Kahveciler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi

Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yapan kahveciler, pandemi ile mücadele tedbirleri kapsamında kahvehanelerde oyun yasağının devam etmesine tepki gösterdi. Tekirdağ'da da Hasan Ali Yücel Meyd

Tekirdağ 14.08.2020 16:10:00 0
Kahveciler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi

 

 

 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Tekirdağ Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Fahrettin Bayar normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerin işyerlerine gelmediğini bu nedenle de esnafın günlük masraflarını dahi karşılayamadığını belirtti.

 

ESNAF KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİ

 

Mevcut koşullarda giderlerin karşılanamadığını ifade eden Bayar, “Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür. Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir” dedi.

 

EN FAZLA MAĞDUR OLAN KAHVEHANE İŞLETMECİLERİ

 

Covid-19 salgınından en fazla mağdur olan esnafın kahvehane işletmecileri olduğunu söyleyen Bayar, ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir” dedi. Bu durumdan etkilenen esnafa kira yardımı yapılmasını, esnafın yanında çalışanların ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesini, birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesini, esnafın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin devlet tarafından ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ettiklerini söyleyen Bayar “Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmaması kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını  talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” dedi.

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10