Rektör Şahin'den Namık Kemal ve Yahya Kemal mesajı

Vatan Şairi Namık Kemal'in ölüm yıldönümü, Yahya Kemal Beyatlı'nın ise doğum günü olan 2 Aralık nedeniyle mesaj yayınlayan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, her iki şairin de Tekirdağ iÃ?

Tekirdağ 2.12.2020 11:35:00 0
Rektör Şahin

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, üniversitenin adını da taşıyan Vatan Şairi Namık Kemal'in ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 2 Aralık 1888'de hayatını kaybeden Vatan Şairi Namık Kemal'in Türkiye'nin önemli bir edebiyatçısı ve düşünürü olduğunu kaydeden Rektör Şahin, "Namık Kemal, kendi devrindeki pek çok önemli edebiyatçıyı etkilemekle birlikte, ölümünden sonra da hem edebiyat dünyasını, hem de fikirleriyle aydınlarımızı ve devlet adamlarımızı etkilemeye devam etmiştir. Tekirdağ doğumlu olması dolayısıyla ilimizin büyük bir değeri olan gazeteci, yazar, şair ve devlet adamı Namık Kemal’in adıyla 2006 yılında kurularak, geleceğimiz olan gençlerimizin eğitim ve öğretim hayatı için başarılarla dolu bir yolculuğa ilk adımını atan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ise tüm Tekirdağlıların yıllardan beri beklediği bir özlemdi" dedi.

 

 

"NAMIK KEMAL KİTABINI YAYIN DÜNYASINA KAZANDIRDIK"

 

Bugüne kadar geçen süre zarfında Tekirdağlıların teveccühü ile Namık Kemal adını taşımanın sorumluluğunu yerine getirdiklerine inandığını kaydeden Rektör Şahin, "Vatan Şairimize vefa borcumuzu ödemek ve gelecek nesilleri ‘Namık Kemal kimdir?’ hususunda bilgilendirmek için ‘Namık Kemal (Hayatı-Düşünceleri-Eserleri)’ isimli kitabın basımını ise geçen ay tamamlayarak yayın dünyamıza kazandırdık. Kitabın, Tekirdağ doğumlu Vatan Şairimizin daha yakından bilinmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Yine bu ay doğum gününü de idrak edeceğimiz Namık Kemal’i, ölümünün seneidevriyesindesaygıyla anıyor, sanat ve fikir dünyasına kattıkları için şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kaydetti.

 

 

YAHYA KEMAL MESAJI

 

Namık Kemal'in ölüm yıldönümü olan 2 Aralık tarihinin, aynı zamanda Yahya Kemal Beyatlı'nın doğum günü olması nedeniyle bu konuda da bir mesaj yayınlayan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, "Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biri olan ve Türk edebiyatının baş aktörleri arasında kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı, sanatçı kişiliğinin yanında aynı zamanda bir diplomat ve bir devlet adamıydı. 1 Mart 1935’te beşinci dönem ve 3 Nisan 1939’da altıncı dönem Tekirdağ Milletvekilliğine seçilmesi ve Yol Düşüncesi şiirinde Tekirdağ için kullandığı 'Fetihler Ufku Tekirdağ' sözleriyle Tekirdağ’a olan bağlılığını ve ilgisini gösteren Yahya Kemal Beyatlı’nın bu manevi mirası, biz Tekirdağlılar için çok anlamlı ve çok kıymetlidir" dedi.

 

 

"ÜÇ KEMALLER DİYARI"

 

Tekirdağ’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Namık Kemal’in hatırasına ilaveten “Üç Kemaller Diyarı” olarak anılmasına vesile olanın bu miras olduğuna dikkat çeken Şahin, "Yahya Kemal Beyatlı’nın doğumunun seneyidevriyesi dolayısıyla aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor; ilimize, düşünce hayatımıza, edebiyata ve kültürümüze katkıları için şükranlarımı sunuyorum" ifadelerinde bulundu.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10