Rumeli İskelesi ve Selanik meydanının açılışı yapıldı

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel'in önemli projelerinden birisi olan ve belediyenin kendi imkânlarıyla hayata geçirdiği Rumeli İskelesi ve Selanik Meydanını, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa

Süleymanpaşa 31.08.2020 08:52:00 0
Rumeli İskelesi ve Selanik meydanının açılışı yapıldı

 

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Süleymanpaşa Belediyesi'nin daveti üzerine 'Rumeli İskelesi ve Selanik Meydanın açılışı için önceki akşam saatlerinde memleketi Tekirdağ'a geldi. Şentop'u Tekirdağ AK Parti Milletvekili Mustafa Yel, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve beraberindekiler karşıladı. Açılışa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile çevre ilçelerin belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

İHALE ETSEYDİK 7 MİLYONA OLACAKTI

 

Programın açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel " Rumeli İskelesi için Denizcilik İşletmelerine 21 Mayıs 2019 tarihinde müracaatta bulunduk. Meclis Başkanımız Mustafa Şentop’un, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile yaptığı görüşme neticesinde 1 Kasım 2019’da aylık 25 bin TL bedel ile iskelemizin kira sözleşmesi imzalandı. 26 Kasım 2019 tarihinde Anıtlar Kurulu Onaylı Projemizi aldık. 12 Şubat 2020 tarihinde bismillah dedik. Bu aşamadan sonra iskelemize yapacağımız çalışmaların maliyetlerini hesapladık. Burada yapacağımız çalışmaları ihale etmeye kalksak belediyemizin kasasından yaklaşık 7 milyon TL çıkacağını gördük. Bu maliyetleri görünce biz bu işi kendimiz yaparız dedik” dedi.

 

HAYIRLI OLSUN

 

Yüksel “Rumeli İskelemizin alanı yaklaşık 6 bin metrekaredir. 7 adet hediyelik eşya ve yöresel satış dükkanı, bay ve bayanlar için tuvaletler, mescitler, 4 adet tanıtım ve bilgilendirme ofisi,  kafeterya ve restoranlardan oluşan 2 adet sosyal tesis, cam teras seyir alanı, balık tutma alanları, yürüyüş yolları, oturma alanları, seyir tribünleri, çocuklarımız için fotoğraf çekilme panoları yer almaktadır. Selanik Meydanı ise saat kulesi ve çevre düzenlemesinden oluşmaktadır. Meydan projemizin ikinci etabında ise hemen yan tarafında bulunan çay bahçesinin düzenlemesini yapacağız.  5 aylık çalışma, saat kulesi ve neredeyse işçiliğin yüzde 90’ı belediye personelimiz tarafından yapılan bu hizmetlerin maliyeti Süleymanpaşa Belediyemize KDV dahil 2 milyon 147 bin TL’ye mal olmuştur. Eksik kalan yerler tamamlandıktan sonra Selanik Meydanı dâhil 2 buçuk milyon TL’ye mal olacaktır. Biz burayı piyasada ihale yapmış olsaydık 7 milyon TL’ye mal edecektik, üçte bir bedeline mal ettik. Selanik bu topraklarda yaşayan yüzbinlerce insanın dedelerinin göç ettiği ve ismini dedelerimizin koyduğu Balkan Savaşları’na kadar Türk toprağı olan ve bugün hala Müslüman Türk soydaşlarımızın yaşadığı bir bölgenin adıdır. Kim diyorsa ki Selanik Yunan ismidir tarihini bilmiyordur. Bu meydanın ismini Selanik koyuyorsak köklerimizin nerden geldiğini unutmadığımızı göstermek için koyuyoruz. Selanik Meydanı’nda bulunan saat kulesinde 4 tane aktif çalışan saatimiz mevcut. Selanik tarafına bakan saat 9’u 5 geçede sabit duracaktır. Rumeli büyük Türk milletinin Avrupa’da fethettiği ülkelerin geneline verdiği addır. Peki biz niye Rumeli İskelesi koyduk? Balkan Savaşları sonrasında atalarımızın çoğu deniz yoluyla göçler gerçekleştirmiştir. Onların aziz hatırasını yaşatmak amacıyla iskelemize bu ismi verdik” şeklinde konuştu.

 

CAZİBESİNİ ARTIRACAKTIR

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım; “Tekirdağ turizm açısından sürekli gelişen marka şehir olma yolunda ilerleyen bir il. Rumeli İskelesi Tekirdağ turizmine katkı yapacak, Süleymanpaşa’nın silüetini güzelleştirecektir. Yıllarca atıl vaziyette bekleyen iskelenin turizme kazandırılması, halkımızın hizmetine sunulması Tekirdağ’ın turizm açısından cazibesini artıracaktır. Turistlerin beklentilerini karşılayarak Tekirdağ’a gelen turist sayısını ve turizmden elde edilen geliri artırarak turizm pazarında Tekirdağ’ın daha iyi yerlere gelmesini, turizmden daha çok pay almasını sağlama gayreti içerisindeyiz.

 

 

Programda konuşna TBMM Başkanı Şentop, Malazgirt ve 30 Ağustos Zafer Bayramlarına değinerek, "Biliyorsunuz Ağustos ayı tarihimizde ayrı bir özelliğe sahip. Aziz milletimizin şan ve şerefinin tezahürü olan büyük zaferleri kazandığımız aydır Ağustos ayı. Bize güç veren, itibar kazandıran bu büyük zaferlerin ilkini 949 yıl önce Malazgirt de kazandık. Sultan Alpaslan ve kahraman ordusu tarafından kazanılan zaferle birlikte bütün milletlere biz tarih yazan bir milletiz dedik. Böyle bir zafer çok az bir millete nasip olur. Biz Allah’ın adını yer yüzünde yaymayı hedef edinmiş bir millet olarak bu hususta nasipliyiz. 2 gün öncede büyük zaferden duyduğumuz bahtiyarlığı anmak üzere Ahlat'ta ve Malazgirt'de idik. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakleri ile düzenlenen kutlama programına katıldık. Tarihimizde kısa bir yolculuğa çıktığımız Ahlattta, 1000 yıllık tarihi olan mezar taşları arasında ecdadımızın yaptıklarını, azim ve gayretlerini bir kez daha hatırladık. Onları minnet ve şükranla yad ettik. Bıraktıkları izler ve eserler ile bir kez daha gurur duyduk. Önümüzdeki Pazar günü ise 30 Ağustos Zafer Bayramını hep birlikte kutlayacağız. 1000 yıllık vatanımızı bize mezar yapmak isteyen müstevilere karşı baş komutan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazandığımız büyük zaferin 98'inci Yılını idrak edeceğiz. Bu mukaddes toprakların ebediyete kadar vatanımız olması için tereddüt etmeden canlarını feda eden şehitlerimize, gazilerimize  rahmet, minnet ve  şükranlarımızı arz edeceğiz. Malazgirt’de bizimdir, Mohaç’ta bizimdir, 30 Ağustos’ta bizimdir, hepimizindir" dedi.

 

'BAYRAMLARIMIZ HEPİMİZ İÇİMN ORTAK GÜNLERDİR'

 

Bayramların siyasi görüş farklılıklarımız göre ayrıştırmanın doğru olmadığına vurgu yapan Şentop, "Tarihimizin büyük olayları, başarılarımız, bayramlarımız hepimiz için ortak günlerdir. Siyasi görüş farklılıklarımıza göre güzel günlerimizi, tarihi başarılarımızı, bayramlarımızı birbiri ile yarıştırmak doğru değildir. Salgın şartlarında yapılan bütün kutlamalarımızı biliyorsunuz belli sınırlamalar içinde yapıyoruz. Hatırlayacaksınız 23 Nisan Millet Meclisimizin 100'üncü yılıydı, Ulusal ve uluslararası geniş katılımlar ile kutlamayı planladığımız özel bir gündü bizim için. Ama salgın sebebi ile insanların bir arada bulunmaları gereken programların bir kısmını erteledik, bir kısmını ise iptal etmek zorunda kaldık. 30 Ağustos’ta da sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber Anıt Kabir’de başlayacak olan programlar, tebriklerin Cumhurbaşkanınca Külliyede kabulü ile devam edecek. Her yıl yapılan Harp Okulları diploma alma ve sancak devir teslim töreni yine gerçekleştirilecektir. 30 Ağustos zafer bayramı kutlamaları önceki yıllarda yapıldığı gibi aynen gerçekleştirilecek bir yasaklama asla yoktur. Sadece salgın sebebi ile sayıca az katılımın olması ve kalabalıkların bir arada bulunması resepsiyon gibi birkaç programın yapılmaması söz konusudur."

 

'HAKLARIMIZIN SONUNA KADAR MUHAFIZI OLACAĞIZ'

 

Türkiye Cumhuriyetinin sahip olduğu bütün hakların, menfaatlerinin, çıkarların takipçisi ve muhafızı olacaklarını belirten Şentop, "Bu isimlerin güncel tartışmalar ile bir alakası yok, burada bir kastımız yok. Ama yeri gelmişken bu konuya dahil de birkaç şey söylemek isterim. Biliyorsunuz son zamanlarda Doğu Akdeniz'de özellikle enerji kaynaklarının bulunduğuna dair araştırma sonuçları çıkınca Doğu Akdeniz'de alakalı alakasız buraya uzaktan yakından bir çok devlet gelmeye başladı. Ama esas mesele tabi biraz Güney Rum yönetimi Kıbrıs'ın ve Yunanistan'ın tahrikleri ile gelişen bir tablo var Doğu Akdeniz'de. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerek kara topraklarımız gerekse sudaki bize ait olan yerler buna mavi vatan diyoruz olmak üzere sahip olmuş olduğumuz uluslararası hukuka göre bütün hakların ve yetkilerin sonuna kadar muhafızı ve takipçisi olacağız. Sadece Türkiye Cumhuriyetinin değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin de sahip olduğu bütün hakların, menfaatlerin, çıkarların sonuna kadar hem muhafızı koruyucusu hem de takipçisi olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın"

 

'YUNANİSTAN CÜRMÜNE BAKMADAN ORTALIĞI KARIŞTIRIYOR'

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de ortalığı karıştırdığını söyleyerek, "Türkiye olarak biz Başka bir devletin haklarında, yetki alanlarında da bir iddia sahibi değiliz. Herkes hakkının sahibi olsun, ona razı olsun. Fakat Türkiye'nin haklarına, menfaatlerine göz dikenler olursa biz onlara da gereken karşılığı sonuna kadar vermeye muktediriz bunu her zamanda ortaya koyduk, gösterdik. Tabi Yunanistan kendi imkanlarına, gücüne, cürümüne bakmaksızın Doğu Akdeniz’de ortalığı karıştırmaya, ısıtmaya çalışan bir devlet. Görüyoruz ki gezegende ki bütün devletleri yardıma çağırdı bölgeye. Gezegendeki bütün devletleri yardıma çağırdı ve korktuğunu belli etmeyen bir çaba ile açıklamalar yapıyor. Bizim tabi Yunanistan’a ait olan bir hak varsa gözümüz yok ama bu milletin hakkını Türkiye Cumhuriyetinin hukukunu da sonuna kadar ne pahasına olursa olsun hangi bedel olursa olsun onu ödeyerek sonuna kadar da müdafaa edebilecek güce kudrete sahibiz. Türkiye eski Türkiye değil. Gerek ekonomik bakımdan gerekse askeri güç bakımından Milletimizin menfaatlerini koruyabilecek her türlü imkana ve yetkiye sahiptir"

 

'SEN DOĞU AKDENİZDE NE ARIYORSAN BAŞKALARI DA BATI AKDENİZDE ONU ARAR'

 

Doğu Akdeniz'de askeri varlığın artırılmasından bahseden Fransa'ya yüklenen Şentop; "Tabi diğer devletlerin tavırları şaşırtıcı, özellikle Fransa'nın. Fransa burada ne arıyor burası Doğu Akdeniz, Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artırmasından bahseden Fransa, ne münasebetle, uluslararası hukukun hangi kurallarına dayanarak burada bulunduğunu izah etmekte aciziyet içindedir. Eğer Fransa Doğu Akdeniz’de bir hak iddia ediyor askeri varlığını artırmaktan bahsediyorsa Başka ülkelerde Batı Akdeniz’de yani Fransa’nın güneyinde yer alan Akdeniz sularında o zaman hak iddia etmek ve orada askeri varlık gösterme düşüncesi, fikri içinde olabilirler. Sen Doğu Akdeniz’de ne arıyorsan başkaları da Batı Akdeniz’de onu aramaya kalkabilirler. Ve yine Fransa İngiltere ile daha önce mesela 1978'de yapmış olduğu manş denizindeki deniz yetki alanları ile ilgili anlaşmada bugün tamda Türkiye’nin savunduğu tezi savunmaktadır. Ama Türkiye’ye karşı bu sefer Türkiye’nin tezinin aksine Yunanistan’ın tezini savunmaya kalkıyor. Bizim aradığımız şey karakterli bir duruştur, Uluslararası hukuka saygıdır, her devletin kendi hakkını koruması ama başka devletinde hakkına hukukuna saygı göstermesidir. Türkiye bunun sağlanmasını talep ediyor, ortaya koyuyor her zaman, bunun sağlanması içinde gereken neyse onu yapacaktır" diye konuştu.

 

AÇILIŞI YAPILDI

 

Konuşmanın ardından Mustafa Şentop'a çeşitli hediyeler verildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Profesör Doktor Mustafa Şentop açılış kurdelesini kestikten sonra Rumeli iskelesi ve Selanik Meydanı'nda incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Şentop, karayoluyla İstanbul'a döndü.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10