Abban: Dünyada her 100 kişiden 11'i açlıkla mücadele ediyor

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban 16 Ekim Dünya Gıda günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Abban "Tarihe baktığımızda açlığın her zaman var olduğunu görüyoruz. Açlığın

Çerkezköy 15.10.2020 18:03:00 0
Abban: Dünyada her 100 kişiden 11

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban yaptığı açıklamada “ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Tarım ve Orman Bakanlığımız ve FAO işbirliği ile çeşitli etkinliklerle Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. FAO'nun kuruluşunun 75. yıldönümünün de kutlanacağı bu yılki Dünya Gıda Günü teması, "Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim" olarak belirlendi. Bu yıl 40'ıncısının düzenleneceği Dünya Gıda Günü, Covid-19 pandemisi nedeniyle 16 Ekim 2020 tarihinde, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin  katılımlarıyla dijital bir etkinlikle kutlanacak olup bu çerçevede FAO, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademi dahil olmak üzere tüm paydaşlarla birlikte COVID-19 salgınının gıda güvenliği ve tarımsal geçim kaynaklarına yönelik oluşturduğu tehditlerle mücadele etmek ve özellikle bu tehditlerden en çok etkilenen kesimlerin yeniden ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için küresel iş birliği ve dayanışma çağrısı yapılacaktır.


672 MİLYONU OBEZDİR


Tarihe bakıldığında açlığın her zaman var olduğunu gördüklerine kaydeden Abban” Açlığın sebepleri ise hep aynı, Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen her dokuz kişiden biri kronik açlık çekmektedir. Her yıl tüm dünyada 1.3 milyar ton gıda kayıp ya da israf edilirken, 3 milyar kişi sağlıklı gıdaya erişemiyor, her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor. Bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor. Türkiye’de ise her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf oluyor. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşanıyor. Aynı zamanda 1,9 milyar kişi aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Obezite sorunu; hastalık ve ölüm riskini arttırmaktadır. Çok fazla tüketen ya da kötü beslenen kişiler ile yeterli gıda bulamayan kişiler arasında bir denge kurulması gerekmektedir. Çöpe giden gıdaların miktarını azaltmak için yeni çözümler hayatımızın bir parçası olmak zorundadır. Mevcut deneyimler gösteriyor ki: Ülkeler, kurumlar ve bireyler hep birlikte çalıştığında, gıda güvenliği ve beslenme alanında büyük bir gelişme kaydetmek mümkündür. Dünya olarak COVİD 19 Pandemisi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Dünya Gıda Günü’nün gıda israfına karşı da mücadelemizin dönüm noktalarından birisi olması dileğiyle, tüm halkımızın Dünya Gıda gününü kutluyorum” dedi. 


Haber/Faik Onur KAYA
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10