Yeni yasaklar pazarı da vurdu

Perşembe ve pazar günleri kurulan Çerkezköy Halk Pazarı, hafta sonu uygulanan genişletilmiş sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı artık Salı ve Perşembe günleri kurulmaya başlandı. Bu kapsamda bug

Çerkezköy 8.12.2020 15:22:00 0
Yeni yasaklar pazarı da vurdu

 

Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında salı ve perşembe günleri kurulmasına karar verilen Çerkezköy Halk Pazarı'nda bugün yoğunluk olmadı. Bazı pazarcı esnafları, sosyal medya kullanmayan kesimlerin pazarın bundan sonra salı ve perşembe günleri kurulacağını bilmediğini, belediyenin bunu halka duyurmada yetersiz kaldığını kaydetti.

 

“HALK BİLMİYOR”

 

Pazarcı esnafından Ali Aktaş, “Pazarın hafta içi iki gün kurulması iyi olmadı. Eğer bir gün kurulsaydı çok daha iyi olurdu. Vatandaş derdi ki; ‘Haftada bir gün kuruluyor, gidip alışverişimi yapayım.’ Böyle olmasının iyi olmadığını pazarın bomboş olmasından anlayabiliriz. Vatandaşın ya haberi yok gelmiyor ya da perşembe gelecek. Biz bugün zarar ettik. Bin TL kadar bir zararımız var. Bizim bugün satamadığımız mallarımız ne olacak?” dedi. Perşembe gününü vatandaşların zaten bildiğini kaydeden Aktaş, “Umudumuz perşembe gününde. Vatandaşların çoğu kış aylarında perşembe, yaz aylarında pazar günü geliyor pazara. Vatandaşlar yazın pikniğe, sosyal faaliyetlere katıldıkları için pazar alışverişlerini perşembe günleri yapıyor” ifadelerini kaydetti. Pazarın salı gününe çekileceğinden çoğu vatandaşın haberinin olmadığını da kaydeden Aktaş, “Belediye, bunu duyurmadı. Anonslar yapılabilirdi. Vatandaşlar duyurularla haberdar edilebilirdi. Ama yapılmadı” diye konuştu.

 

“MANAVLARA, MARKETLERE BİR ŞEY OLMUYOR, BİZ ZARARDAYIZ”

 

Çerkezköy Halk Pazarı’nda Van’ın yöresel kahvaltılık ürünlerini satan pazarcı esnafı Azat Halim Benek de, “Yoğunluk hiç yok. Salı günü kurulması iyi olmadı. Zaten genel olarak pandemi şartlarından dolayı insanların alım gücü yok. İnsanlar ekonomik olarak çok zor günler geçiriyor” dedi. Kapalı pazar yerinde mantar satışı yapan Şükrü Kral da, “Normalde 20 TL’ye sattığım mantarı 10 TL’ye satıyorum, ama yine alan yok. Giyim satışı yapan esnaflar şanslı, onların ürünleri çürümez ama ben bu mantarı bugün satamazsam saklayıp başka bir zaman satma şansım yok. Çürüyüp çöp olacak. Manavlar, marketler kısıtlamadan etkilenmiyor, ‘ürünlerim bozulur’ kaygısı taşımadan gönül rahatlığıyla ticaretini yapıyor. Olan pazarcı esnafına oluyor. Zarar eden biziz. Kısıtlamadan etkilenen biziz. Bir gün arayla satış yapmamızın zaten oluru yoktu. Pazara gelen yok” ifadelerini kullandı. 

 

 

“PAZARCI ESNAFLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

 

Kral, “Pazarcı esnafları göz ardı edilmemeli. Bizler en uygun fiyatlarla vatandaşlara satış yapıyoruz. İndirim uygulayıp, yapacağımız karı bile gözden çıkarıyoruz yeri gelince. Ama marketlerde manavlarda yapmıyor” dedi. Pazarcı esnafı Enes Aktaş da, “Pazarı kurduk ama müşteri yok. Tek gün istedik, ama 2 günü uygun gördüler. Giyim satış yapan esnaflar rahat. Ürünüm çürür dertleri yok. Benim marullarımı saklayıp bir sonraki pazarda satma şansım yok. Hoş onlar da para kazanamayacak müşteri gelmediği için ama en azından ürünlerine bir şey olmayacak. Ben sabah saat 08.00’den beri buradayım, 2 kilo havuçla bir tane marul sattım. Yazık günah değil mi? Giyim satışı yapan esnaflar bugün kurulmasını istedi onlar memnun. Ama biz meyve sebze satan esnaflar memnun değiliz" şeklinde konuştu.

 

“GEYİK YAPMAYA GELMİŞİZ GİBİ OLDU”

 

Pazarcı esnaflarından Samet Durmuş ise, “Satışlar kötü. Hayat şartları zor. Vatandaşların alım gücü düşük. Pandemi şartlarından bahsetmek istemiyorum bile. Her şey ortada. Pazar günü kalabalıktı, satışlarımızı iyi kötü yaptık. Bugün ise vatandaşlar gelmiyor. Biz pazarcılar geyik yapmaya gelmişiz gibi bir durum oldu. Bazı arkadaşlarımız telefonlarıyla ilgileniyor, çünkü ilgileneceğimiz müşteri yok” dedi. Esnaflardan Mehmet Uzun da, “Bugün boş geçiyor. Birbirimizle muhabbet ediyoruz. Çoğu esnaf arkadaşımız da bugün gelmedi. Giyim satışı yapan esnaflar geldi genellikle. Onların kaygısı bizimki kadar çok değil” ifadelerini kullandı.

 

“UZUN VADEDE DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Kasım Korkmaz da, Çerkezköy Halk Pazarı’nda normalde 200 esnafın tezgah açtığını belirterek, “Bugün hemen hemen 150-170 esnafımız tezgah açtı. Bazı esnaflarımız tek gün pazar kurulmasının daha doğru olacağını söylüyor, ama öyle olsaydı çoğu esnafımız da mağdur olurdu. Biz uzun vadede düşünüyoruz. İnşallah bu koronavirüsten bir an önce kurtuluruz ve hayat normale döner. Pazarcı esnaflarımızda tekrar pazar ve perşembe günleri tezgah açar” dedi. Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın tüm pazar yerlerinde zorunlu olacağını duyurduğu HES Kodu uygulaması Çerkezköy’de de perşembe gününden itibaren zorunlu hale geliyor. Perşembe gününden itibaren HES kodu olmayanlar, Halk Pazarı’na giremeyecek.

 

Haber /Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10