Ertem: Halefimi ve selefimi eleştirmeyi doğru bulmam

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'ın, kendi döneminden kalan borçları ödediğini açıklamasını eleştiren eski başkan Ali Ertem, "Bugüne kadar döneminizle ilgili herhangi bir yorum veya eleşt

Çerkezköy 4.12.2020 15:06:00 0
Ertem: Halefimi ve selefimi eleştirmeyi doğru bulmam

 

Çerkezköy'de 10 yıl belediye başkanlığı yapan Ali Ertem'in kendisine bıraktığı 46.5 milyon liralık borcun tamamını ödediklerini açıklayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'a, Ertem'den yanıt geldi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Ali Ertem, "Eğer bir belediye başkanı görevinin 7'nci yılına geldiği halde, kendinden önceki belediye başkanıyla ilgili sosyal medyada bir şey paylaşıyorsa ne kadar acz içerisinde olduğunu da itiraf etmiş oluyor demektir" dedi.

 

Başkan Vahap Akay'ın "Bu borç Çerkezköylü hemşehrilerimin sırtına yüklenmeseydi, bu bütçeyle 19 adet 23 Nisan Çocuk Parkı, 11 adet Veliköy Düğün Salonu, 4 adet Kentpark veya 7 adet kapalı pazar yeri yapabilirdik" sözlerine cevap veren önceki belediye başkanı Ali Ertem, "Vahap Akay başkan, 2004-2014 dönemi borcu olan 46.5 milyon TL’yi bugün itibariyle ödediklerini ve eğer o borç olmasaymış şu kadar çocuk parkı, şu kadar pazaryeri, şu kadar düğün salonu yapabileceklerini ifade etmiş. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu teşekkürüm borcu ödemesinden dolayı değildir. Zira her belediye başkanı kendinden önceki dönemin borcunu öder ve eğer hizmet yaparsa kendinden sonraki döneme de borç bırakır" dedi.

 

 

ERTEM DE MEHMET UZ DÖNEMİNDEN KALAN BORÇLARI HATIRLATTI

 

İyi bir başkanın bıraktığı borçtan değil, elindeki imkanlarla vatandaşa doğrudan dokunacak ne kadar hizmet ürettiğinden belli olduğunu ifade eden Ali Ertem, "Benim buradaki teşekkürüm, sayın başkanın acziyetini ve beceriksizliğini kendi sözleriyle ifade edişinden ve bu konudaki hesabı vatandaşa ifade etmemize fırsat vermesinden dolayıdır. Nedir o hesap? Ben 2004 yılında görevi devraldığımda (Mehmet Uz başkan sakın yanlış anlamasın, derdim onun dönemine laf etmek değil) Çerkezköy Belediyesinin 7.5 milyon bütçesi ve 4.5 milyon borcu vardı. Yani bütçenin yaklaşık yüzde 60’ına tekabül eden bu borçla biz işe başladık, 10 yılda başta altyapı olmak üzere, Çerkezköy’ün tüm ihtiyaçlarını karşıladık ve bu güzel beldemizi koca bir köy vasfından daha rahat yaşanabilir bir kent haline getirdik. Neler yaptığımızı o dönemi yaşayan vicdan sahibi her Çerkezköylü takdir eder zaten" ifadelerini kaydetti.

 

 

"350 MİLYON LİRA İLE NE YAPTINIZ?"

 

Ertem, şöyle devam etti: "2014 yılında görevi devrederken bütçemiz 75 milyon TL idi ve biz bu 10 yılda cari giderler hariç yaklaşık 70 milyon yatırım bütçesiyle; (bugün TESKİ’ye devredilmiş) altyapı, (Büyükşehir’e devredilmiş) ana caddeler, köprüler, ulaşım, üst yapı projeleri, itfaiye, mezarlıklar dahil bütün hizmetleri yaptık. Görevi 2014 yılında 75 milyon bütçe ve 46.5 milyon borçla (yaklaşık görevi aldığımdaki oran olan yüzde 60'la) yeni yönetime devrettik. Bugün Çerkezköy Belediyesi'nin bütçesi 194 milyon TL dir. Yani ortalama bir hesapla Sayın Vahap başkanın 7 yıllık icraat dönemindeki yatırım bütçesi (Tekirdağ Büyükşehire devredilen altyapı hizmetleri, ana caddeler, önemli üst yapı projeleri, mezarlıklar, itfaiye hizmetleri olmaksızın) yaklaşık 400 milyon TL'dir. Şimdi sormak lazım, cari giderler düşüldükten sonra kalan 400 milyon TL yatırım bütçesi ile 7 yıl sonunda 46.5 milyon TL borcu ödediniz de kalan 350 milyon TL ile ne yaptınız sayın başkan?

 

 

TEK YÖN CADDE ELEŞTİRİSİ

 

Bugün Çerkezköy’de bulunan 8 mahallede (Kızılpınar ve Veliköy bizim hizmet alanımız değildi) gerek altyapı, gerek yol-kaldırım, gerek üstyapı ne kadar hizmet varsa bizim dönemimize aittir sayın başkan!.. Bugün bu mahallelerde bırakın ilave bir hizmeti, bizim yaptığımız hizmetlerin bozulanlarını tamir etmekten acizsiniz sayın başkan!... Elbette pazaryeri ve bir-kaç parkı görmüyor değilim, ama koca 7 yılda bunları yapmakla övünecekseniz, siz bilirsiniz. Ama öyle bir hizmetiniz var ki o da maalesef olumsuz anlamda bir hizmet. Çerkezköy için kesinlikle zararı olan anlamsız bir tek yön inadıyla, Trakya’nın en güzel iki caddesini betonlaştırıp bizim diktiğimiz ve benim içimi kan ağlattığınız 600 ağacı söküp de bu caddeleri Hindistan caddeleri gibi anlamsız ve çirkin bir keşmekeşe dönüştürmek hizmet sayılırsa tabii.

 

Bugün yetki sizde, açın benim dönemimin hesaplarını ve kendi döneminizle kıyaslayın isterseniz. Bizim nasıl kılı kırk yararak iş yaptığımızı da görün, sizin bizim 10 katı olan bütçenizle nasıl savurgan olduğunuzu da görün. Mesela; çöp hizmetlerini mukayeseli olarak açıklayabilir misiniz? Sahi başkan, bizim dönemimizde açık ihale ettiğimiz doğrudan teminleri neden iptal ettiniz? Sizin 7 yıllık icraat döneminizdeki yalnız doğrudan teminlerinizin miktarı bile bizim 10 yıllık toplam yatırım miktarımızdan fazladır sayın başkan!

 

"HALEFİMİ VE SELEFİMİ ELEŞTİRMEYİ DOĞRU BULMAM"

 

Yatırım bütçenizin yüzde 10’u kadar olan bizim dönemimize ait bir borcu 7 yıl sonunda ödemekle övünüyorsunuz da şu anda 400 milyon TL harcamış ve bu harcanan paraya göre dişe dokunur bir şey yapmamışken Çerkezköy Belediyesi'nin sizin döneminizde yapılan ve gelecek döneme bırakacağınız şu anki borcu ne kadardır sayın başkan? 50 milyon mu? 80 milyon mu? 100 milyon mu? Yoksa daha fazla mı sayın başkan? Bugüne kadar döneminizle ilgili herhangi bir yorum veya eleştiride bulunmadım. Halefim bir başkanı eleştirmeyi de, selefim bir başkanı eleştirmeyi de etik ve doğru bulmam. Bence siz de Bağlık Mahallesi Kayacık Sokak veya Fatih Mahallesi Şeyma Sokak veya diğer mahallelerdeki vatandaşlar için bir anlam ifade etmeyen boş işlerle uğraşacağınıza, sözünü verdiğiniz ama hala daha birini dahi yerine getiremediğiniz onlarca vaatlerinize odaklanırsanız doğrusunu yaparsınız sayın başkan!

 

 

Zira zaman çabuk geçiyor. Ekteki haber, sayın başkanın kimin döneminde yapıldığını söyleyemediği ama bizim kendisine nasıl bir Çerkezköy bıraktığımızı gösteren bizzat kendi ağzından yapılmış 9 Nisan 2015 tarihli haberdir. Sayın başkan burada; Çerkezköy’ün cadde ve sokak gelişmişlik derecesinin Kızılpınar ve Veliköy’ün bağlanmasıyla yüzde 90’dan yüzde 70’e düştüğünü, Ambardere hariç tüm Çerkezköy’ün gelişmişlik derecesinin neredeyse yüzde 100 olduğunu itiraf ediyor, ama kendisine böyle bir Çerkezköy bırakan başkana teşekkür bile etmiyor."

 

 

AKAY NE DEMİŞTİ?

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, sosyal medya hesaplarından videolu bir paylaşımda bulunarak, şunları yazmıştı: "Değerli Hemşehrilerim; sizlerle önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum. Çerkezköy Belediyesi’nin 2004-2014 döneminde ödenmeyen 46 milyon 528 bin Türk Lirası kamu borcunun tamamını bugün itibariyle ödemiş bulunuyoruz. 46 milyon 528 bin TL’lik bu borcun ne ifade ettiğini daha iyi anlatabilmek adına, bu borç Çerkezköylü hemşehrilerimin sırtına yüklenmeseydi bu bütçeyle daha neler yapılabileceğini sizlerle paylaşmak istiyorum: 19 adet 23 Nisan Çocuk Parkı, 11 adet Veliköy Düğün Salonu, 4 adet Kentpark, 7 adet Kapalı Pazar Yeri. Bundan sonra da yaşanabilir bir Çerkezköy için var gücümüzle çalışmaya, #SevdamızÇerkezköy demeye devam edeceğiz."

 

 

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10