Durgun: Üreticinin sesini duyun!

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ergin Durgun yaptığı açıklamada süt fiyatlarına değindi.

Tekirdağ 14.10.2020 15:34:00 0
Durgun: Üreticinin sesini duyun!

ACİLEN BU KARARDAN DÖNÜLMELİDİR

 

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ergin Durgun “Süt fiyatındaki kabul edilemez bu yanlıştan acil bir şekilde geri dönülmelidir. Buradan uyarıyorum bu süt fiyatının sonuçları hem süt üreticisine olumsuz etki edeceği gibi hem de uzun vadede süt ve süt ürünleri tüketicileri vatandaşlarımızın tamamına olumsuz tesir edecektir. Süt üreticisi zaten zor zamanlar geçiriyordu sürekli maliyetleri artıyordu süt fiyatı ile ilgili verilen bu karar işleri daha da zora soktuğu için işin içinden çıkılmaz bir hale geldi. Bıçak kemiğe dayanmıştı bu karar kemiği de parçalar! Süt üretim maliyeti özellikle yem hammaddelerinin birçoğu yurtdışından dövizle geldiğinden çok ciddi oranlarda artış gösterdi yine aynı şekilde tüm girdilerde artış yaşadık biz çok para kazanalım istemiyoruz çok yüksek süt fiyatı olsun istemiyoruz biz artan üretim maliyetlerimizin bizim ürettiğimiz ürünlerin satış fiyatına yansımasını istiyoruz. Artan maliyetler altında ezilmek istemiyoruz zarar etmek istemiyoruz biz zor şartlarda da olsa üretime devam etmek istiyoruz fakat sizler de takdir edersiniz ki zarar ederek ne kadar zaman bu işi devam ettirebiliriz. Bu şekilde bu yanlıştan acilen geri dönülmesini istiyoruz. Tüm sektörlerde üretim maliyeti artışları üretilen ürünlerin satış fiyatlarına yansıtılır bu gayet normal bir durumdur. Peki neden süt üreticilerinin maliyet artışının süt fiyatına yansıtılmasına izin verilmiyor? Süt fiyatında artış yapılmayarak desteğinde artış yapıldı o da bize göre düşük bir artış ve ne zaman ödeneceği belli değil şuan da süt üreticisinin geriye dönük 6 aylık süt desteği alacağı var! Üreticilere kulak verilmesi sadece süt üreticisi için değil toplumun tamamının faydasına olacaktır yoksa süt ve et üreticilerinin sayısı azalacak ve ülkemiz Namerde muhtaç kalacaktır buradan uyarıyorum milletimizi Namerde muhtaç etmeyin süt üreticisinin sesine kulak verin! Bize diyorlar gençler bu işi yapmıyor bu şartlarda nasıl yapsın ki zaten sektörün içerisindeki insanlar bile pişmanken memnun değilken bu insanlar Çocuklarına nasıl bu işi tavsiye etsin bu insanlar çocuklarına tavsiye eder mi?

 

NE OLACAK BU ET VE SÜT ÜRETİCİSİNİN HALİ ?

 

Durgun “ Buradan uyarıyorum bu şekilde süt üreticisi zarar etmeye devam ederse mecburen bu işi bırakmak zorunda kalacak fakat ülkemizin süt ve et ihtiyacının karşılanması gerekecek bu defa ya yurtdışından ithalat yoluyla karşılanacak ya da sermaye sahipleri çok büyük Çiftlikler kurarak bu üretimi gerçekleştirir. Belki bunların sahipleri ülkemiz vatandaşı şirketi bile olmayabilir. Ama onlar bizim aile işletmelerimiz gibi bu iş yapmazlar yol köprü hastane havalimanı yapan sermaye şirketleri gibi devletten fiyat ve alım garantisi isteyerek yaparlar öyleyse biz de diyoruz ki devletimiz günün birinde fiyat ve alım garantisi verecekse günün birinde vermek zorunda kalacaksa bunu belki sahipleri ülkemiz vatandaşı bile olmayacak büyük sermaye şirketlerinin çiftlikleri için değil kırsalda yaşayan aile işletmeleri için yapsın üretilen ürüne fiyat ve alım garantisi verilsin. Sen yeter ki üret gerisini düşünme densin. Aynı sıkıntı et üreticisi besicilerde de var. Ramazan ayında bir kilo karkas et kesim fiyatı 40TL iken bu gün yem ve tüm üretim kalemlerinin maliyetlerinin artmasına rağmen kilosu 37TL’ye düştüğü halde bile hayvanını satamamakta! Ne olacak bu et ve süt üreticisinin hali? Üreticinin sesini duyun! Amacımız üzüm yemek bağcı dövmek değil! " dedi.

 

Haber/Harun PEHLİVAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10