Yavuz Sultan Selim Han vefatının 500'inci yılında anıldı

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yavuz Sultan Selim'in vefatının 500'inci yıl dönümü vesilesiyle Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programına katıldı.

Tekirdağ 22.09.2020 18:51:00 0
Yavuz Sultan Selim Han vefatının 500

Program saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın okunması ile başladı. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajı okundu.TBMM Başkanı Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi; “Celadetli ve dirayetli kişiliğiyle devletimize, milletimize yaptığı hizmetleri hürmetle andığımız ve bıraktığı eserlere medyun-u şükran olduğumuz Yavuz Sultan Selim Han'ı hatırasına layık şekilde anmanızı bu anlamda son derece önemli buluyor. Düzenlediğiniz program sebebiyle tebrik ediyorum. Yapılan güzel işlerin, bırakılan faydalı eserlerin anılmasına da fırsat sunacağına inandığım programınız vesilesiyle maddi ve manevi planda tarihimize ve talihimize tesir eden bütün büyüklerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

 

HAYATI ANLATILDI

 

Programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaparken, Hacıoğlu’nun konuşmasının ardından Yavuz Sultan Selim’i anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.Daha sonra Mezarlıklar Müdürü Osman Nuri Bedir tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı ve İl Müftüsü İsmail İpek tarafından dua okundu.

 

ŞİİRLER OKUNDU

 

Ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hayrunisa Bozkurt Yavuz Sultan Selim Han’ın şairlik yönünü anlattı ve Yavuz Sultan Selim’in bir şiirini okudu. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Altuntaş yaptı. Altuntaş” Sultan Selim kısa süren hükümdarlığına önemli zaferler sığdırmış Asya ve Avrupa’daki Osmanlı hakimiyetini Afrika kıtasına da ulaştırmıştır. Saltanatının ikinci yılında Safeviler ile yaptığı Çaldıran muharebesinden sonra Mısır’a yönelmiş, kutsal toprakları dış tehditlere özellikle de Portekizlilere karşı koruyamayacak durumda olan Memluk ordusuna karşı Mercidabık ve Ridaniye’de galibiyet elde etmiştir. Iran, Suriye ve sonunda Mısır üzerine yaptığı meşakkatli seferlerle ana hatlarını dedesi Fatihin çizdiği cihangir devlet idealini bir adım daha öteye taşımış, babasından devraldığı Osmanlı topraklarını yaklaşık üç katına çıkarmış, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a büyük bir cihan imparatorluğuna dönüşecek bir devlet bırakmıştır.

Nihai kertede Sultan Selim imparatorluğu kendisinden önceki liderlerin hepsinden daha fazla genişletmiş, İmparatorluğa 20. yüzyıldaki çöküşüne kadar koruyacağı şeklini kazandırmıştı” dedi. Yavuz Sultan Selim konulu resim sergisinin gezilmesiyle program son buldu.

Haber/Harun PEHLİVAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10