ÇALIŞMAYIN

 

Peki zaman zaman kuyumcuların bile anlamakta zorlandığı sahte altınlar gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Uzmanlara göre, sahte altını anlamak gittikçe zorlaşsa da birkaç basit yöntemle, paranın pul olması engellenebilir. Buna göre; vatandaşlar öncelikli olarak bildiği ve daha önce de alışveriş yaptığı kuyumcu esnafından altın almalı. Yani sorun yaşadığı zaman karşısında muhatap olmalı. Ayrıca altının renginden ya da altını ısırarak gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmayın. Bunlar gerçekçi yöntemler değil.

 

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

 

Altın manyetik bir madde değil. Yani mıknatısa yaklaştırıldığında çekim oluşmaması gerekir.Altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdır.Altına dokunun. Gerçek altın yumuşak olur.Altının sesi toktur. Sahte ürün bir camın üstüne atıldığında tiz bir ses çıkar. Gerçek altından tok ses çıkar.Altının üzerinde ayarının (14, 22 vs.) yazdığı damga ile üretici firmanın damgası olmalı. Yoksa sahte olabilir.Altın, mihenk taşı denilen altın taşına sürtülmeli.Ayar suyu, altının gerçek ayarını kontrol etmede kullanılabilir.Altın ateşe atıldığında rengini ve şeklini değiştirmez. Koku yapmaz. Sahtesi ise erir, kapkara olur.Kuyumcular odası ve ayar evlerindeki ölçüm çihazlarıyla yapılan test de gerçek altını anlamak için bir yöntem.Piyasa fiyatının çok altında satılıyorsa uzak durun.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10