Vali Yıldırım, Şarköy'de zeytin hasadına katıldı

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım,  Şarköy ilçesinde düzenlenen üzüm hasadına katıldı. Üreticilerle birlikte zeytin hasadı yapan Vali Yıldırım, hasadın bol ve bereketli geçmesini istedi. Mür

Şarköy 21.11.2020 18:26:00 0
Vali Yıldırım, Şarköy

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, beraberinde Şarköy Kaymakamı Şenol Kaya, Belediye Başkanı Alpay Var, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen'in de aralarında bulunduğu yetkililerle İğdebalar Mahallesi'nde  Osman Ayta'ın bahçesindeki zeytin hasadına katıldı.

 

YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

 

Zeytin üreticileriyle bir süre sohbet eden Vali Yıldırım, zeytin hasadının bol ve bereketli geçmesini diledi. Zeytin hasadı sonrasında Şarköy ilçemizde Eriklice Kooperatifi Yağhanesini ziyaret ederek zeytinin yağa dönüştürülmesi süreci ile ilgili bilgi aldı. Sonrasında Vali Yıldırım, Marmara Birlik Zeytinyağı Fabrikası’nı ziyaret etti. Fabrikayı gezen Vali Yıldırım, fabrika hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

 

2 BİN 500 ÜRETİCİ BULUNUYOR

 

Ziyarette konuşan Vali Yıldırım “ Zeytincilik, İlçemiz için önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olarak görülmektedir. Genel olarak bölgemizde Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Çiftçilerimiz, yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını Marmarabirlik Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne satarken, bir kısmını da kendi imkânları ile değerlendirmektedir. İlçemizde zeytin yetiştiriciliği, 2 bin 500 üreticinin 41 bin 500 dekar alan üzerinde bulunan yaklaşık 1.037.500 adet zeytin ağacı ile gerçekleşmektedir. Genel olarak sofralık ve yağlık olarak değerlendirildiğinde yıllık ortalama 12 bin ton civarında zeytin üretimimiz gerçekleşmektedir. İlçemiz genelinde, 2020 yılı üretim sezonunda önceki yıllara göre özellikle kış döneminde daha az yağış gerçekleşmesi, tam çiçeklenme dönemi zamanında meydana gelen lokal aşırı yağışlar ve düşük sıcaklıklar nedeniyle ortaya çıkan döllenme eksikliği ile gece-gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeniyle zeytin ağaçlarının meyve tutumunda aşırı düşüş gözlemlenmiştir. Yaz aylarının da yağışsız ve sıcak geçmesi ile kuraksama yaşanmış olup, meyve kalitesi düşük kalmıştır. Bazı zeytin ağaçlarında meyve tutumunun gerçekleşmediği ve bu nedenle de ürün hasadı yapılamadığı tespit edilmiştir. Belirtilen iklimsel faktörlerden dolayı, İlçemiz genelinde yüzde 40-45 arası rekolte kaybı yaşanabileceği kanaatindeyiz” dedi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10