Çerkezköy-Kapıkule tren hattında yüzde 13 fiziksel ilerleme sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, geçtiğimiz hafta Tekirdağ'da yaptığı konuşmada, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule Hattı'nın inşa çalışmalarına

Çerkezköy 19.11.2020 17:54:00 0
Çerkezköy-Kapıkule tren hattında yüzde 13 fiziksel ilerleme sağlandı

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığın 2021 yılı bütçe sunumunu gerçekleştirirken hızlı tren projeleriyle ilgili bilgiler veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinin, İpek Demiryolu güzergahının Türkiye'den geçen bölümünün Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalardan birini oluşturduğunu ifade etti.

 

SEYAHAT SÜRESİ ÜÇTE BİRE DÜŞECEK

 

Söz konusu projeyle Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresini 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresini ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşmesini hedeflediklerini kaydeden Bakan Adil Karaismailoğlu, "Amacımız mevcut hat kapasitesinin de 4 kat artırılması. Proje iki kesimden oluşuyor. 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule projesinin ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule kesiminin yapımına başladık. Bugün itibarıyla yüzde 13 fiziksel ilerleme sağladık. 76 kilometrelik Halkalı-Çerkezköy kesiminin ise ihale çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

 

 

HATLARIN YÜZDE 45'İ ELEKTRİKLİ HALE GELDİ

 

Bakan Karaismailoğlu, demiryolu hatlarının yüzde 45'ini elektrikli hale getirdiklerinin altını çizerek, “Böylece hem verimliliği artırıyoruz hem de karbondioksit emisyonunu azaltarak çevreye daha duyarlı bir işletmeciliğe geçiyoruz. 2023 yılı sonu hedefimiz elektrikli hat uzunluğumuzu yüzde 77'ye çıkarmak. Öte yandan, demiryolu hatlarımızın yüzde 51'ini sinyalli hale getirdik. Yolcu ve yük taşımacılığında güvenliği ve işletme hızını artırmak için 1613 kilometrede sinyalizasyon çalışmalarına devam ediyoruz. 2023 yılı sonu hedefimizse hatlarımızın yüzde 79'unu sinyalli hale getirmek” ifadelerini kaydetti.

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İNŞA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK

 

AK Parti İl Kongresi ve bir dizi açılış gerçekleştirmek üzere geçtiğimiz hafta Tekirdağ'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'yle ilgili süreci değerlendirmişti. AK Parti Tekirdağ İl Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya-Avrupa koridorunun ilk parçasını oluşturan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'yle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "İki kesimden oluşan 2 projenin 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule Hattı'nın inşa çalışmalarına başladık. Ayrıca, 76 kilometrelik Halkalı-Çerkezköy hattıyla ilgili hazırlıklar da devam ediyor" demişti.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10