CHP Milletvekili Aygun, çiftçiye haciz yağmurunu TBMM gündemine taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, "Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiyi haciz yağmuruna tutmaya başladı. Amasya'nın Büyük Kızılca köyünde 1 günde 10 traktöre haciz konuluyor.

Tekirdağ 26.11.2020 15:29:00 0
CHP Milletvekili Aygun, çiftçiye haciz yağmurunu TBMM gündemine taşıdı

 

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde çiftçinin yine pas geçildiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Cengiz İnşaat’ın değil, çiftçimizin borcunu temizleyelim” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanun Teklifi'ne ilişkin eleştirilerde bulunan CHP'li Aygun, “Bu torba kanununda da çiftçinin adı yok. Çiftçiye elektrik indirimi yok. Oysa çiftçinin tarımsal sulama elektrik kullanım maliyeti geçen yıla göre yüzde 70 arttı. Çiftçiye elektrik desteği verelim ve bankalara olan borcunu yapılandıralım. Cengiz İnşaat’ın değil, çiftçinin borcunu temizleyelim” dedi.

 

 

“YARGITAY KARARI UYGULANMIYOR”

 

Aygun, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin tarlasını sürdüğü traktörlere haciz gönderdiğini belirterek, “Amasya Kızılca köyünde 1 günde 10 traktöre haciz konuldu. Sivas'ta, Erzurum'da, Çanakkale'de, Edirne'de hacizler var. Türkiye'nin her yerinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye haciz getiriyor” dedi. Yargıtay 12. Dairesi’nin 2019 yılında “Çiftçinin tarım alet ve ekipmanları haczedilemez” yönünde karar aldığını anımsatan Aygun, “Emekli maaşları nasıl haczedilemiyor ise traktör de haczedilemez. Çünkü o çiftçinin üretim aracıdır. Ama yüksek yargı kararı uygulanmıyor” ifadelerini kaydetti.

 

 

 

 

 

"DANIŞTAY KARARINA UYULMUYOR"

 

Danıştay 10. Dairesi’nin kararına rağmen, üreticinin tarımsal sulama elektrik borcu nedeniyle tarımsal desteklerine de bloke konulduğunu vurgulayan Aygun, şöyle devam etti: “Oysa Danıştay, elektrik borçlarının kamu alacağı tahsil usulüne tabi olmadığını vurgulamıştır. Ne var ki Danıştay kararına uymayan elektrik dağıtım şirketleri, çiftçilerin tarımsal destek ödemelerine bloke koymaya devam etmektedir. Yani üst mahkeme kararlarının uygulanmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu çok vahimdir. Bu ülke insanının adalet duygusunun kaybına yol açmaktadır.”

 

 

 

FİYATLAR YÜZDE 70 ARTTI

 

 

Aygun, 22 Haziran 2020 tarihinde verdikleri yasa teklifi ile hem tüm çiftçilerin borçlarının faizini silerek anaparayı 5 takside böldüklerini, hem de tarımsal sulama elektrik borcu olan çiftçinin tarımsal desteklerine ipotek konulmasını engellediklerini anımsatarak, “Gelin bu teklifi yasalaştıralım. Tüm partiler olarak birleşip çiftçiyi rahatlatalım” çağrısı yaptı. Elektrik fiyatlarının patladığını söyleyen Aygun, “Tüketicimiz konutlarda 1 kilovatsaat elektrik için ortalama 71,2 kuruş ödemektedir. Çiftçinin tarımsal sulama elektrik borcu kilovatsaat başına ise 83 kuruşa çıkmış. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 70 artmıştır. Geçen seneye göre artan bu rakamlara rağmen, sadece 6 ilde çiftçiye destekleme uygulaması var. Bu tüm Türkiye’ye yayılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 

"ÇİFTÇİ DESTEKLERİNDE DAMPİNG YAPTINIZ"

 

Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışa rağmen 2021 bütçesinde tarımsal desteklemelerin azaldığını vurgulayan CHP'li Aygun, “Çiftçinin desteklerinde damping yaptınız. Sandıkta da çiftçi size damping yapacak” dedi. Mazot ve gübre gibi tarımsal desteklerden yüzde 2-4 oranında Gelir Vergisi kesilmesini de eleştiren Aygun, “Gelin bu yanlıştan dönelim” çağrısında bulundu.

 

 

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10