Yerli aşının Faz 1 çalışmaları tamamlandı

Erciyes Üniversitesi'nin geliştirdiği, Koçak Farma'nın üreticisi olduğu koronavirüs aşısında Faz 1 çalışmaları tamamlandı. Aşının Faz 2 çalışmalarına önümüzdeki günlerde baÅ

Çerkezköy 14.12.2020 15:53:00 0
Yerli aşının Faz 1 çalışmaları tamamlandı

Erciyes Üniversitesi'nde Covid-19'a karşı geliştirilen aşı adayının 2’inci doz uygulamaları tamamlandı. Üniversite tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen inaktif aday aşısının 1’inci dozu 18-55 yaş arasında sağlıklı ve daha önce Covid-19 hastalığını geçirmemiş toplam 44 gönüllüye uygulanmıştı. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) tarafından Covid-19'a karşı geliştirilen ve 5 Kasım 2020'de Faz 1 çalışmalarına başlanarak, gönüllülere ilk dozu yapılan inaktif aşı adayının 2’inci dozu da uygulandı.

 

FAZ 2 ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

 

ERAGEM’de Covid-19’a karşı geliştirilen, Koçak Farma’da GMP şartlarında üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen inaktif aşı adayının 2’inci dozu, ERÜ İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) gönüllülere yapıldı. Böylece aday aşının Faz 1 çalışmaları tamamlandı. Aşının Faz 2 çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanması planlanıyor.

 

"İLK DOZDA YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ"

 

İlk dozu 5 Kasım 2020’de gönüllü olan Nazif Durna’ya yapılan aşı adayının 2’inci dozu da 21’inci günün ardından yine gönüllü Nazif Durna’ya uygulandı. 2’inci doz uygulaması yapılan Nazif Durna, ilk doz uygulamasından sonra hiçbir yan etki görülmediğini belirterek, “İlk doz aşıdan sonra bugün ikinci doz uygulandı. İlk dozda hiçbir yan etki görülmedi. Normal hayatıma bu süreçte devam ettim. Aralık ayında gerekli sonuçların alınacağına inanıyorum. Yerli ve milli aşımızda emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Vatanımıza ve milletimize inşallah hayırlı olur” dedi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da ilk dozu uygulanan aday aşının gönüllüler üzerinde hiçbir yan etkisinin görülmediğini vurguladı.

 

 

BAKAN KOCA, ÇERKEZKÖY'DEN MÜJDE VERMİŞTİ

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ekim ayında Çerkezköy'deki Koçak Farma Tesisleri’nde, Covid-19 yerli aşı çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvarda incelemede bulunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüntülü görüşme yapmıştı. Bakan Koca, buradan müjde vererek, Faz 1 denemelerine 44 gönüllü üzerinde başlanacağını açıklamıştı. Yerli aşıyı üreten Koçak Farma’nın Genel Müdürü ve CEO'su Dr. Hakan Koçak ise her şeyin beklendiği şekilde devam etmesi durumunda, aşının Mayıs ayında piyasaya çıkabileceğini ifade ederek, aylık 20 milyon doza kadar aşı üretim kapasitesine sahip olduklarını açıklamıştı.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10