Yüceer: Rekor ithalat, rekor fiyat artışı getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, son günlerde ayçiçek yağında yaşanan artışa tepki göstererek, "Bu ülkede çiftçiler hak ettiği bedele ürünÃ

Tekirdağ 5.02.2021 19:07:00 0
Yüceer: Rekor ithalat, rekor fiyat artışı getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yaşanan yükselişin öngörülebilir olmasına rağmen yaşandığına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz ağustos ayında dünya üzerinde ayçiçeğinin ton fiyatı ortalama 390 dolarken, ekim ayında bu rakam 530 dolara çıktı. Küresel salgının etkisiyle birlikte ayçiçeği fiyatlarında böyle bir artışın olacağı öngörülüyordu. Yerli üreticiler ve uzmanlarda fiyat artışı yaşanacağı konusunda sıklıkla uyardı. Peki, AKP bu fiyat yükselişini önlemek için ne yaptı?” dedi.

 

HANGİ ÇALIŞMALARI YAPMIŞTIR

 

Ayçiceği fiyatının artmasının temel nedeninin AK Parti'li yetkililer tarafından diğer ülkelerdeki ihracat kısıtlaması olarak gösterildiğini ifade eden Yüceer, “ Benzer kısıtlamaları pek çok ülke yaşamaktadır. Ancak Türkiye’de ayçiçek yağının fiyatı diğer ülkelere kıyasla daha fazla yükselmiş, bu oran yüzde 60’a çıkmıştır. Bu oranla ayçiçek yağındaki artış gıda enflasyonunun da üzerine çıkmıştır. Bu fiyat artışının nedeni hakkında ve giderilmesi için iktidar hangi çalışmaları yapmıştır” dedi.

 

BÜYÜK FARK VAR

 

TÜİK verileriyle Ziraat Mühendisleri Odası verileri arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çeken Dr. Yüceer, “TÜİK verileri yine güven vermiyor. TÜİK verilerine göre 2019’da 1 milyon 950 bin ton yağlık ayçiçeği yapılmış. Meslek Odalarına göre ise bu rakam 1 milyon 650 bin. Aradaki 300 bin ton gibi büyük bir fark var. TÜİK gerçekleri değil duyulmak isteneni söyledikçe, tarımda program yapmak zorlaşıyor. TÜİK sadece rakamlar görüyor olabilir. Ama burada ürettiğinin karşılığı ödenmeyen ve önlenmediği için zamlı alışveriş yapan milyonlarca insan var” diye konuştu.

 

AYÇİÇEK TOHUMU DESTEĞİ SAĞLANMIYOR

 

Uzmanların yaptığı uyarıları hatırlatarak, ayçiçek üretiminde Türkiye’nin kendisine yetecek bir ülke olduğunu ifade eden Yüceer, “ Uzmanlar, tarımsal üretim planlaması kapsamında yeterli miktarda ve zamanında ödenen desteklerle ve alım garantisiyle ayçiçeğinde kendimize yeterli bir ülke olacağımızı ifade ediyor. Ancak, ayçiçeği üretimindeki destekleri yetersiz buluyoruz. Türkiye’de 21 şehire tohum desteği veriliyor. Tekirdağ ayçiçeği üretiminde birinci olmasına karşın Tekirdağ’lı çiftçilere sağlanan bir tohum desteği bulunmuyor. Ayçiçek fiyatlarında artış yaşanacağına ilişkin bütün uyarılara rağmen, neden Tekirdağlı üreticilere ayçiçek tohumu desteği sağlanmıyor” diye konuştu.

 

ÇİFTÇİ YARARINA DÜZENLENMELİDİR

 

Gıdada artan fiyatların sorumlusunun üreticiler değil yanlış tarım politikaları uygulayan siyasi iktidar olduğunu kaydeden Yüceer, “Yanlış tarım politikalarının bugüne yansımalarından biri olan gıda enflasyonunu geçici tedbirlerle çözmek mümkün değildir.Ülkemizde derhal tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı, gümrük vergileri düşürülmemeli, tarımsal kredi kullanımı çiftçi yararına düzenlenmelidir. Ayrıca mazot, tohum, yem, ilaç, gübre gibi girdi maliyetleri düşürülerek ürün destekleri artırılmalıdır. İthalat üzerine kurulu sistemin değiştirilmesi, yerli üretimin desteklenmesiyle sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10