Tekirdağlı balıkçılar, 'Vira bismillah' dedi

Tekirdağlı balıkçılar, koronavirüs nedeniyle erken kapattıkları sezonu av yasağının bitmesiyle bu gece 'Vira bismillah' diyerek başlattı.

Tekirdağ 1.09.2020 15:04:00 0
Tekirdağlı balıkçılar,

 

 

Tekirdağlı balıkçılar, av yasağının bitmesiyle birlikte, ‘Vira bismillah’ diyerek denize açıldı. Sezon öncesi tüm hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, uzun zamandır bu anı beklediklerini ifade ederek bu yıl palamut bolluğunun olacağını ifade etti. Balıkçı teknesinde kaptanlık yapan İdris Şeremet, “Vira bismillah diyeceğiz ama geçen yıl sezona başlarken maalesef bütün dünyanın başına gelen bir hastalık vardı. O zaman erken kontağı kapatmıştık. Sezonu önceden kapatmıştık aşağı yukarı 6 ay limana bağladık. Daha sonra yeni sezona tekrar hazırlık yapmaya başladık. Kontağı erken kapatmamız ve yasakların da araya girmesiyle 6 ay bizim için çok uzun bir süre oldu. Tadilatlarımızı ve tüm hazırlıklarımız yaptık. Herkes ‘Vira bismillah’ demek için her sene böyle bir heyecanla başlıyor. Ne kadar insanların yüzü maskeli ve üzgün bir dönemde olsak da yine aynı heyecanla aynı şefkatle ‘Vira bismillah’ diyeceğiz. Bizi uğurlamak için ailelerimizde geldi. Arkamızdan dualar edecek” dedi.

 

‘PALAMUT BOLLUĞU OLACAK’

 

Kaptan İdris Şeremet, bu yıl denizde palamut bolluğu beklediklerini belirterek, “Bu sene iddialı konuşuyorum, büyük konuşuyorum. Çok büyük palamut olacak Allah’ın izniyle. Yani şimdiye kadar bazı balıkları hep zengin yerdi. Bu sene Allah’ın izniyle zenginden tut fakire varana kadar herkes yiyecek. Koronadan dolayı daha çok güvenilen şeylerden biri de balık en baştan geliyor. Denizde şu anda en sağlıklı balık var bu dönemde. İnşallah bu hastalığa da şifa olur. Hamsi var. Hamsi bereketli, istavrit balığı bereketli. Denizin kuru fasulyesi hep beklediğimiz hamsi ve istavrit. Nilüfer, çinekop bunlar göç balığı gelip geçer. Allah’ın izniyle hem göç balığından faydalanacağız hem de göç balığından faydalanacağız” diye konuştu.

 

VALİ ETKİNLİĞE KATILDI

 

Öte yandan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım Kumbağ Balıkçı Barınağına giderek burada düzenlenen Balık Avı Sezonu etkinliğine de katıldı. Balıkçı Barınağında konuşan  Vali Yıldırım; “Allah nasip ederse bu akşam yani takvimlerin 1 Eylül’ü gösterdiği andan itibaren balık sezonumuz açılacak. Nasip olursa 15 Nisan 2021’e kadar devam edecek. Bu süre içerisinde pek çok balıkçımız denize açılacak, pek çok balık tutacaklar inşallah; onlar para kazanacaklar, bizlerde sağlıklı bir besin kazanmış olacağız ama şunu unutmamak gerekir ki hepsini birden avlayacağız diye bütün imkanları seferber ederek, tüm teknikleri kullanmak suretiyle eğer denizi kurutursak sonra da avlayacak bir şey bulamayacağız. Denizi öncelikle balıkçılarımızın koruması lazım. Balıklarımızı öncelikle balıkçılarımızın koruması lazımdır. Denizlerimizi koruyarak hem faydalanmaya devam edeceğiz hem de denizlerimizde inşallah balıkların nesli tükenmeyecek, çeşidi azalmayacak. “Vira Bismillah” diyoruz. Bereketli olsun. İnşallah sağlıklı bir şekilde kazasız, belasız bir sezon diliyorum” dedi.

 

 

"TEKİRDAĞ'IN GELECEĞİNE YÖNELİK PROJELERE İMZA ATTIK"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, denizlerdeki av yasağının bitmesi ile birlikte ağlarını önceki akşam bırakan Tekirdağlı balıkçıları ziyaret ederek bol ve bereketli bir av sezonu temennisinde bulundular.Kumbağ Limanı'nda bulunan balıkçıları ziyaret eden Başkan Kadir Albayrak ve Milletvekili İlhami Özcan Aygun, kendileriyle sohbet edip görüş alışverişinde bulundular. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden balıkçı esnafı, Başkan Albayrak'a ve Milletvekili Aygun'a teşekkür ettiler.Programda balıkçı esnafına hitaben bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Göreve geldiğimiz günden bu yana Tekirdağ'da çok önemli hizmetleri hayata geçirdik. Altyapıdan üstyapıya, tarımdan eğitime, kültürden turizme kadar birçok farklı alanda, Tekirdağ'ın geleceğine yönelik projelere imza attık. En çok önem verdiğimiz konulardan biri; Tekirdağ'ımızın denizini 50-60 yıl önceki gibi temiz ve berrak hale getirmek oldu. Bu konuda önemli mesafeler kat ettik. 17 Kasım 2017'den itibaren kanalizasyon atıkları biyolojik arıtma tesisimizde arıtılarak denize deşarj ediliyor. Süleymanpaşa Doğu Atık Su İleri Biyolojik Arıtma Tesisimizi de birkaç ay içerisinde faaliyete geçireceğiz. Bu projemiz tamamlandığında Şarköy'den Marmaraereğlisi'ne kadar, denizimize bir damla kanalizasyon atığı gitmeyecek. Yaptığımız hizmetlerle denizimizdeki balık çeşitliliğini arttırdık. Balıkçılık mesleğini icra eden kardeşlerimize bir müjde vermek istiyorum. Günümüz teknolojisine uygun ve modern Su Ürünleri Toptancı Halimizi 15- 20 gün içerisinde açacağız. Tesisimize yakışır, coşkulu bir açılış tertip edeceğiz. Bu tesisimizle birlikte ilgili makamlardan Şaraphane iskelesini talep ettik. Siz balıkçı kardeşlerimiz için orayı modernize edip işlevsel hale getirmek istiyoruz. Orayı kullanımınıza açmak istiyoruz. Umarım talebimize olumlu bir geri dönüş olur. Hepinize bol ve bereketli bir balık avı sezonu diliyorum. Allah sizlere bereketli kazançlar nasip eylesin" dedi.

 

BEREKETLİ BİR SEZON DİLEDİ

 

Balıkçılara bereketli bir sezon dileklerinde bulunan Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise, "Uzun zamandan beri Kadir Başkanımızla istişare halindeyiz. Yakın zamanda Balık Halimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak ile birlikte inceledik Balık Halimizi. Günümüz şartlarına uygun ve modern bir tesis oldu. Balıkçı esnafına hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir Belediyemiz çok geniş yelpazede Tekirdağ halkına hizmet veriyor. Sosyal demokrat belediyelerimiz, belediyeciliğin en güzel örneklerini sergiliyor. Geçen yıl Kumbağ'da düzenlenen etkinlikle sizleri denizlere uğurlamıştık. `Vira bismillah' demiştik. Bu sene maalesef salgından dolayı bu etkinliklerimizi düzenleyemedik. İnşallah bir an önce şu virüsten kurtuluruz da eski günlerimize döneriz. Hepinize hayırlı, bol ve bereketli bir sezon diliyorum. Vira bismillah" şeklinde konuştu.  

 

Haber/Harun PEHLİVAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10