CHP'den kadın cinayetlerine tepki

CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, 2020 yılında kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek, "Pandemiyle mücadele edilen 2020 yılı, kadınlar açısından çok daha zor bir

Tekirdağ 30.12.2020 16:54:00 0
CHP

CHP Kadın Kolları'nın 81 ilde eş zamanlı düzenlediği basın toplantısını Tekirdağ'da gerçekleştiren CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, kadın ve çocuk hakları açısından 2020 yılını değerlendirdi. Ocak ayında 27 kadın cinayeti ve 7 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini kaydeden Yontar, örnekler üzerinden şunları söyledi: "Yıldız Teknik Üniversitesi profesörü Bedri Gender, Elazığ depremin gerekçesinin çocuk yaşta evlendirmenin yasaklanması olduğunu açıkladı. İlgili kişi hakkında üniversite tarafından inceleme başlatıldı. Şubat ayında 22 kadın cinayeti ve 12 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Mart ayında 29 kadın cinayeti ve 9 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Covid-19 salgını ile birlikte karantina önlemleri ile başlayan eve kapanma uygulamaları, birçok sorunu beraberinde getirdi. Kadınların iş yükü daha da arttı. Televizyonda yayınlanan bir programda konuşan İlahiyatçı Ali Rıza Demircan, korona virüsün nedeninin 'evlilik dışı ilişki ve eşcinsellik' olduğunu iddia etti."

 

"HER AY ONLARCA KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

 

Nisan ayında 20 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini aktaran Yontar, "Mayıs ayında 21 kadın cinayeti ve 18 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Haziran ayında 27 kadın cinayeti ve 23 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Temmuz ayında 36 kadın cinayeti ve 11 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Ağustos ayında 27 kadın cinayeti işlendi ve 23 kadın şüpheli şekilde öldü. Eylül ayında 16 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Ekim ayında 21 kadın cinayeti ve 8 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Kasım ayında 29 kadın cinayeti ve 10 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Aralık ayında 15 kadın cinayeti ve 1 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti" ifadelerini kaydetti.

 

"BİR GÜNDE 3 KADIN KATLEDİLDİ"

 

CHP'li Nurten Yontar, son olarak önceki gün, bir günde üç kadının katledildiğine dikkat çekerek, "Rakamlardan değil, insan hayatından bahsediyoruz. Pandemiyle mücadele edilen 2020 yılı, kadınlar açısından çok daha zor bir yıl oldu. En az 297 kadın katledildi, 161 kadın da şüpheli şekilde öldü. Aldıkları göstermelik cezalarla adeta sırtları sıvazlanan katiller, can almaya devam etti. Kadınlar, en çok ateşli silahlarla, evlerinde ve sokak ortasında öldürüldü. Ölüm, kadınlara hep en yakınlarından geldi. Kadını her defasında eve hapseden, itaat etmeye zorlayan zihniyet, katillerini de üretti. Kadınların ve çocukların hayatlarını tektipleştirmeye çalışan bu zihniyetle, ilk önce biz kadınlar hesaplaşacağız, çünkü asla ödün vermeyeceğimiz haklarımız var! Her gün yaşam çığlığını büyüten ve örgütlü gücüyle yeniden ayağa kalkan kadın mücadelesi var! Tercihimiz eşit, özgür, demokratik, adil bir yaşamdan yana" diye konuştu.

 

"YAŞAMHAK DESTEK HATTIMIZLA ULAŞIYORUZ"

 

CHP Kadın Kolları olarak Türkiye’nin her bir köşesinde örgütlendiklerini dile getiren Yontar, "Hızla artan kadın üyelerimizle, her geçen gün sesimizi çoğaltıyoruz. Şiddet gören, yalnızlaştırılan kadın ve çocuklara YaşamHak destek hattımızla ulaşıyoruz. Onlara 'Yalnız değilsin biz varız' diyoruz. Kadın dernekleriyle kenetlenerek, örgütlü mücadelemizi büyütüyoruz. 2021 yılında, dipten gelen bir dalgayla kadınların, ülkemizin kaderini değiştireceğine inanıyor, hepinizi en içten dileklerimizle selamlıyoruz" dedi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10