Çetin'den Albayrak'a bütçe tepkisi

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen 2021 yılı bütçesi hakkında açıklamada bulundu. Kapaklı'ya ayrılan bütçenin içler acÄ?

Tekirdağ 28.11.2020 14:03:00 0
Çetin

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin yaptığı açıklamada “ 2021 yatırım programı Kapsamında 2021 yılında Kapaklı’ya Bahçeağıl köprüsü için 3 milyon lira, Bahçeağıl Köprüsü kamulaştırması için 300 bin lira, Kapaklı Engelli Yaşam Merkezi için 2 milyon lira, Karaağaç Yanıkağıl Köprüsü için 3 milyon lira, Katlı Otopark Yapımı için 100 bin lira, Trafik Eğitim Parkı için 3 milyon lira öngörülmüştür. 2022 yılında da Kapaklı Engelli Yaşam Merkezi için 4 milyon lira ve Katlı Otopark yapımı için 5 milyon lira öngörülmüş” diye konuştu.

 

18 MİLYON TL PLANLAMIŞLAR

 

Bahçeağıl Köprüsü’nün hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini  ifade eden Çetin “ Karaağaç ile Yanıkağıl arasındaki köprünün yenilenmesi ile ilgili de talebimiz vardı. 3 milyon lira da ona ödenek çıkartmışlar. Bu iki köprü Kapaklı için önemlidir. Ancak Kapaklı merkezle ilgili gerçekten herhangi bir proje yoktur. Kapaklı Engelli Yaşam Merkezi için 2021’e 2 milyon lira, 2022’ye de 4 milyon lira bütçe koymuşlar. Bu şu demek ‘2021 sonuna doğru belki temelini atarım, 2022 yılında da belki tamamlarım’. Katkı Otopark için toplam 18 milyon lira ayrılmış, bunun 100 bin lirası 2021’e, 5 milyon lirası da 2022’ye koymuşlar. Yani 18 milyon liralık projeyi 2021 ve 2022’de bitirmeyeceğiz demiş. Biz bunu 2 büyükşehirden talep ettik. ‘Eğer siz yapmayacaksanız bize verin biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan meydan projesi olarak o projeyi talep edeceğiz’ dedik. Ama büyükşehirde reddedildi. 18 milyon lira ile bu iş olmaz. Bu bedel 2016’da ve 2017’de de vardı. O zaman da 18 milyon lira denmişti, aradan 2-3 yıl geçti yine 18 milyon lira planlamışlar” dedi.

 

 

 

 

“BÜTÇE İÇLER ACISI”

 

Hazırlanan bütçenin içler acısı olduğunu ifade eden Çetin “ Kapaklı’yı hesaba koymayan, hizmeti düşünmeyen bir anlayış. 2020 bütçesinde Kapaklı’ya 0 ödenek ayrılmış. Buraya yatırım yapılacaksa daire başkanları ya da planlamayı yapanların en azından gelip bizimle konuşması, ‘biz buraya şu kadar bütçe ayırıyoruz, bu bütçeyi nerelere kullanalım’ demesi gerekir diye düşünüyorum. Bu da denilmedi. Dostlar alışverişte görsün diye konulmuş bir bütçe. Kapaklı’ya ayrılan bütçe Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin yüzde birine denk geliyor.  Çerkezköy’e 2021 ve 2022 yılı için 104 milyon 637 bin 650 lira, Çorlu’ya 180 milyon 234 bin 857,52 lira, Kapaklı’ya 33 milyon 300 bin lira öngörmüşler” dedi.

 

 

KAPAKLI’YA ÖNEMLİ DEĞER KAZANDIRACAK

 

Kapaklı’da hayata geçirdiği yatarımla ilgili konuşan Çetin “ Termal su ile alakalı her şey hazırlanmıştır. MTA’nın personelleri burada ve sahada hazırlıklar yapıyorlar. Bunu MTA ile birlikte ortaklaşa yapacağız. 3 ay kadar süreceğini öngörüyorlar. Hava şartları ise olumlu gittiği takdirde Mart ayı gibi suya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu proje gerçekten Kapaklı’ya önemli bir değer kazandıracak” dedi.

 

 

ALT YAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 

Kapaklı’da alt yapı çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdüğünü kaydeden Çetin “ TESKİ ekipleri tarafından Pınar Bulvarında altı ay boyunca çalışmalar sürdü. Pınar Bulvarında yapılan çalışmalar Erbay Caddesinde de yapılmaktadır. Ortada büyük yağmursuyu giderleri, sağında ve solunda kanalizasyon yenileniyor ve yine sağında ve solunda içme suyu hattında asbest borular değiştiriliyor. O borular 90’lı yıllarda yapıldı. Onlar yapılırken binalar 3 kata kadar öngörülmüş. Bugün orada 6 katlı binalar var. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki su deposundan biz Atatürk Mahallesi’ndeki 8 katlı binalara su basıyoruz. Suyun 8’inci kata çıkabilmesi için basıncını artırıyoruz. Basınç artınca asbest borular patlıyor. TESKİ tarafından o hat yenilendi. Atatürk Mahallesi’ne de yeni bir su deposu yapılıyor” dedi.

 

 

CİDDİ GELİR BEKLİYORUZ

 

Göreve geldiklerinden itibaren 64 milyonluk borcu 40 milyonun altına indirdiklerini ifade eden Çetin “ Belediyeye gelir getirecek projelerle uğraşıyoruz. Bu güne kadar 20 milyon 650 bin TL’ye yakın belediyenin kasasına girmiştir. TOKİ’den 33 dönümlük yeri belediye kazandırdık ve oraya da yeni bir projeyi hayata geçireceğiz. Bunun dışında termal tesisten de ciddi bir gelir bekliyoruz. Biz suyu bulduğumuzda otellerle ve bu işi yapanlarla görüşmeler yapacağız. Ücret karşılığında ise suyu vermeyi hedefliyoruz. Belediye olarak buradan ciddi bir gelir bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

RÜZGAR GÜLÜNÜN BORCUNU ÖDEDİK

 

Dönemin Belediye Başkanı İrfan Mandalı tarafından seçim öncesi hayata geçirilen Rüzgar gülünün borcunun bittiğini kaydeden Çetin “ Toplamda 5 milyon TL borcunu bitirdik. Rüzgar gülünün maliyeti çok yüksekti. Ben geldiğimde taksitlendirme yapalım istedik ve onlar kabul etmedi. Borç olduğu için firma rüzgar gülünü 1 yıl çalıştırmadı.  Bizde borcumuzu ödediğimiz için çalışmadığı her gün için onlardan para keseceğiz.  Düşünün bir ürün alıyorsunuz, servis çalıştırmıyor. Biz de kanuni olarak bu çalışmadığı süre için hak kaybını talep edeceğiz. Onlar ‘Sen ödemiyorsun, biz de çalıştırmıyoruz’ deme hakkına sahip değil. Umarım yakında çalıştıracaklar” açıklamasında bulundu.

 

 

“FİLM PLATOSU KURACAĞIZ”

 

İkizgöller’de film platosu oluşturmak istediklerini belirten Çetin; “İkizgöller’de biz yeni bir proje düşünüyoruz. Ağaçları kesmeden toplam maliyeti 20 milyonu geçen bir projemiz var. Oraya bir film platosu kurmak istiyoruz. Biliyorsunuz bu işi yapan ajanslar dışarıdan yer arıyorlar. Bize birkaç firma geldi. Yakında ihale yapılacak. Önümüzdeki haftalarda belli olur. Sirkülasyonu arttırmak ve ilçemize değer katmak için böyle bir proje yapalım dedik. Oradan çok fazla bir gelir beklemiyoruz. Sadece bölgemize değer katmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

 

ADALETLİ BİR ŞEKİLDE DAĞITSIN

 

Çetin “ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi son dönemlerde Kapaklı’ya ciddi bir yatırım yapmamıştır. Büyükşehir ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bir yıldır Kültür Merkezini almak için çalıştık ancak onlar TESKİ’yi oraya taşıdı. Kendi bütçemizden temizliğini, bakımını yaptık. Geçen yıl aralık ayından beri Millet Bahçesi’nin imar planları ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bir türlü çözmüyorlar, ben art niyet arıyorum bunda. Başka yollardan çözmeye çalışıyoruz. Bugün imar planları hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilseydi çoktan yapılmış olacaktı. Bu siyaset eski, dayanıksız ve çürümüş siyaset. Bu sene hiçbir şey yapılmadı Büyükşehir tarafından. Ama her şeye rağmen ben dostça yaklaşıyorum. Tekirdağ’ın Kadir abisinden sıkıntıların çözümü konusunda destek istiyoruz. Meydan projesi vardı. Ben kendisiyle görüştüm. Yapmayacaksanız, ben bakanlıkla görüşürüm, bu projeyi yaparız dedim. Biz bakanlıktan getirmeye çalışalım, Büyükşehir bütçesini adaletli bir şekilde dağıtsın istiyoruz” dedi.

 

BATIYA BÜTÇE AYRILIYOR

 

Kapaklı’nın 14 mahallesinin bulunduğunu ve her mahallenin ayrı ayrı sorunları olduğunu ifade eden Çetin “ Bütün mahalle muhtarlarımız ile ayrı ayrı konuştum. Her muhtarımızın kendine göre talepleri bulunuyor. Biz de belediyenin kendi imkanları doğrultusunda çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Büyükşehirden de istekleri oluyor. Umarım bu sıkıntıları çözerler. Şarköy, Muratlı, Hayrabolu, sonrasında Kapaklı diye gider inşallah bütçe planlaması. Ama hiç böyle gitmedi. Hep daha batıya doğru yatırım bütçesi ayrılıyor.

 

 

 “BİZE BERTARAF TESİSİ GEREKİYOR”

 

Tekirdağ’a yapılacak çöp depolama alanı ile ilgili de konuşan Çetin; “Arkadaşlar, Avrupa başka ülkelerden çöp alıyor. Ben üniversite yıllarımdan itibaren bu konuyla çok ilgilendim. Geçen dönemde yanlış hatırlamıyorsam 3 yıl Çevre ve Sağlık Komisyonu’nda görev yaptım. Bu çöp bertaraf tesislerini gördük. 6 tane il gezdik. Oradaki çöpler değerlendiriliyor ve belediyeye para kazandırılıyor. Biz arık çöp oraya gitsin, yok buraya gitsin konusunu geçelim. Bertaraf tesisi yapalım. Mantıklı olanı da bu. Büyükşehir olmadan önce her yerde vahşi depolama çöp sahası vardı. Kapaklı’da ormanın içindeydi. Çerkezköy’de tepedeydi. Allah’tan büyükşehir geldi, bunların hepsini ortadan kaldırdı, yeni bir tesis oluşturdu. Yapılan vahşi depolamanın bir kat iyisi. Ama bize bertaraf tesisi lazım. Çöp hiçbir yere depolanmasın, bunun bertarafı yapılsın, kaynak sağlansın ve Trakya kazansın. Bunlar bana daha çok siyaset malzemesi gibi geliyor. Halk bunlara duyarlı olduğu için bunu kullanıyorlar” diye konuştu.

 

YENİ PROJELER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

 

Konuşmasının devamında Kapaklı’daki yeni projelerle ilgili bilgi veren Çetin “ Yöresel ürünler çadırı ile ilgili projemiz hazır ve bunun yüzde 70’i hibedir. Şimdi ise yeni bir proje hayata geçirdik. Karlıköy’de eski bir cephanelik var. Toplam maliyeti 3 milyon. Biz bir buçuk milyonunu hibe alacağız. Orada mantar üreteceğiz. Hangi mantar istenirse ondan üreteceğiz. Genelde istiridye mantarı talep ediliyor. Millet bahçesini ise bir an önce tamamlamak istiyoruz. Kapaklı Belediyesi olarak yeni projeler üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10