Öztrak: Yeniden yapılandırma yetersiz 

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Yeniden yapılandırma bir süreliğine milleti rahatlatır. Ama bugü

Tekirdağ 24.10.2020 16:35:00 0
Öztrak: Yeniden yapılandırma yetersiz 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Bütçe hakkının, milletin seçtiği ve kendisini en geniş şekilde temsil eden parlamentolara ait olduğunu kaydeden Öztrak, "Bizim Anayasamızın 151. maddesi, 'Bütçe teklifi Cumhurbaşkanı tarafından, mali yılbaşından en az 75 gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulur' der. Anayasanın emri bu. Ancak burada da Sarayın Anayasaya uymadığı ve TBMM’nin bütçe hakkına saygı göstermediği görülüyor" dedi. 


"1 TRİLYONDAN FAZLA VERGİ TOPLANACAK"


2021 Yılı Bütçe Tasarısı'nın "laf olsun, torba dolsun" hesabıyla hazırlandığını belirten Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin içinde olduğu ekonomik buhran, nasıl Saraya uğramadıysa, bütçeye de yansımamıştır. Saray gelecek yıl, siftahsız dükkan kapatan esnafımızdan, borca batırdığı çiftçilerimizden, KOBİ’lerimizden, işlerini ellerinden aldığı işçilerimizden, mutfağındaki tencereyi kaynatamayan ev kadınlarımızdan, sayıları 13 milyonu aşan işsizlerimizden, '1 trilyon 58 milyar TL vergi toplayacağım' diyor. Buna göre milletten toplanacak vergiler bir önceki yıla göre yüzde 16.4 artıyor. 2021 yılında, bu ülkede toplanacak her 5 TL’lik verginin 1 TL’si de ÖTV’den geliyor. Önümüzdeki yıl, akaryakıt ve doğal gaz kullanırken 76.5 milyar TL tutarında ÖTV ödeyeceğiz. Araba ya da başka bir motorlu araç alırsak, devlete ödeyeceğimiz ÖTV’lerin toplamı yüzde 20 artışla 40 milyar TL’ye çıkacak. Beyaz eşya, cep telefonu, bilgisayar alırken ödeyeceğimiz ÖTV ise yüzde 19 artarak 13.5 milyar TL olacak. Üstüne üstlük bir de devlet, evden işe giden vatandaştan 6 milyar TL’lik trafik cezası kesmeyi öngörüyor. Yine önümüzdeki yıl toplam cezalar tüm cezalar dahil 19 milyar TL’yi aşacak."


"VERGİLER NEREYE GİDECEK?"


CHP'li Faik Öztrak, toplanacak vergilerin nereye gideceğini sorarak, "Bu bütçeyle devlet önümüzdeki yıl 1.3 trilyon TL harcama yapacak. Buna göre bir yıl önceye göre harcamalar yüzde 11 artıyor. Bunun 180 milyar TL’si faize gidiyor. Faiz lobilerinin cebine gidecek para ise 2021’de tam yüzde 31 oranında artıyor. Buna karşılık, çoğu vatandaş için yapılan hizmetlere harcanacak, faiz dışı giderlerdeki artış ise yüzde 8.5 seviyesinde kalıyor. Yani vatandaştan toplayacakları vergi yüzde 16.5 artarken, faizcilere verecekleri para yüzde 31 artacak" ifadelerini kaydetti. 


GRİP AŞISININ AZ OLMASINA ELEŞTİRİ 


Grip aşısının yetersizliğine de değinen Öztrak, şunları kaydetti: "Koronavirüs salgınında, kronik hasta ve yaşlılar önemli bir risk grubu. Bu grubun grip aşısı olması önemli. Ama ithal edilen aşı sayısı sınırlı. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Saray grip aşısını karneye bağlamış hem de tele-karneye. Aşı olmaya hak kazananlar bunu e-nabız üzerinden öğreneceklermiş. Bunu yaparken de bir risk belirleme sistemi kullanılıyormuş. Aşıyı ancak puanı tutanlar yaptırabilecekmiş. Ama vatandaşın bu puanı nasıl tutturacağından haberi yok. Şimdi bir örnek vereyim, 1948 doğumlu bir vatandaşımız bize müracaat ediyor, 72 yaşında. 'Ben bypasslıyım, tansiyon hastasıyım, geçen sene menenjit oldum. 4 tane raporlu ilacım var. Eşim tansiyon hastası 5 tane raporlu ilacı var' diyor. Ama bunlara e-nabız üzerinden aşı için kendilerine gelen yazıyı da bize gönderiyor. Aynen okuyorum: 'İdari izne esas Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesi. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (2020/8) kapsamında, Bakanlığımızın belirlediği riskli kronik hastalığınız bulunmamaktadır.' Anlaşılan; yaşlı olmanız ya da kronik hastalığınızın olması grip aşısına ulaşmanıza yetmiyor. Şekerin olacak, şekerin gözüne vurmuş olacak, ya da bir tarafınıza inme inmiş olacak. Ancak o zaman aşı bulabileceksiniz. O da belki." 


"FAİZ VE BORÇ SİLİNMELİ"


Hükümetin son hazırladığı kamu alacaklarının yeniden yapılandırma yasasını da eleştiren CHP'li Öztrak, şu görüşleri ifade etti: "Saray, Meclis’teki torba yasaya yeni bir yapılandırma ekleyeceğini söyledi. Biz buradan bir kere daha tekrar edelim; yeniden yapılandırma bir süreliğine milleti rahatlatır. Ama bugün ortada olan sorunu çözmez. Yarın yeni yapılandırmaları yapmak zorunda kalırsınız. Bu iş döne döne borç yapılandırarak olacak iş değildir. Bu salgın nedeniyle ödenemez noktalara ulaşan bu borçların mümkünse anapara ve faizlerinin silinmesi gerekir. Esnafa, çiftçiye, ailelere, KOBİ’lere sıfırdan başlama imkanı sağlamak lazımdır. Bu yapılamıyorsa, en azından bu kesimleri borç faizlerinden kurtarmak gerekir." 


Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10