Öztrak: Türkiye büyük bir buhranın içinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin derin bir devlet krizini, yakıcı bir ekonomik krizle b

Tekirdağ 21.11.2020 18:16:00 0
Öztrak: Türkiye büyük bir buhranın içinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Atlantik ötesinden esen yeni rüzgârlarla faiz baronlarının taleplerinin arasına sıkışan Saray'ın, artık kahramanlık türkülerini bıraktığını belirterek, “Sarayın hoparlöründen, 'demokrasi, ekonomi ve hukukta reform' avazeleri yükseliyor. Ama türküyü değiştiren saray, oynadığı oyunu değiştirmiyor" dedi. Hükümetin ekonomik politikalarını eleştiren Öztrak, "İki gün önce Erdoğan, TOBB’un Ekonomi Şurası’nda 'Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmemeliyiz' dedi mi? Dedi. Dün TCMB, politika faizini 475 baz puan artırıp, yüzde 15’e yükseltti. Bugün de çıkmış, 'Bunu acı reçete kapsamında yaptıklarını' söylüyor. Yaptıkları faiz artışı, son 5 yılda gerçekleştirdikleri en yüksek ikinci faiz artışı. Peki, bu yüzde 15’lik politika faizleri hangi ülkelerde var? Ben sayıyım; Sierra Leone, Güney Sudan, Angola, Gana. İşte faizde aynı ligde bulunduğumuz ülkelerden bazıları bunlar" diye konuştu.

 

HÜKÜMETE EKONOMİ ÜZERİNDEN YÜKLENDİ

 

CHP'li Faik Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hukuk devleti bu kadar yıpratılmasaydı, yandaşlar bu kadar kayrılmasaydı, Saray ahalisi başta olmak üzere bu ülkede israftan, şatafattan vazgeçebilseydi, mali disiplin fon gibi uygulamalarla delik deşik edilmeseydi, para politikası daha şeffaf olsaydı, ayakları yere basan bir program izlenseydi, kamu bankalarının arka kapılarından yapılan alışverişlerle, döviz rezervlerimiz eritilmeseydi, Sarayın kibirli şahsının kerameti kendinden menkul faiz enflasyon teorisi ispat edilmeye çalışılmasaydı, böyle yüksek bir faiz artışına, esnafın, sanayicinin, ihracatçının, çiftçinin, ailelerin sırtına bu kadar ağır bir yük yüklemeye, bu kadar acı bir ilaç içirmeye ihtiyaç olur muydu? Millet böyle acımasız bir faiz ve döviz cenderesine sokulur muydu? Hayır. Tabi bu arada Sarayın kibirli başı da Nobel Ekonomi Ödülünü alma fırsatını bu faiz artışlarıyla kaçırdı.

 

"BORÇ BATAĞINDAKİ ESNAF VE KOBİLER TAMAMEN YALNIZ"

 

Biz bunlar olmasın diye, bu iktidarı çok uyardık. Yapılması gerekenleri madde madde söyledik, dinlemediler. Yeni kadrolar, yeni kurallar, yeni kurumlar dedik kulakları duymadı. Şimdi, dünya faiz indirirken, faizi hem de katmerli bir biçimde arttırmak zorunda kaldılar. Bu faizle ancak sıcak para baronları paradan, para kazanabilir. Bu faizle yatırım olmaz, bu faizle üretim olmaz, bu faizle ihracat yapılmaz. Bu faizle millete iş de aş da verilemez. Daha bir gün önce, Covid-19’un pik yapması nedeniyle, ekonomide yeniden kapanma önlemlerini açıkladılar, ertesi gün de faizleri yüzde 15’e yükseltmek zorunda kaldılar. Salgının ilk dalgasında, kapattıkları işyerlerinin zararlarını, işsiz kalanların ücretlerini bütçeden karşılamak yerine, faizleri aşağı çekip, kredi musluklarını açarak krizi aşmaya çalışmışlardı. Borca batmış milletimizi, daha da borçlandırmışlardı. Şimdi artık elde açılacak kredi kalmadı, ucuz faizli kredi imkânı da kalmadı. Bunlar olsa da millette yeni borcun altına girecek takat kalmadı. Borç batağındaki esnaf ve KOBİ’ler, şimdi tamamen yalnız. 10 milyonu aşan işsizlerimizin sayısı daha da artacak. Bu millet ne yiyecek, ne içecek."

 

"ESNAFLARIN KREDİLERİNİ FAİZSİZ ERTELEYİN"

 

Esnafların sorunlarına değinen Öztrak, "Salgının dünyada yeniden yükselmesiyle birlikte hazır giyim sektöründe, ihracat siparişlerinin erteleme ve iptal haberleri geliyor. Şimdi günlük 39 lirayla yaşamaya mahkûm edilen, emekçilerimizin, işini yitirecek olan işsizlerimizin sayısı daha da artacak. Evet, başka ülkeler de salgınla mücadele için sosyal hareketliliği kısıtlayacak pek çok tedbiri alıyor. Ama bu tedbirlerin arkasına vatandaşını koruyacak tedbirleri de koyuyor. Esnafını destekliyor, emekçisini destekliyor, iş insanını destekliyor, çiftçisini destekliyor. Sarayın destek diye bildiği, faiziyle borç vermek, faiziyle borcu ertelemek. Ama dediğim gibi. Şimdi orada da deniz bitti. O zaman çare vatandaşın feryadına kulaklarını tıkamak oluyor. Haydi, bizi dinlemediniz, vatandaşı da dinlemediniz, bari akrabanız olan ATO Başkanı’nın sözlerini dinleyin. Esnafa ve işletmelere kira yardımında bulunun. Ama bu yeter mi? Yetmez. 6 ay doldu ilk dalgada esnafa dağıttığınız 50 bin liralık kredilerin ödeme günü bugün geldi. Bu kredileri iki yıl daha faizsiz, erteleyin. Aynı yere geldik döndük dolaştık. Bunu nasıl ödeyecek esnaf? Esnafın elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyin. Kırk yıl devlete vergi veren esnafa, en azından kırk gün bir bakın" dedi.

 

"ÇİFTÇİNİN BORCUNU YAPILANDIRIN"

 

Çiftçilerin durumunun da içler acısı olduğuna dikkat çeken Öztrak, şunları söyledi: "Borç gırtlağı aşmış. Banka kredisi, kooperatifi, elektriği, veresiye ilacı, gübresi derken, borçlar dağ gibi birikmiş. Buradan defalarca söyledik. Çiftçimiz zor durumda. Bu çiftçilerin bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını yapılandırın. Faizlerini silin, çiftçilerin ödemelerini faizsiz erteleyin. Arkadaşlarımız, çiftçinin tarım kredi ve banka borçlarının yapılandırılması için çok sayıda kanun teklifi verdi. Bunlar meclisin gündeminde duruyor. Gelin bu teklifleri değerlendirin. Ama o irade, bunlarda yok. Tek bildikleri algıyı yönetmek. Devletin ajansına gidiyorlar, 'Torba Kanun’la çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları yapılandırılacak' diye haber yaptırıyor. Kim yaptırıyor? Saray. Sonra bakıyoruz Sarayın imzaladığı Torba Kanun’da böyle bir düzenleme yok. Tarım Kredi Kooperatifleri, borcunu ödeyemeyen çiftçinin ve kefillerinin malına, mülküne, tarlasına haciz getiriyor. Çiftçilerimiz, 'Kooperatif müdürleri, çiftçinin malını Saray’ın yandaşlarına peşkeş çekiyor' diye feryat ediyorlar. Bunu duyun."

 

"AYÇİÇEK İTHALATINDA DÜNYA LİDERİYİZ"

 

Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi üretemedikçe, mutfaktaki yangının da büyüdüğünü dile getiren Öztrak, "TÜİK makyajıyla gizlense de, ayçiçeği yağının fiyatı sene başından bu yana neredeyse ikiye katlandı. Marketlerde 5 litrelik yağ 70 liraya dayandı. Bu bereketli topraklarda üreteceğimize ithal ediyoruz. Ayçiçeği ithalatında 2019’da dünyada lideriz. 2003’ten bu yana, yağlık ayçiçeği ithalatı için 5,5 milyar dolar ödemişiz. Yani kendi çiftçimizi üretemez hale getirirken Saray hükümeti, 17 yılda 5,5 milyar doları almış götürmüş, elin çiftçisinin cebine koymuş. 211 milyar Türk lirası benim çiftçime borcu varmış ne gam. Sadece ayçiçeği mi? Buğdayda ithalat rekoru bizde. Son 17 yılda buğday ithalatına 18 milyar dolar ödemişiz. Ama her ne hikmetse un fiyatları arttıkça artıyor. İçerde de çiftçiye doğru düzgün bir şey verdiğiniz yok. Sadece son bir ayda soframızdaki ekmeğe, iki kere zam yapıldı. İstanbul’da ekmeğin fiyatı 2 liraya çıktı" dedi.

 

"HÜKÜMET 'ÖZEL HASTANEDE TEST OL' DİYOR"

 

Pandemi döneminde insanların canı ile cüzdanı arasına sıkıştırıldığını aktaran CHP'li Faik Öztrak, "Bu salgında insanlar boş yatak bulamıyor. AK Parti’nin il ve ilçe başkanlarından tavassut istiyorlar, hastanelerde yer yok. Devlet hastanelerinde ilaç, grip aşısı, test büyük sorun. Vatandaşa 5 maskeyi parasız dağıtamayan hükümet, şimdi '250 lira ver, özel hastanede test ol' diyor. O da en azı ha. 500 TL ödeyenler de var" ifadelerini kaydetti.

 

"GEÇİM SIKINTISI PARTİ DİNLEMİYOR"

 

Öztrak, "Millet perişan. Dün bir kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçim sıkıntısı o partili, bu partili dinlemiyor. CHP seçmeninin yüzde 20’si, AK Parti seçmeninin yüzde 22’si, MHP seçmeninin yüzde 24’ü 'temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını' söylüyor. Halkın yüzde 48’i geliriyle sadece beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Şimdi bu hale düşürdüğünüz millete kemer sık diyorsunuz, acı ilaç içirmeye kalkıyorsunuz. Çok açık söylüyorum: Mazlumun ahı indirir şahı. Millet yaptığınızı görüyor, notunuzu veriyor. Önüne gelecek ilk sandıkta da, sizleri evlerinize gönderecek" şeklinde konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10