Tekirdağ'da kent arşivi kuruldu

Resmi belge ve fotoğraflardan oluşan 72 bin Osmanlıca belgeyle Tekirdağ kent arşivi oluşturuldu. İl Kültür Müdürlüğü'nün, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Kültür

Tekirdağ 25.11.2020 16:30:00 0
Tekirdağ


Osmanlıca 72 bin belgeden oluşturulan kent arşivinde, özelikle soyut ve somut olmayan kültür mirasları, belgeler, fotoğraflar, her türlü dijital veya dijital olmayan materyalin düzenleneceğini, programlanacağını ve halka açık hale getirileceğini belirten Tekirdağ İl Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu,"Tekirdağ'da Osmanlı'dan günümüze gelen kültürel miraslar, resmi belgeler, fotoğraflar gazete ve her türlü materyallerden oluşan arşiv odası kuruldu" dedi.

 

 

ESKİ GAZETELER DE ARŞİVDE

 

Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan ve müze şeklinde tasarlanan odada, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan 72 bin Osmanlıca belge, yerel ve ulusal gazetenin yanı sıra fotoğrafların da bulunduğunu kaydeden Hacıoğlu, "Osmanlıda kadıların tuttuğu günlük şeriye sicil, (kaza kadılarının her türlü verdikleri kararla merkezden gelen emirlerin kayıt edildiği belge) en çok dikkat çeken eserler olurken, yerel ve ulusal gazeteler de arşivde bulunuyor. Kentte görev yapan kişilerin fotoğrafları ile binlerce belgeden oluşan arşivin kurulma amacı gelecek kuşaklara bu verilerin aktarılması. Tekirdağ'ın yanı sıra Edirne, Kırklareli'de yayınlanan gazeteler ile Osmanlı'dan belgelerin bulunduğu arşiv, ilerleyen günlerde dijital platforma aktarılıp milyonlarca kişinin erişimine açılacak" dedi.

 

 

 

 

AMAÇ, ARAŞTIRMACILARA FIRSAT SUNMAK

 

İl Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Tekirdağ'ın arşivini oluşturup amaçlarının araştırmacılara fırsat sağlamak olduğunu belirterek, "Bu kent arşivinde Tekirdağ'ın geçmişten bugüne tüm hatıralarının yaşatılması hedefleniyor. Amaç burada özelikle Tekirdağ hakkında araştırma yapan araştırmacılara fırsat sağlamak, onların işlerini kolaylaştırmak. Bir de evlerin gizli köşelerinde kalmış olan bu tarihe özel materyallerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Arşivimiz içinde çok çeşitli eserlerimiz var. Osmanlı döneminden kalma belgeler olduğu gibi yakın Cumhuriyet döneminden de belgeler mevcut. Mesela Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Başkanlığı'ndan elde edilen eserler, Edirne Tekirdağ ve Kırklareli'ni de içine alan 72 bin adet bir belgeden bahsedebiliriz, Osmanlıca" ifadelerini kaydetti.

 

 

HALKIN YARARINA SUNULDU

 

Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hamide Çakır da Tekirdağ'ın en iyi arşivini oluşturduklarını dile getirerek, "Burada 1957 yılından bu yana yerel ve ulusal gazetelerden günümüze kadar ciltlenmiş gazeteler bulunmaktadır. Bunun yanında 400 kitap ve dokümanlarımız var. Tekirdağ ile ilgili eski fotoğraflarımız var. Bu odamız Tekirdağ Valiliği ile birlikte bir proje başlatmıştık, sivil toplum kuruluşlarından, tarihi kurumlardan tarihi belgeler yani Tekirdağ'ın tarihi, arşivlik malzemeler bunları bekliyoruz. Bir kısmı geldi. En son olarak Osmanlı Devlet arşivinden seriye sicilleri dahil Tekirdağ ile ilgili dokümanları dijital ortamda aldık. Halkımıza sunmak üzere işlemlerini yaptık. Halkımızdan bu tür dokümanları arşivlik yapmak üzere beklemekteyiz. Tekirdağ üzerine en iyi kaynak bizim elimizde. Halkın yararına sunmuş bulanmaktayız" şeklinde konuştu.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10