Kozuva, 2020 yılını değerlendirdi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, 2020 yılını değerlendirdi. Kozuva, "Sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü arttırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamÄ

Çerkezköy 1.01.2021 18:10:00 0
Kozuva, 2020 yılını değerlendirdi

2020 yılına koronavirüsün damga vurduğunu kaydeden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, “  2020 yılı, ne acı ki tüm dünyayı kasıp kavuran Korona virüsünün herkesi korkutan can alıcı tehdidi ve inanılmaz çaresizliği içerisinde geçti. Bir virüs, hiç umulmadık ve beklenmedik zamanda ve bilinmedik bir yayılmayla tüm dünyayı adeta esir aldı. Ülkemizde değil tüm dünyada ekonomiler alt üst olmuştur.  Hayatın neredeyse bütün normalleri devre dışı kaldı. Sadece iş dünyası değil eğitim dünyası, sanat dünyası, ulaştırma ve turizm sektörü, tarım ve hayvancılık; düğün dernek aklınıza ne gelirse hemen hepsi virüs sebebiyle şok yaşadı ve halen toparlanma çalışması sürmekle birlikte sağlık yönünden sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Bu vesileyle Korona virüs sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve tüm dünyanın bu salgından bir an önce kurtulmasını diliyorum” diye konuştu.

 

UZAKTAN ÇALIŞMAYI ZORUNLU HALE GETİRDİ

 

Kozuva, “ 2020 yılına ister istemez sağlık penceresinden bakınca, Dünya insanlığı,virüs sebebiyle hayatı adeta sanal yaşayama mahkûm oldu.Görünmez virüs tehdidi sebebiyle hepimiz birbirimizden uzak durmaya en yakınlarımızdan bile kaçınmaya mahkûm olduk. İster istemez bir değişim dönüşüm yaşandı. Bu hesapta olmayan öngörülemeyen salgın sebebiyle bazı sektörler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken bazı sektörler iflasın eşiğine geldi. Bazıları halen hayatta kalma mücadelesi verme durumuna sürüklendi. Daha korkunç olanı, salgın belasına bireylerin değil, kurumların firmaların değil ülkelerin ve yönetimlerin çözüm bulmakta panik yaşamış olmalarıydı. Bu anlamda ülkemizi ve Sağlık Bakanlığımızı ilk baştan beri aldığı tedbirler ve şeffaf yönetim için takdire şayan buluyorum.  Korona virüs sebebiyle bütün hayat kendini yeniden güncellemek zorunda kalınca sosyal mesafeye dikkat, temastan kaçınmakgibi önlemler bütün sektörlerde uzaktan çalışmayı zorunlu hale getirdi. Bu zorunluluk talep azalması hatta durma noktasına gelmesine sebep oldu. Birçok sektörde üretime ara verilmesi veya en aza indirilmesi meydana geldi. Bu noktada bütün firmalarçok önceden bu konuda deneyimli firmaların sürdürdüğü e-ticaret ve dijital pazarlamayı keşfetmeye başladı” dedi.

 

FİRMALARA CAN SUYU OLDU

 

E-Ticaret ve digital pazarlamaların firmalara can simidi olduğunu kaydeden Kozuva, “ E ticarette kendini geliştiremeyen firmaların gelecekte yaşayabilme şansının veya rekabette öne geçme şansının olmayacağı da bu vesileyle tescillenmiş olmuştur. Dijital dünyada “dün” kavramının geçersizleştiğini “bugün ne durumdasın” kavramının öne çıktığını herkes fark etti. Diğer yandan e-ticaretin aynı zamanda tüm dünya ile sınırları kaldıracak güzelliği ve cazibesi de ortaya çıkmış oldu. Hemen bütün şirketler e-ticareti aslında sevmeye de başladı. Yine beraberinde müşterilerin istek ve beklentileri fark edilerek kişiye özel ihtiyaçları belirlemenin, kampanya türü sürdürülemez yöntemlerden daha kalıcı ve faydalı olduğu fark edilmeye başlandı. E ticarette ve dijital pazarlamada belki de üç dört sene sonra gelinecek noktaya pandemi sebebiyle bu sene içinde ulaşılmış oldu.  Diğer yandan resmi ve özel bütün kurum ve kuruluşlar, görüşmelerini, toplantılarını, seminerlerini, açılış törenlerini vb. sanal ortamda ve uzaktan gerçekleştirmeye başladılar” açıklamasında bulundu.

 

DESTEKLER VERİLDİ

 

 Salgın nedeniyle işleri bozulan, sıkıntıya düşen, işsiz kalan vatandaş,tüccar, esnaf ve sanayiciler için devletin bir dizi tedbirler aldığını ifade eden Kozuva,” Esnaf sanayici ve ticaret erbabı devletten rutin ödemelerde ve daha önceleri alınan nefes kredilerinde vb. bir ödeme kolaylığı veya öteleme gibi imkânlar talep edenlere yardımcı olunmaya çalışıldı. Bu anlamda hepimizin bildiği bir dizi kararlar aldı.Kimi borçlar ertelenirken, ihtiyaç kredileri verildi. İşten çıkarmalar durduruldu, kısa çalışma uygulamaları başladı. Kısa çalışma ödemeleri yapılmaya, sosyal yardım desteği gibi destekler verildi. SGK, prim borçları, genel sağlık sigortası borçları ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması insanımızı bu süreçte rahatlattı. Bu vesileyle sene sonu yaklaşırken iş dünyasının esnaf ve ticaret erbabının yılsonuna doğru tekrar ortaya çıkan birikmiş rutin ödemelerinin ve kredi ödemelerinin yeni bir yapılandırmaya gidilmesi ve erteleme arzusu da gündemde olup bu konuda da herkesi rahatlatacak ilave tedbirlerin yine alınacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

 

ÜLKEMİZ SÜRECİ İYİ YÖNETTİ

 

Kozuva, “ Burada bir iş adamı olarak, iş dünyasında bir yönetici bir Oda Başkanı olarak şunu özellikle belirtmeliyim ki böylesi olağanüstü durumlarda en tehlikeli şey panik yaşanması ve kaos ortamının oluşmasıdır. İşte Türkiye’nin en önemli başarısı bu süreçte panik ve kaosa meydan vermeden süreci yönetebilmesi olmuştur. Dünyada birçok ülkenin panik yaşadığı, salgın sebebiyle birçok ülke hastanelerinin hastalara yetişemediği bir dönemde ülkemiz bu süreci gerçekten kontrol altında ve başarıyla yönetmiştir. Zaten Türkiye bu salgını daha Dünya Sağlık Örgütü pandemi olarak açıklamadan, birçok ülke tehdit olarak görmeden önce, senebaşında hudut ve sahillerde gerekli tedbirleri alarak karşılamıştı. Dolayısıyla kim ne derse desin Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli kararlarıyla, Sağlık Bakanlığında Sayın Bakanımız Fahrettin Koca’nın sahadan gelme bir kimse olarak sağlık sistemimizi tanıma tecrübesiyle, çok kısa zamanda oluşturulan “Bilim Kurulu” ile dünyayı kasıp kavuran Korona virüs belasında ülkemizi kaosa sürüklemeden, gerekli zamanda alınan gerekli kararlarla, kısa zamanda ülkeye kazandırılan pandemi hastaneleriyle, kurulan filyasyon ekipleriyle, yerli aşı çalışmalarıylaekonomik destek paketleriyle ve gerçekten canları pahasına çalışan fedakâr sağlık ordusuyla sisteme her daim hâkim olmuştur. Ümit ediyorum ki aşı dönemine gelindiğinde de bu beladan ülkemiz ve tüm dünya bir an önce kurtulur ve hayat normale döner” dedi.

 

ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLACAK

 

Kozuva, “ Bütün dünyayı etkileyen bu virüs belasına rağmen ülkemiz 2020 yılını dünya ölçeğinde birçok artılarla tamamlamak üzeredir.  Öncelikle Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmesi büyük bir kazanım oldu. Bu rakam, Türkiye'nin yıllık tutarı yaklaşık 12 milyar dolar seviyesine gerileyen doğal gaz ithalatını ciddi miktarda önleyebilecek seviyede bulunuyor. Bir diğer önemli kazanım, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın  katılımıyla Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un üretileceği fabrikanın temelinin Bursa'nın Gemlik ilçesinde atılmasıdır. Cumhurbaşkanımız törende yaptığı konuşmada "60 yıllık hayalimizi anlamlı bir buluşmada gerçeğe dönüştürme yolunda” olduğunu açıkladı. Bu da yatırım zincirimizin altın bir halkası olarak tarihe geçmiştir. Bir önemli adım daha Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi kapsamında Edirne kent merkezinden de geçecek hızlı tren projesidir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı hızlı tren ağına bağlayacak proje ile Halkalı-Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artacak ki bu da ülkemiz için önemli bir kazanım olacak. Yine bugünlerde haberlerde ilk sıralarda yer alan “Çin İhracat Treni” Çerkezköy’den hareket edip Xi'an'a yolculuğunu tamamlamıştır ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’nun da belirttiği gibi "Çin ihracat treni, Türkiye'nin lojistik gücünü geçtiği her kentten dünyaya duyuran demir yolu taşımacılığındaki zaferimizdir. Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre ilk ihracat treni, Türkiye’de 2 bin 323 Km, Gürcistan'da 220 Km, Azerbaycan’da 430 Km, Hazar Denizinde 420 Km, Kazakistan’da 3 bin 200 km ve Çin’de 2 bin 100 km olmak üzere toplamda 8 bin 693 km yol kat etmiştir. 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçen İhracat treni bugün Çin topraklarındadır. Bu kadar uzun süre hayali kurulan, milyarlarca insanın refahını arttıracak bu büyük projenin kalbi Türkiye’dir. İnşallah bakanlığımızın da açıkladığı gibi yeni ihracat trenlerinin hazırlıkları sürmektedir” dedi.

 

FİRMALARIMIZ İLE GURUR DUYUYORUZ

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde bulanan farklı ölçeklerdeki üretim tesislerinin büyük çoğunluğun Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından oluştuğunu ifade eden Kozuva, “ Bölge sanayicilerimizin üretimlerinin büyük bir kısmı ihracata yöneliktir. Bölgemizden ağırlıklı olarak başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine, Türkî Cumhuriyetlere, çeşitli Arap ülkelerine ve ABD’ye ihracat yapılmaktadır. Sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü arttırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında daha randımanlı katkı sağlayabilmeleri açısından bölgemizin hizmet kalitesi her geçen gün geliştirilmektedir. Yine bu bağlamda İstanbul Sanayi Odası tarafından üretimden satışlara, satış hasılatına, brüt katma değere, öz sermayeye, net aktifler tutarına, dönem karı tutarına, ihracat tutarına ve ücretle çalışanlar ortalamasına göre belirlenen Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi içinde Çerkezköy TSO üyesi olan 28 firmamız, önemli sıralarda yer almıştır. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 26 firmamızla birlikte, ülkemiz sanayisinin en büyük bin firmasından 54’üne Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak ev sahipliği yapmaktayız. Firmalarımızın bu başarısıyla gurur duyuyoruz. Biz inanıyoruz ki yapılacak çalışmalarla firmalarımız bir adım daha ileriye geçecektir. Koronavirüs salgını süresince Türkiye’nin ve özellikle bölgemizin üretimde ve ürün tedarikinde ne kadar başarılı olduğu bir kez daha görüldü. Tüm dünya ekonomisi pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken bizim üretimimiz ve ihracatımız, aksama yaşamadan devam etti. İnsanüstü bir çabayla emek veren üreticilerimize teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Kozuva, “ Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, yerli aşı müjdesini üretim çalışmaları yürüten Çerkezköy’ümüze teşrif ederek müjdeyi burada faaliyet gösteren Koçak Farma İlaç’tan vermiştir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyetlerini sürdüren üyemiz Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ender Koçak Bey de TÜSEB Hizmet Ödülü’ne layık görülmüş ve ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın elinden almıştır. Firma aşıyı 2021 yılının ikinci çeyreğinde Türk halkının kullanımına sunmanın gayretindedir. Kendilerine bu başarıları sebebiyle yürekten teşekkür ediyorum. Bir diğer bölge firmamız ve üyemiz de Ulkar Kimya San. Tic. A.Ş.’dir. Ulkar Kimya da, pandeminin kısa süreli olmayacağını öngördüğü için Favipiravir hammaddesinin sentez projesini gündemine alarak hızlı bir biçimde başlatmıştır. Bakanlığımızın hızlı aksiyon alması ve firmamızı denetlemesiyle üretim izni alınmış olup COVID-19 tedavisinde kullanılan bu ürün yerli imkânlarla üretilmeye başlanmıştır. Bunlar da bölgemizin ve ülkemizin artı kazançlarıdır. Kendilerine bu vesileyle yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

 

VERİMLİ BİR YIL OLDU

 

Bu yıl Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte 6-7-8 Ekim 2020 tarihlerinde Çerkezköy Endüstriyel Fuarımızı da online olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Kozuva,” Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, Trakya Bölgesi’nin ilk ve tek endüstriyel fuarıdır. Fuarımıza yaklaşık 250 firma stant açmıştır. Yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği sanal fuarımızda katılımcılarımız arasında 19 bin 595 etkileşim sağlanmıştır. Bu vesileyle fuarımızın açılışında bizi yine yalnız bırakmayan TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop Hocamıza, TOBB Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’na, Sayın Tekirdağ Valimize, Paydaşımız Trakya Kalkınma Ajansına… Fuar organizasyon kadromuza; tüm katılımcı firmalarımıza ve üyelerimize ve değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 2021 yılının pandemiden bir an önce kurtulup hep beraber normal hayata geçip sağlıklı huzurlu ve mutlu bir yıl yaşamamızı diliyorum” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10